Vi bruger cookies!

viborg-folkeblad.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.viborg-folkeblad.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


I det gode brøds tjeneste

Thomas Purkær arrangerede søndag bagekursus i Løvskal. Foto: Agata Lenczewska-Madsen.

I det gode brøds tjeneste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Godt bagværk kommer ikke af sig selv. Kunsten er tålmodighed og det rette håndelag.

Løvskal: Altså, hvor svært kan det være?

Lidt vand, lidt salt noget mel og rigeligt med gær, så går det nemlig hurtigere.

Vupti! En times tid senere godt og vel, så er der brød på bordet. Og det smager jo godt, så længe det er lunt, og syltetøjet fylder helt ud til kanten.

Men i morgen...

Så er det ikke meget bevendt, og vi må håbe på, at ænderne nede i parken er sultne.

Det er ikke nogen kunst at bage godt brød. Man skal bare vide, hvad man gør, og så skal man øve sig.

Lidt lettere mod endemålet kan man komme, hvis man får sig nogle gode råd og noget kyndig vejledning af nogen, der ved noget om sagerne.

Det gør eksempelvis Thomas Purkær fra Løvskal, der til dagligt arbejder med it, men som nu og da også afholder bagekurser. Det gjorde han søndag, og rammen var forsamlingshuset i byen.

10 deltagere fra ung til gammel - kvinder og mænd - havde tilmeldt sig dette grundkursus, der primært handlede om, hvordan man bedst former et brød, og hvordan man bager det.

Jamen, Thomas, enhver kan da bage et brød. Hvor svært kan det være?

- Det er rigtigt. Det er meget enkelt at bage brød. Det kan alle, men det svære ligger i at få smagen frem, og at det ikke bliver uspiseligt, dagen efter at det er bagt, forklarede Thomas Purkær i en kort pause, mens kursisterne var ved at forme burgerboller og lidt større brød.

Det handler primært om at få styr på nogle ganske få ting:

1. Rigeligt med vand i forhold til mel

2. Meget lidt gær

3. Lang æltningstid

4. Den rette formning af brødet

5. Bagningen

Okay, så. Så enkelt er det måske heller ikke...

- Mange af kursisterne bager i forvejen, men de synes måske ikke, at de altid har så meget held med det. Jeg forsøger at give dem nogle tips til, hvordan man kan få brød til at smage af noget, og at det får den form og struktur, som man gerne vil opnå, fortalte Thomas Purkær.

Kursisterne denne gang deltog til et basiskursus, men Thomas arrangerer også et mere avanceret kursus, hvor man arbejder med flere slags brød og i en vis grad anvender surdej. Desuden har han også et pizzakursus på programmet.

Meget mere om det kan man læse på bagekursus.dk og pizzakursus.dk