Vi bruger cookies!

viborg-folkeblad.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.viborg-folkeblad.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Grise og høns skal til at spise muslinger

Blåmuslinger kan blive til et proteinrigt foder til økologiske dyr. Arkivfoto

Grise og høns skal til at spise muslinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forskning

Forskerne i Foulum arbejder på at gøre muslinger anvendelige som foder til økologiske husdyr.

Foulum: Grise er kendt for at kunne spise lidt af hvert, men muslinger plejer ikke at indgå i den gængse grisekost.

Det kan det komme til, for forskere fra blandt andet Aarhus Universitet i Foulum arbejder på at gøre muslinger til en vigtig proteinkilde for økologiske husdyr som grise og høns.

Innovationsfonden har støttet et muslinge-forskningsprojekt med 16 millioner kroner. Det er danske blåmuslinger, som skal kunne erstatte noget af det sojaskrå, som dyrene spiser.

Fra 2018 indfører EU nye krav, som indebærer, at økologiske husdyr udelukkende må spise økologisk dyrket foder. Derfor vil behovet for økologisk protein øges, og det er i den forbindelse, at muslingerne bliver interessante.

DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug - skriver, at man i forskningsprojektet stiler mod at producere muslinger på liner i de danske fjorde. Det vil have den sideeffekt, at det gavner vandmiljøet, for muslinger optager næringsstoffer fra vandet.

Til DCA's hjemmeside fortæller lektor Jan Værum Nørgaard fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet, at man fra tidligere forsøg ved, at muslingerne er en god proteinkilde, og at de samtidig indeholder fedtsyrer, som muligvis kan gavne dyrenes sundhed.

Stor effekt på æg

Forskerne skal undersøge anvendeligheden som proteinkilde og de sundhedsgavnlige effekter. De skal også udvikle en form for muslinge-ensilage til husdyrene.

Tidligere forsøg har vist, at muslinger har stor effekt på farven af blommen i hønsenes æg, så man skal med hjælp fra et trænet smagspanel finde frem til den optimale mængde muslinger i hønsenes foder.

- Men der venter et meget stort arbejde i at dokumentere både de fodermæssige og miljømæssige effekter af muslingeopdræt. Det er super vigtigt for landbruget, da muslingeproduktion har potentiale til at blive godkendt som et virkemiddel til opnåelse af god økologisk tilstand i de kystnære farvande, siger Jan Værum Nørgaard til DCA.