Vi bruger cookies!

viborg-folkeblad.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.viborg-folkeblad.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Jeanette går efter økologisk guld

Jeanette Olesen har måttet tænke i helt nye baner for at få andelen af økologiske råvarer op. Foto: Johan Gadegaard

Jeanette går efter økologisk guld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På Skals - Højskolen for design og håndarbejde er køkkenet blevet mere og mere økologisk - uden merudgifter til følge.

Skals: Bronzen kom i hus for godt tre år siden, sølvet blev sikret i juni - og nu går hun da efter guldet.

Hun er køkkenleder Jeanette Olesen fra Skals Højskole, og de ædle metaller henviser til, hvor stor en del af køkkenets råvarer der er økologiske - og den andel er efterhånden kommet op på 70 procent.

- Det i sig selv er rigtig godt, for jeg glæder mig over, at vi på den måde støtter en giftfri fødevareproduktion, men det bedste ved det hele er, at vi bliver udfordret til at lave meget mere spændende og varieret mad, og at vores kursister er rigtig glade for maden, siger Jeanette Olesen, som to-tre dage om ugen serverer ren vegetarmad, ligesom der også er en ugentlig fiskedag.

Jeanette Olesen, der er uddannet tilbage i 80'erne, er ikke "flasket op" med økologien, men efterhånden som hun har arbejdet mere med den - og de udfordringer der ligger i, at råvarerne ofte er dyrere end traditionelle råvarer, har hun ændret den måde, hun tænker måltider på.

Fakta

Guldet kommer

- Det kræver mere forberedelse, og det kræver nok også lidt mere mangfoldige retter, når man bliver tvunget til at arbejde mere vegetarisk, men det gør jo kun arbejdet og måltiderne mere spændende, siger Jeanette Olesen, der har det helt klare mål, at få det økologiske guldmærke i hus.

Det kræver, at mindst 90 procent af råvarerne er økologiske, og med cirka 70 procent på nuværende tidspunkt, er der et stykke vej endnu.

- Men, det skal nok komme, det er jeg overbevist om, siger Jeanette Olesen.

 

I skolens ånd

Det mål støtter forstander Helle Mogensen fuldt ud sin køkkenleder i.

Også hun er meget begejstret for køkkenets og madens udvikling.

- Det er rigtig godt, og det er helt i skolens ånd, og hvorfor skulle vi ikke også udvikle maden, ligesom vi udvikler de teknikker, vi bruger i skolens håndværksfag, siger Helle Mogensen, som også glæder sig over de mange positive tilbagemeldinger om maden, som man får fra skolens kursister.

- De er altid meget begejstrede for maden. Jeg ved da godt, at vi med stort set kun kvindelige kursister nok har lidt nemmere ved at servere vegetarmad, end andre højskoler vil have, men jeg kan da kun anbefale andre at gå den vej, for det er altså meget inspirerende, siger Helle Mogensen, som undervejs har været lidt nervøs for, at satsningen på økologien skulle blive dyr for højskolen.

- Det har det så ikke været. Tvært imod. Jeanette har med sin nytænkning formået at sænke vores udgifter, så økologi behøver ikke at være dyrt. Det er da fantastisk. Vi går efter guldet, siger Helle Mogensen.