Derfor er sagen vigtig: 44.138 børn mellem 11 og 17 år vil dø


Derfor er sagen vigtig: 44.138 børn mellem 11 og 17 år vil dø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1. Den største dræber
Foto: Nils Meillvang/Scanpix

Rygning er klart den største årsag til danskeres for tidlige død. Sammenligner man antallet af tobaksrelaterede dødsfald med antallet af dødfald inden for de tre andre store livsstilsfaktorer, motion, alkohol og kost, de såkaldte KRAM-faktorer, står rygning med 13.500 årlige dødsfald for flere dødsfald end de tre øvrige KRAM-faktorer til sammen. Desuden dør cirka 900 danskere hvert på grund af passiv rygning.

Manglende motion/bevægelse er hvert år årsag til 6000 dødsfald, alkohol koster årligt 2900 dødsfald og kost/ernæring er årligt skyld i 310 dødsfald.

2. Tusindvis af børn og unge dør

44.138 danske børn og unge mellem 11 og 17 år vil dø af rygning en eller anden dag. Det svarer til, at to børn i en skoleklasse med 20 elever vil vokse op og dø af rygning på et tidspunkt, hvis tobaksforbruget ikke falder væsentligt i de kommende år.

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser desuden, at cirka 75.000 kræftdiagnoser på sigt kunne undgås, hvis alle nuværende 0 til 17-årige danskere aldrig begynder at ryge.

3. Flere unge ryger

Efter årtier med fald i tobaksforbruget hos de yngste er der igen flere unge mellem 16 og 24 år, som ryger i dag sammenlignet med for fire år siden.

Stigningen ses både blandt piger og drenge. I 2013 røg omkring 15 procent af drenge mellem 16 og 24 år. I 2017 var tallet steget til 17 procent. Pigerne er gået fra knap 13 procent. I 2013 til godt 14 procent i 2017.

Stigningen har igen rejst debatten om unges adgang til tobak. Blandt andet om tobaksafgifterne skal hæves. Endnu er der ikke politisk flertal for en markant prisstigning, selv om eksperter mener, at netop store prishop er det mest effektive instrument til at sænke børn og unge tobaksforbrug.

I Norge koster en pakke cigaretter 90 kroner. Her ryger kun tre procent af de 16-24-årige.

4. Rygning koster milliarder

Rygning øger ikke kun risikoen for kræft. En række andre alvorlige sygdomme er også overrepræsenterede blandt rygere. Hjertekarsygdomme, øjensygdomme, muskel/skeletlidelser, mavesår, diabetes, paradentose, nedsat fertilitet, impotens og dårlig sårheling blandt andre. Den øgede risiko er udgør en betragtelig samfundsøkonomisk belastning. En beregning af de sundhedsmæssige konsekvenser fra 2012 viste, at rygning medfører et årligt netto merforbrug i sundhedsvæsenet på cirka 3,5 milliarder kroner.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Statens Institut for Folkesundhed og Kræftens Bekæmpelse.

Derfor er sagen vigtig: 44.138 børn mellem 11 og 17 år vil dø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce