Dansk klage over dåsepant trækker i langdrag

En vred landmand har sat dette skilt op ved en landevej, hvor der angiveligt bliver smidt dåser ud af vinduerne fra bilerne. Blandt andre køerne spiser dåserne, der kan forårsage alvorlige skader på dyrene. Arkivfoto

Dansk klage over dåsepant trækker i langdrag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Erhverv har indtil videre ventet to år på svar fra EU, der behandler en klage over de grænsebutikkerne manglende pantopkrævning. Organisationen havde forventet svar sidste år, men venter stadig. EU har intet bud på, hvornår der kommer en afgørelse.

Politik: Der er lange udsigter til en afklaring i den efterhånden meget lange fortælling om den danske kamp for pant på tyske dåser købt i grænsebutikkerne.

I to år har sagen været parkeret hos EU-Kommissionen, som Dansk Erhverv klagede til i marts 2016, og der ligger sagen endnu. Erhvervsorganisationen klagede over, at grænsebutikkerne i årevis har kunnet slippe for at opkræve pant fra de skandinaviske kunder. I det øvrige Tyskland opkræver butikkerne pant.

Dansk Erhverv mener, at der er tale om ulige konkurrencevilkår, hvilket er i strid med EU-retten, påpeger organisationen, der havde håbet på en afgørelse i 2017.

I et svar til avisen Danmark forholder en talsmand for Kommissionen sig ikke til, hvornår den har en afgørelse klar.

Talsmanden oplyser, at sagen er underbehandling og tilføjer, at det i første omgang er op til medlemslandene selv at håndhæve gældende lov.

Sagen kort
Skiftende danske regeringer har i årevis forsøgt at få tyskerne til at opkræve pant på dåser i grænsebutikkerne. Det skal ifølge de danske politikere og butikker reducere danskernes lyst til at køre sydpå for at købe billigere øl og sodavand og i stedet øge salget i Danmark.I juni 2015 indgik Danmark, Tyskland og Slesvig-Holsten en aftale om indførelse af pant i grænsehandlen i Slesvig-Holsten. Planen var, at aftalen skulle træde i kraft i 2018.

I et notat fra Miljøstyrelsen i januar 2016 skrev styrelsen dog, at pantopkrævningen realistisk tidligst kunne ske fra 2020, da der forinden forelå et stort juridisk arbejde, samt at Dansk Retursystem, der skulle stå for håndteringen af dåserne, også skulle have udbygget sin kapacitet.

Kort efter - i marts 2016 - klagede Dansk Erhverv til EU over det, organisationen betegner som ulige konkurrencevilkår, idet det kun er de nordtyske butikker, der er undtaget for at opkræve pant i Tyskland.

Rettens vej

Chefkonsulent i Dansk Erhverv Betina Schiønning tror på, at EU-Kommissionen vil nå frem til, at grænsebutikkerne - ligesom alle andre butikker i Tyskland - skal overholde tysk lovgivning og opkræve tysk pant på de dåser, de sælger. Hvis ikke Dansk Erhverv får medhold, er organisationen parat til at gå rettens vej.

- Det er naturligvis ikke rimeligt, at enkelte erhvervsdrivende får en uretmæssig økonomisk fordel på andres bekostning. Nu har den ulovlige retstilstand bestået i mere end ti år, og hver dag, der går med den ulovlige pantfritagelse, skader både miljøet og konkurrencen i Danmark, så vi er selvfølgelig interesserede i en afgørelse fra EU-Kommissionen hurtigst muligt, understreger chefkonsulenten.

Genanvendt

Ifølge Dansk Erhverv og tal fra Skatteministeriet og Miljøstyrelsen bliver 64 procent af de cirka 650 millioner dåser, som danskerne årligt køber i Tyskland og tager med hjem, ikke genanvendt.

Den daværende SR-regering indgik kort før valget i 2015 en pantaftale med Slesvig-Holsten, der inden for få år skulle sikre pant på dåserne. Den havde dog flere smuthuller, idet kunderne kunne slippe ved eksempelvis at bestille varene på nettet ved Fleggaard. Og andre nationaliteter end danskere kunne også slippe.

Ved sin tiltrædelse forlangte den nye miljøminister, Eva Kjer Hansen (V), i sommeren 2015 et serviceeftersyn af den indgåede pantaftale.

Juridiske problemstillinger udsatte senere den forventede dato, hvor pantaftalen kunne træde i kraft, og i marts 2016 klagede Dansk Erhverv så til EU.

Organisationen har ikke fået en svarfrist fra EU.

Dansk klage over dåsepant trækker i langdrag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce