Derfor stoler lægerne ikke på styrelsen


Derfor stoler lægerne ikke på styrelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1
Overlæge Kristian Rørbæk Madsen og direktøren for Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne-Marie Vangsted på et pressemøde på Odense Universitetshospital. Foto:Tim Kildeborg Jensen

Konflikten begyndte for alvor efter den såkaldte Svendborgsag, hvor en yngre læge i august 2017 blev dømt i landsretten for at have udvist grov forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af en sukkersygepatient, som senere døde. Centralt i den sag står det forhold, at lægen ikke journalførte en besked (ordination) til en sygeplejerske om at måle patientens blodsukker. Sagen fik tusindvis af læger til at forene sig i kampagnen DetKuHaveVæretMig med hovedbudskabet, at mundtlige ordinationer, som ikke journalføres, er normal klinisk praksis i en travl hverdag.

2

Men i virkeligheden har konflikten mellem læger og styrelse ulmet længe før Svendborgsagen. Styrelsen for Patientsikkerhed blev etableret i 2015, efter et internationalt panel af eksperter havde udtalt en barsk kritik af Sundhedsstyrelsens forvaltning og især tilsynet med sundhedspersoner. Med kritikken fulgte en ny og strammere lovgivning (den såkaldte strammerlov fra 2016), der øgede den nye styrelses beføjelser og pligter i forhold til at føre tilsyn med blandt andre læger og sygeplejersker. Siden det nye regime blev etableret med et mere aggressivt og initiativrigt tilsyn, har styrelsen og lægerne reelt været på kollisionskurs.

3

Først i det nye år tog Kristian Rørbæk Madsen, overlæge på Odense Universitetshospital, konflikten til et nyt niveau, da han stod bag en underskriftsindsamling til et temmelig skarpt formuleret mistillidsvotum rettet mod Styrelsen for Patientsikkerhed. Mere end 9000 læger endte med at skrive under. Det svarer til knap hver tredje læge i landet. Underskrifterne blev afleveret til styrelsens direktør Anne-Marie Vangsted 22. januar efter en meget omtalt døgnvagt på sygehuset i Odense, som Kristian Rørbæk Madsen havde inviteret Anne-Marie Vangsted til at deltage i.

Derfor stoler lægerne ikke på styrelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce