Fakta-tjek af hovedstads-argumenter


Fakta-tjek af hovedstads-argumenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

34 kommuner omkring København vil stoppe det, de kalder "pengestrømmen til Jylland". Vi har bedt professor Kurt Houlberg forholde sig til deres hovedargumenter. Houlberg er kommunalforsker hos Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) med særlig ekspertise i kommunernes økonomiske grundvilkår, økonomistyring, service og resultater.

1
Professor Kurt Houlberg, VIVE, vurderer hovedstadskommunernes argumemnter.

Argument 1. Borgere i hovedstadskommunerne har færre penge til rådighed end tilsvarende borgere i provinsen.

Kurt Houlberg:

- Borgernes rådighedsbeløb har i princippet ikke noget med udligningsordningen at gøre. Udligningen er sat i verden for at udligne forskelle i kommunernes økonomiske muligheder for at levere service til borgerne. Ordningens formål er ikke at bidrage til at skabe lighed i borgernes rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet hører til en anden er en helt anden politisk dagsorden, som har mere med boligpriser og ejendomsskatter at gøre.

2

Argument 2: Der bliver sendt flere og flere penge fra hovedstaden til provinskommunerne.

Kurt Houlberg:

- Det er korrekt, at der bliver sendt flere udligningskroner fra hovedstaden til provinsen i forhold til for 6-8 år siden. Men det har også været den politiske hensigt, for det var en del af aftalerne om kommunalreformen i 2007. Da var udligningsgraden i landsudligningen 58 procent, og den er gradvist blevet hævet til nu 61 procent efter planen.

- Der har desuden været en noget stærkere vækst i hovedstaden end i provinsen, så de økonomiske grundforskelle er blevet større. Også derfor flyttes der i dag flere penge fra de nu relativt rigere hovedstadskommuner.

3

Argument 3: Der sker en urimelig forskelsbehandling af hovedstadskommunerne

Kurt Houlberg:

- Hovedstadskommunerne sender penge til provinsen, og afhængigt af øjnene, der ser på det, man kan godt mene, at det er for mange penge og er udtryk for forskelsbehandling. Men hele ideen med udligningsordningen er netop, at man skal forskelsbehandle for at stille kommunerne mere lige. Nogle skal give til ordningen, og andre skal modtage mere end andre, for at alle har nogenlunde lige muligheder for at levere service til borgerne. Om forskellene så skal være større eller mindre end i dag, det er grundlæggende et politisk spørgsmål.

Fakta-tjek af hovedstads-argumenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce