Fiskerebellen fra DF: Jeg lader mig ikke kue

Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen har et lille fiskeskur ved Stensbjerg syd for Hanstholm, hvor han han på hobbybasis lander fisk fra sin lille jolle. Foto: Claus Bjørn Larsen/Scanpix

Fiskerebellen fra DF: Jeg lader mig ikke kue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kvotekongerne

Det var Dansk Folkepartis Ib Poulsen, der satte ild i sagen om kvotekongerne, som statsminister Lars Løkke Rasmussen er blevet hvirvlet ind i. I denne uge blev det hele lidt for meget for fiskeriordføreren, så han måtte krybe i ly for en kort stund.

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen igen har fået sat sin dømmekraft på spil i sagen om hans relationer til stenrige storfiskere, er der én mand, som er den udløsende faktor.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen er normalt en af de stille eksistenser på Christiansborg, der sidder på sit lille kontor på den smalle gang helt oppe under taget i sidebygningen Provianthuset og passer sit arbejde på et politikområde, der sjældent finder vej til de brede masser.

Det gjorde det, da han i december 2016 fik nok af at føle sig skidt behandlet af daværende fiskeriminister Esben Lunde Larsen (V) og i stedet kastede sig ind i et tæt parløb med socialdemokraten Simon Kollerup. Sammen lavede de en aftale uden om regeringen. Nu skulle de såkaldte kvotekonger stækkes.

I en nøddeskal var situationen nemlig den, at mens der i firserne og halvfemserne var for mange fiskere til for få kvoter, var det i nullerne vendt til, at der var ganske få fiskere med rigtigt mange kvoter. Kvotekongerne. De små fiskere gik mod udryddelse og fiskelejer lukkede en masse.

Ib Poulsen er selv småfisker på hobbybasis og lander sine fisk ved Stenbjerg på den nordvestlige skulder af Jylland. Simon Kollerup er vokset op ved fiskerlejet Lild en times tid længere sydpå. Og de er begge valgt i Nordjyllands Storkreds.

Og i oktober 2015 så de en dokumentarudsendelse på DR, "Kvotekonger og småfisk", som fik dem op af stolen. Her var en sag for en fiskeriordfører. En sag, der endte med at få strippet minister Esben Lunde Larsen for en tredjedel af sin portefølje og få en statsminister til at blive kaldt i samråd i to omgange for at blive udspurgt om sms'er, fester, sommerhusophold, bidrag til Løkkefonden og uformelle møder - alt sammen med eller fra kvotekonger.

Ib Poulsen havde kørt forhandlingerne og lavet aftalen med socialdemokraterne og uden om regeringen med sin ledelse fra DF i ryggen. Den rygdækning forsvandt, da han til Ritzau sagde, at det billede, der stod tilbage, var, at "man har købt sig adgang til at få indflydelse på regeringens førte politik". Så tæt på en anklage om korruption, man kan fremsætte uden at sige det ligeud.

Så var helvede løs, Venstres muskelmand Claus Hjorth Frederiksen gik ud og hamrede Ib Poulsen i gulvet, og partiformand Kristian Thulesen Dahl måtte vælge mellem at stå på mål for statsministeren eller sin fiskeriordfører. Han valgte statsministeren. Og Ib Poulsen valgte at trække sine udtalelser tilbage.

Efter at være blevet kværnet gennem mediemøllen hele onsdag i den forgangne uge trak Ib Poulsen stikket og gik i hi. Han meldte sig syg, blev væk fra gruppemøde og brændte aftaler. Sent torsdag fik avisen Danmark en sms: "Ring i morgen formiddag efter 10, så har jeg overskud til at tale."

Det er den lille mand, jeg er fortaler for. De store skal nok klare sig.
Ib Poulsen, Dansk Folkeparti
Ib Poulsen
Ib Poulsen er fiskeriordfører for Dansk Folkeparti.Han blev valgt til Folketinget for anden gang i 2015 fra Hjørringkredsen.

Sad også i Folketinget 2007-2001, hvor han var valgt fra Aalborg Østkredsen. I den periode var han både fiskeri- og forsvarsordfører.

Medlem af Thisted Byråd, hvor han i 2017 blev valgt for femte gang.

Bor i Kallerup i Thisted Kommune.

Uddannet skibsfører og har tidligere arbejdet som havnebetjent på Hanstholm Havn.

Født og opvokset i Stenbjerg. 53 år.

Den lille mand

Ib Poulsen meldte sig ind i Dansk Folkeparti i 1999. Før var han fremskridtsmand med Mogens Glistrup som politisk forbillede. Udlændinge og EU var en del af årsagene til, at han gik ind i politik, men den væsentlige var et socialt engagement.

- Den sociale dagsorden var den vigtigste, og det er det stadigvæk. Det værste, der er lavet i nyere tid, er førtids- og flexjobreformen, hvor de svageste i samfundet bliver jagtet. De bliver mere af syge af det. Det er ulykkeligt. Der var for mange på førtidspension, men ligefrem at reducere det med over 90 procent... det er jo helt umenneskeligt.

- Det er den lille mand, jeg er fortaler for. De store skal nok klare sig, siger Ib Poulsen.

- Og jeg vil godt tage imod den kritik, at det var mig, det startede alt dette, som har bragt Løkke i problemer. Havde jeg bare lavet en aftale med regeringen i sin tid, havde vi aldrig stået i denne situation.

- Hvorfor gjorde du ikke det?

- Jeg bor på Vestkysten og har set udviklingen. I midten af nullerne fik man lavet et system med omsættelige fiskekvoter, der faktisk bragte god økonomi tilbage i dansk fiskeri. Problemet er bare, at toget kørte forbi stoppestedet. Det skulle være stoppet, inden fiskeriet blev koncentreret på for få hænder. Det er det, jeg har villet gøre op med. Kvotekongerne har kunnet styre fiskeriet. Jeg kender selv eksempler på små fiskere, der er gået konkurs på grund af det, men jeg kunne godt fornemme, at det var ikke den vej, vi kunne komme med regeringen, så derfor endte det med et flertal uden om regeringen.

Ingen personlig vinding

- Du er selv småfisker - har du lavet en aftale, du selv profiterer af?

- Nej. Jeg er hobbyfisker. Jeg ejer ingen kvoter, jeg kan ikke købe nogle kvoter. Jeg lejer ingen kvoter og kan ikke leje nogen ud. Jeg har ingen personlig interesse i kvotesystemet. Men da sagen begyndte at glide ud hænderne på Venstre, ringede deres fiskeriordfører Thomas Danielsen til TV Midtvest for at sælge en historie om, at jeg har forgyldt mig selv. Jeg kan bare sige, at jeg har fået 0,0 ud af det. Efterfølgende viser det sig så, at Thomas Danielsen har fået en kvotekonge til at investere fire millioner i sit eget firma. Man skal passe på med at kaste med sten, når man selv bor i et glashus. Det var en boomerang, han kastede afsted.

- Var det en af de ting, der fik dig til at tænke over, hvorfor Venstre ikke ville være med i et opgør med storfiskere?

Ja, og det har jo vist sig, at den dagsorden har forbindelser helt op til statsministeren. Det kan man roligt konstatere. Man må jo spørge dem, hvad dagsordenen, men jeg tror da, at dem, der følger med, har deres holdning til netop det. Engang lå fiskernes indflydelse hos Konservative, men der er noget, der tyder på, at den taletid de kan få, ligger hos Venstre. Det er fair nok.

- Du er fra Vestkysten og fisker. Giver I nogensinde noget uden at få noget igen?

- Nej, det har jeg sådan set aldrig oplevet, at der var nogle der gjorde. Princippet er "noget for noget, hvis venskabet skal holdes". Jeg kan ikke vide, hvor tætte relationerne fra de store fiskere til Venstre er, jeg kan bare se det, som alle andre kan se. Om det så, som statsministeren siger, er styrende for politikken, kan jeg jo ikke vide noget om. Der skal man spørge manden på gaden.

- Sidst vi så dig i medierne var i Deadline på DR2 onsdag aften, hvor du måtte lide den tort at skulle sidde og trække dine ord i dig igen...

- Jo, jo, og det var fair nok. Jeg har kæmpet med det her i to år nu, og i min iver efter at få fortalt tingene, får jeg sagt noget, som jeg ikke skulle have sagt. Det fjerner fokus fra det, som det handler om, fordi det blev vendt imod mig. Derfor er man nødt til som politiker at lægge en sag ned, uanset hvordan og hvorledes man synes, man har fat i den.

- Så din tilbagetrækning handlede mere om politisk taktik end om, hvad du rent faktisk mener?

- Jo, men sådan er det jo.

Er og bliver DF'er

- Du skrev til mig, at du først have overskud til at tale i dag. Hvad har været så hårdt?

- At jeg har været jagtet vildt i visse kredse. Jeg har haft folk, som bakkede mig op til folketingsvalget, som nu vendt mig ryggen og er begyndt at svine mig til. Fiskeriforeningsformanden i Hanstholm var en af de førende, og hans medlemmer fik frit spil. Der har været haft grene helt ud i min lokalforening. Der har været et voldsomt pres fra den side. Der er nok, der har følt, at de skulle svine mig til og prøve at rokke ved mig. Men jeg er nok en type, hvor tryk avler modtryk. Man kommer ikke igennem med noget over for mig ved at true. Det vil jeg aldrig nogensinde lade mig kue af. Den dag, jeg stopper i politik, er det ikke, fordi nogen har truet mig til det.

- Har du overvejet at stoppe?

- Nej, jeg er i politik for at gøre en forskel. Her er en sag, hvor det i den grad har været muligt. Jeg synes, vi skal have et mere retfærdigt samfund - osse på dette område, og det er drivkraften for mig.

- På Christiansborg taler man om, at dit parti er bange for, at du kan finde på at melde dig ud.

- Det har aldrig været i mine tanker. Aldrig. Nej, nej, nej. Jeg er DF'er. Jeg fører DF-politik. Det er sådan, det er.

- Er dit sociale engagement årsagen til, at ingen skal være bekymret for, at du lige pludselig bliver medlem af Nye Borgerlige f.eks.?

- Jamen, deres sociale politik er jo Liberal Alliance gange ti! Efter Radikale er Nye Borgerlige det sidste parti, jeg kunne se mig i. Jeg tog en kandidattest op til kommunalvalget, og dem jeg var mest uenig med var folk fra Liberal Alliance.

- Hvem var du mest enig med?

- Det var faktisk en fra Socialdemokratiet - ud over mig selv. De har jo også flyttet sig på udlændingepolitikken, så der er der ikke så stor forskel på DF og S længere. Men vi ved også, at nogle ændrer holdning efter et valg for at komme til at sidde i ministerbiler. Det, jeg godt kan lide ved DF, er, at det vi siger før et valg, siger vi også efter. Vi ændrer os ikke fordi, vi skal sidde i de ministerbiler.

- Så du kunne aldrig skifte til Nye Borgerlige. Kunne du skifte til S eller ville EU være en stopklods for dig her?

- Det ville det i hvert fald. Men jeg er, hvor jeg er. Hvis jeg vil lave noget om, forsøger jeg at gøre det indefra. Partiloyalitet, det skal der være. Saftsusemig.

Hak i tuden

- Når du trak stikket dagen efter, du måtte æde dine ord i medierne, hvad handlede det så om?

- Det var det pres, jeg har været udsat for. Der kørte forskellige ting på de sociale medier. Det har været en hård omgang.

- Det kan heller ikke have været rart at få at vide af ledelsen, at du skulle stikke piben ind?

- Det ligger i kortene, når man har sagt noget forkert. Jeg har været med i så mange år, at jeg kender spillet. Så giver det et hak i tuden.

- Men har du haft din ledelse i ryggen indtil da?

- Ja, det har været en åben proces i vores parti.

- Og så var der lige dette citat om, at man kan købe sig til indflydelse i Venstre, hvor de ikke stod bag dig?

- Jo, jo, der har lige været en enkelt svipser. Her har jeg lagt mig fladt ned og sagt, at jeg beklager.

- Hvordan foregår det i DF, når man får at vide, at man er gået for langt?

- Det foregår ikke på nogen bestemt måde. Jeg kunne selv se det. Jeg har jo en tæt dialog med ledelsen i de her sager, så tingene blev snakket pænt og ordentlig og roligt igennem. Det var ikke sådan, at Thulesen Dahl stod med et baseballbat. Sådan foregår det ikke.

- Men det kan vel godt føles sådan?

- Det har jeg ikke oplevet. Jeg har altid oplevet ledelsen som nogle, man kan snakke med.

Fiskerebellen fra DF: Jeg lader mig ikke kue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.