Haarder: Smagsdommere er det bedste, vi har

Avisen Danmarks politiske redaktør Elisabet Svane på kulturmødet på Mors.

Haarder: Smagsdommere er det bedste, vi har

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kulturmødet på Mors

- Jeg ville tage Smærup, hvis det var mig. Jeg er jo bare politiker.

Torsdag eftermiddag mødte jeg en af Kulturmødets travle personer. DF's kulturordfører Alex Ahrendtsen. Jeg stod med programmet og var i tvivl om, om jeg skulle vælge at høre Ahrendtsen eller en af mine yndlingsforfattere, Jens Smærup Sørensen. Ahrendtsen gode råd afgjorde den sag.

Jeg gik ned for at høre ham, undskyld Smærup, men det er de evige valg, der foretages på et folkemøde, en festival og også på Kulturmødet på Mors. Og at se en kulturpolitiker fra DF i samtale med repræsentanter for de danske museer i en carport på Gasværksvej 27 i Nykøbing Mors er anskuelighedsundervisning i ikke bare mangfoldighed, men også i, hvor langt DF har bevæget sig siden de glade dage i Fremskridtspartiet.

Dengang, da Kristen Poulsgaard sagde, at "Danmark er for lille et sprogområde til at have egen ballet" og da lagerforvalter Peter Rindal kæmpede imod statsstøtte til kunst og blev æresmedlem af partiet. I dag bliver Ahrendtsen modtaget med stor respekt som en af de længst siddende kulturordførere og er selvfølgelig særlig interessant i museumsverdenen efter sit forslag om en omlægning af museumsstøtten. Hvor der, i hans forslag, skal gives mindre til kunstmuseerne Arken og Louisiana og mere til andre museer. Lige den del blev der ikke protesteret voldsomt mod i carporten, hvor det var museerne i Region Nordjylland og Midtjylland, der var værter, men ellers var der bred enighed om, at det er noget af en hvepserede at stikke hovedet ind i.

Som de to tidligere kulturministre Marianne Jelved, (R), og Bertel Haarder, (V), sagde fredag morgen, er det en kulturministers lod at have meget få penge at gøre godt med og samtidig meget svært at flytte rundt på dem. For alle bliver gale, få bliver glade. Men man kan sno sig, som Jelved sagde. Det gjaldt bare om at finde et beløb under en million, så behøver ministeren ikke gå i Finansudvalget, og det var sådan, Jelved fik sat kunst og kultur på børnenes skema.

Det var også Jelved, der sagde, at vi ikke behøver at være så bange for digitaliseringen, for folk mødes jo alligevel. På Bornholm, i Roskilde, i Skanderborg og på Mors. Mens Haarder rammede den ind ved at fastslå, at frivilligheds-Danmark, forenings-Danmark og højskole-Danmark er det danske DNA. Uanset, hvor i landet vi befinder os.

En af dem, der er kommet langvejs fra, var journalistkollegaen fra København der, efter at have stået længe i kø til en café latte, bemærkede, at den kun blev serveret med sødmælk. Den bemærkning affødte københavner-blikket, og da hun ikke bare er langt væk hjemmefra, men også besjælet af humoristisk sans, tilføjede hun, at det nok var meget klogt, at hun ikke havde forlænget køen yderligere ved at forlange laktose-fri mælk. Det fik hun et nik for.

Sangerinden og skuespillerinden Pernille Højmark bemærkede også, at hun var kommet til Mors, da hun under en tætpakket fællessang, der spændte fra Osvald Helmuth over Trille til John Mogensen, opfordrede til en kærlighedserklæring til vores allesammens by, København.

- Arh, blev der sagt lidt halvhøjt nede fra teltet, men de sang alligevel med på PH's udødelige "Kys det hele fra mig" og åd Højmarks ord om, at København jo er hele Danmarks hovedstad.

Ligesom DR er hele Danmarks Radio, også nu, da institutionen står over for et nyt medieforlig, der kan blive ret så blodigt. Forhandlingerne er endnu i sin vorden, og derfor var politikerne, bl.a. kulturminister Mette Bock, (LA), mildest talt ikke klare i mælet, da de diskuterede public service.

Bock er på vej rundt i landet for høre medieforbrugerne om deres ønsker til et nye medieforlig, bl.a. børn i både 3. og 6. klasse. Børn, der ikke har fjernsyn derhjemme, fordi forældrene bruger nettet i stedet for. Mette Bock talte om generationskløften. Hvordan sikrer man, at alle børn får det kvalitetsindhold, som DR altid har stået for på børneområdet, hvis de ikke ser fjernsyn?

Det ved ministeren ikke. Som hun meget ærligt sagde:

- Jeg har ikke svarene. Jeg har simpelthen ikke svarene.

Et andet sted i byen var Morten Messerschmidt dukket op og sad i en bus fra Vrå Højskole og talte med unge kunstnere om deres vilkår. Om hvordan de får penge for deres arbejde. F.eks. på Kulturmødet, hvor de mange moderatorer tjener væsentligt bedre end de kunstnere, det handler om. Den klagesang lod Messerschmidt kold.

- I mine ører lyder det en anelse forkælet. Det er vel også en chance at komme her og vise sine ting. Ja, undskyld, det var så min sure gammelmands-bemærkning, sagde den genopstandne DF'er i den kulturelle smeltedigel, som Kulturmødet udgør.

Hvor de mange børnehavebørn venter på konfettikanonen, mens kvinder og mænd med let grånende spidser hører Gyldendals direktør Johannes Riis fortælle om Inger Christensen og Jeppe Aakjær. Hvor børn og unge hører Sigurd Barrett synge til sin egen danmarks-historie, mens andre hører historikeren og forfatteren Henrik Jensen lakonisk konstatere, at ja, kulturen er i krise, og det har den været i hele det 20. århundrede. Og hvor direktør og kulturformidler Christian Have taler med Bertel Haarder, der efterlyser kunstnere og kulturfolk i den offentlige debat og lægger Foghs gamle hetz mod smagsdommere i graven.

- Smagsdommere er noget af det bedste, vi har. De kulturfolk, der kan tale, så vi alle kan forstå det. Hvis det var dem, Fogh talte om i sin tid, var det dumt. Men det var det heller ikke, sagde Haarder.

Så røg den historie.

 

 

-Jeg har ikke svarene. Jeg har simpelthen ikke svarene.
Kulturminister Mette Bock, (LA)

Haarder: Smagsdommere er det bedste, vi har

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce