Herlevs borgmester til provinskommuner: Stop offerrollen, grænsen er nået

Provinsen får rigeligt med penge fra hovedstadskommunerne, den trafik skal stoppes, mener bl. a. Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S). Arkivfoto: Asger Ladefoged/Scanpix

Herlevs borgmester til provinskommuner: Stop offerrollen, grænsen er nået

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Herlevs borgmester og 33 af hans kolleger i hovedstadskommunerne er blevet provokeret af en pengestrøm, der i stigende omfang vælter ud af deres kasser og over i provinskommunernes. Hvis det fortsætter, kommer nogle af landets socialt og økonomisk dårligst stillede borgere til at betale prisen, mener han.

Reform: Provinskommunerne har spillet offerrollen alt for længe. Grænsen er for længst nået, og skal provinsen som følge af en kommende reform af den kommunale udligningsordning have sendt endnu flere penge fra hovedstaden, er den overskredet.

Sådan forklarer Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), hvorfor han og 33 andre borgmestre i hovedstadskommunerne i avisannoncer fredag opfordrede til at stoppe pengestrømmen til Jylland.

- Vores udspil skal ses som en advarende reaktion på, at en række af vores borgmesterkolleger i provinsen har brugt udsigten til en udligningsreform til at samles om ønsket om få tilsendt endnu flere penge. De har allerede fået endnu flere penge, i år over 13 milliarder kroner, siger Thomas Gyldal Petersen.

Han peger sammen med de øvrige borgmestre i hovedstadskommunerne på, at det kommunale serviceniveau i provinsen gennem de seneste ti år har vokset sig større end i hovedstaden, og at det bl. a. den grund ikke giver mening at sende flere penge mod vest.

- Det billede, der er forsøgt tegnet af provinsen i en offerrolle er ikke reelt. En række hovedstadskommuner er socialt udfordrede på et niveau, man ikke kender i Jylland. Derfor er det ikke rimeligt, at pengene fortsat skal flyde den vej. Der tilflyder dem allerede for mange i dag. Det er gået for vidt. Nok er nok.

En række hovedstadskommuner er socialt udfordrede på et niveau, man ikke kender i Jylland. Derfor er det ikke rimeligt, at pengene fortsat skal flyde den vej. Der tilflyder dem allerede for mange i dag. Det er gået for vidt. Nok er nok.
Thomas Gyldal petersen (S), borgmester, Herlev Kommune

Provinsen provokerer

- Bliver I til gengæld ikke tilgodeset af hovedstadsudligningen - altså den udligning, hvor I først fordeler til jer selv og derefter til provinskommunerne?

- Hovedstadsudligningen giver ualmindelig god mening og skal bevares. Den er indført for at skabe en byudvikling med hovedstaden som et samlet område, men med bosætning, nogle steder, og erhverv og arbejdspladser koncentreret andre steder, altså hvor nogle f. eks. arbejder hos os i Herlev, men bor i Gentofte og betaler deres skat der.

- Den ordning sikrer en ensartet hovedstad uden kæmpe forskelle, økonomiske og sociale, som man kender andre steder, Paris f. eks., hvor man nærmest er nødt til at sætte hegn op mellem forskellige bydele for at hindre uro. Det er ikke mindst provinsens angreb på netop hovedstadsudligningen, vi ser som en stor provokation, fordi provinskommunerne på den måde prøver at hente penge ud af socialt belastede hovedstadskomuner, blandt andet min egen.

- Din kommune, Herlev, får selv 3.500 kroner pr. år pr. borger via den kommunale udligningsordning, så hvad brokker du dig egentlig over?

- Det er lige præcis penge, jeg har brug for, fordi vi er socialt udfordrede. Nogle af de fattigste og mest udsatte mennesker er bosat i min kommune. Opgaven med dem løfter vi gennem udligningsordningen. Hvis provinskommunerne får held med det, de gerne vil, er det mine borgere, både de fattige og dem i middelklassen, der kommer til at betale prisen med højere skat eller ringere service eller begge dele, mens borgere i provinsen på ny vil opleve deres rådighedsbeløb vokse.

Et spørgsmål om rimelighed

- Netop de meget større rådighedsbeløb i provinsen har vi f.eks. set Fredrikshavn Kommune bruge i bestræbelserne på at skabe større bosætning hos dem, siger Thomas Gyldal Petersen.

- Hvad har borgernes private rådighedsbeløb med kommunale udgifter og indtægter at gøre?

- Hvis konsekvensen er, at vi skal hæve skatten og sende skattekroner til Jylland, vil borgere i Jylland få højere service og lavere skat, og dermed endnu flere penge mellem hænderne. Det er den rimelighed vi sætter spørgsmålstegn ved.

Herlevs borgmester til provinskommuner: Stop offerrollen, grænsen er nået

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce