I Venstres baghave ønsker de Skjold Hansens næse

Bjarne Møller Petersen oplod sin røst fra Venstres baghave, de lokale partiforeninger, da Lars Løkke købte stort ind af tøj på partiets regning. Nu afventer han onsdagens samrård i sagen om Løkkes private relationer til fiskeriets kvotekonger. Arkivfoto

I Venstres baghave ønsker de Skjold Hansens næse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstres lokalformand på Langeland, Bjarne Møller Petersen, var en af dem, som i 2014 forlangte Lars Løkkes hoved på et fad. Den aktuelle kvotekongesag ophidser ham til gengæld ikke - medmindre private venskaber viser sig at have indflydelse på den førte politik.

Rudkøbing: Venstres baghave ligger som parceller ud over det ganske land, de kaldes lokalforeninger. På Langeland hedder formanden Bjarne Møller Petersen, og han ved godt, hvad Venstre er for en størrelse, for han har været medlem af partiet siden 1979; i hvert fald ved han, hvad Venstre ikke er for en størrelse.

Venstre er i hans optik ikke et parti for mennesker, der er bjergsomme på andres regning. Som dengang med formand Lars Løkkes bilag, luksusflyrejser, private hotelovernatninger og sko- og tøjindkøb fra yderst til absolut inderst for partimedlemmernes kontingentkroner.

Det var i 2014, og dengang havde Bjarne Møller Petersen fået nok og med ham mange andre i den tætpakkede baghave. De gjorde oprør, og Bjarne Møller Petersen forlangte partiformand Løkkes hoved på et fad.

Det fik han som bekendt ikke. Partiformanden hedder stadig Lars Løkke og er siden blevet statsminister. Men lokalformanden på Langeland hedder også stadig Bjarne Møller Petersen. Og han er ikke med i noget nyt oprør på grund af statsministerens bekendtskaber med velhavende kvotekonger. Ikke endnu i hvert fald.

- Som sagen ligger belyst, synes jeg, det er noget politisk pjat. Løkkefonden er et privat og godt foretagende for udsatte drenge og har mange bidragydere. En af dem har så også givet Løkke et ferieophold i sit sommerhus i 50 års fødselsdagsgave, inden Løkke blev statsminister. Jeg synes ikke, det er nogen stor sag, selv om han først indløser gaven, efter han er blevet statsminister. Men havde det været mig, havde jeg ikke indløst gaven. Jeg havde sat fingeren op til snuden som landsretssagfører Skjold Hansen i Matador, og så havde jeg nok vejret, at sådan noget kunne give store overskrifter, rimeligt eller ej, siger Bjarne Møller Petersen.

Hvis det bevises, at Lars Løkke politisk har ladet sig påvirke af private gaver, så er situationen alvorlig ... så er situationen ualmindeligt meget alvorlig
Bjarne Møller Petersen, V-formand, Langeland
Kvotekongesagen
Onsdag skal statsminister Lars Løkke (V) i samråd om sine private relationer til de såkaldte kvotekonger, dvs. få fiskere, der har erhvervet sig store mængder fiskerikvoter.

Især en af de velhavende kvotekonger er bidragyder til statsministerens private fond, Løkkefonden, som har fokus på utilpassede drenge. Bekymringen går på, om disse private relationer har indflydelse på statsministerens politiske ageren i kvotepolitikken.

På et samråd i november blev han også spurgt til de private relationer. Her svarede han: "Jeg vælger at overhøre denne her mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende kvotekonger, og jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning."

Siden har Ekstra Bladet afsløret en række nære relationer. Ud over bidragene til Løkkefonden, har en af kvotekongerne, John-Anker Hametner, i fødselsdagsgave foræret Lars Løkke og frue en uges sommerhusophold i Skagen til en anslået værdi af 10.000 kroner

Samrådet onsdag er indkaldt af Socialdemokratiet, SF, Alternativet og Enhedslisten.
Statsminister Lars Løkke bør lægge alt frem på onsdagens samråd, mener partiets lokalformand på Langeland, Bjarne Møller Petersen. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Statsminister Lars Løkke bør lægge alt frem på onsdagens samråd, mener partiets lokalformand på Langeland, Bjarne Møller Petersen. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Meget alvorligt, hvis ...

Til gengæld er han glad for, at hans formand og statsminister er kaldt i samråd onsdag, hvis vel at mærke alt kommer frem her.

- Det håber jeg virkeligt vil ske. Det springende punkt er, om Løkkes kvotekonge-relationer har haft noget betydning for den politik, der føres. Det tror jeg ikke, det har, men hvis det har, så er det skidt.

- Og hvad bliver i givet fald konsekvensen?

- Det ved jeg næsten ikke, hvad jeg skal svare på. Hvis det bevises, at Lars Løkke politisk har ladet sig påvirke af private gaver, så er situationen alvorlig ... så er situationen ualmindeligt meget alvorlig.

Markant anderledes end Fogh

Uroen med formandens sager og de regeringsbesværligheder, Venstre nu engang døjer med, smitter også af lokalt, men så er det heller ikke værre, mener Bjarne Møller Petersen.

- Tøjsagen kostede os 15-16 medlemmer på Langeland, og folk på gaden konfronterede os konstant. Så voldsomt er det ikke denne gang, og sagen er ikke en hæmsko for det lokalpolitiske arbejde, som er det, der interesserer folk, siger han.

I det hele taget, har partiet lagt krisen bag sig, synes han.

- Der er kommet skik på den interne information i partiorganisationen, og Lars Løkke lytter til medlemmerne og til os i hovedbestyrelsen. Det har han nu altid gjort, man det er blevet endnu bedre efter krisen.

- Han er et markant skifte i forhold til Anders Foghs ledelsesstil. Fogh havde nogle temmelig håndfaste metoder til at afvise folk, når vi pippede i hovedbestyrelsen. I hans selskab kunne man nogle gange føle, at man tilhørte en meget lavt rangerende kaste. Løkke er af en helt anden kaliber.

- Men kvotekongesager eller ej - der kommer en dag, hvor I skal have ny formand. Hvad skal den næste tage med fra Løkke, og hvad skal vedkommende gøre anderledes?

- Kan vi få en, der er lige så blændende en forhandler, skal vi prise os lykkelige. Og så nævner jeg lige Skjold Hansen-næsen igen. Sådan en må den næste formand godt være mere tilbøjelig til at iføre sig, end Løkke har været.

I Venstres baghave ønsker de Skjold Hansens næse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce