I dag er det national store lusedag: Her er fem ting, der er gode at vide


I dag er det national store lusedag: Her er fem ting, der er gode at vide

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Avisen Danmark bringer 5 facts til dig på Store Lusedag, hvor forældre rådes til at tjekke efter lus på både dem selv og deres børn.

1
Forældre opfordres til at tjekke både deres børn og dem selv for lus på Store Lusedag.

Den 31. januar er det Store Lusedag for 17 år i træk, hvor alle forældre opfordres dermed til at tjekke deres børn og sig selv for lus for på den måde at fange lus, der ikke har udløst de sædvanlige symptomer som kløe. Store Lusedag blev startet af Alice Olsen, der fik idéen fra det engelske initiativ "Bugs Busting", der afholdes d. 31. oktober.

Ligesom den danske dag går den ud på at få tjekket og kæmmet børnene, så man kan få udryddet lusene på samme tid. Behandler man eksempelvis en hel klasse samtidig, undgår man nemlig nemmest at børnene smitter hinanden igen.

2

Hovedlusen er et lille blodsugende insekt, der lever i menneskers hovedbund. De er ca. 1-4 mm lange og gennemsigtige eller måske farvede af blod. Lusens æg er gennemsigtige, men bliver hvide når de klækker, de sidder tæt på hårbunden og vil ofte blive sidende længe, efter man er lusefri. Lus har ikke vinger og kan ikke hoppe, og de "smitter" dermed udelukkende ved at kravle fra menneske til menneske. Lus findes oftest på mindre børn, men kan leve på alle mennesker og i alt slags hår uanset hygiejne.

3

Lus lever af at suge blod af mennesker og den efterfølgende kløe opstår på grund af en allergisk reaktion mod stoffer i lusens spyt. Det kan derfor tage flere uger, før man mærker noget til lusene. Mærker man selv eller ens barn kløe i hovedbunden, skal man bruge en tættekam til at kigge efter lus og luseæg i håret. Det anbefales, at håret er vådt med hårbalsam i, da lus sidder stille i vådt hår, og hårbalsam gør håret nemmere at rede. Tættekammen kan dermed bruges på selv kraftigt og krøllet hår.

4

Finder man lus i håret, kan man forsøge sig med en af de mange luseprodukter der sælges på apoteket, og som af og til kan være effektive til at dræbe lus, men sjældent æg. Lus er dog efterhånden blevet resistente overfor en lang række kemikalier, der tidligere var effektive, og mange lusemidler er derfor ikke særlig effektive i dag. Alternativt kan man prøve at bruge såkaldt silikoneolie, som i nogle undersøgelser har vist sig at være yderst effektivt uden at indeholde giftige stoffer. Det blokerer lusens åndedrætssystem, og der er derfor heller ikke risiko for, at de udvikler resistens.

5

Den anbefalede og mest sikre metode at bekæmpe lus med er dog stadig at bruge en tættekam, evt. sammen med balsam for at gøre det lettere. Tættekammen kan bruges igen og igen, og man skal under alle omstændigheder bruge en til at tjekke efter lus. Bruger man en tættekam til lusebekæmpelse, burde man kunne blive lusefri ved at kæmme to gange om ugen i ca. to uger, hvis ellers man ikke bliver smittet igen, hvilket er grunden til at det er en god idé at alle med lus behandles samtidig. Kilder: www.sundhed.dk, www.hovedlus.dk

I dag er det national store lusedag: Her er fem ting, der er gode at vide

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce