Politisk analyse: Topskatten, det værdifulde taktiske kort

Elisabet Svane, avisen Danmarks politiske redaktør. Foto: Yilmaz Polat

Politisk analyse: Topskatten, det værdifulde taktiske kort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Analyse

"Mød Mette" hedder det på siden af den velvoksne bus, som i de kommende dage kører landet tyndt med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen og som skal kickstarte den socialdemokratiske kommunalvalg, hvor slagordene er velfærd og mere frihed til de offentligt ansatte.

Og som også skulle have været brugt i den kamp mod topskattelettelser, som S har ført så succesfuldt sammen med DF, at regeringen har droppet dem. Som bebudet af statsminister Lars Løkke Rasmussen, (V), i sidste uge og konfirmeret af udenrigsminister Anders Samuelsen, (LA), søndag aften.

Et næsten identisk taktisk forløb i forhold til foråret, hvor regeringen trak sit forslag om at hæve pensionsalderen, dagen før Mette Frederiksen skulle optræde sammen med DF's Kristian Thulesen Dahl. Denne gang skete det i forbindelsen med pressemødet på det socialdemokratiske sommergruppemøde.

Det er en klar sejr for Socialdemokratiet, at partiets samarbejde med regeringens støtteparti igen har ført til, at regeringen må ændre et væsentligt element i sin økonomiske politik.

Men det er ironisk nok også en sejr, der har en pris, for Socialdemokratiet mister et meget slagkraftigt argument mod regeringen, når nu de letforståelige topskattelettelser er taget af bordet på et tidspunkt, hvor den socialdemokratiske valgmaskine var gearet til endnu engang at køre kampagne for velfærd og mod skattelettelser. Det bliver alt andet lige mere mudret, når regeringen nu dropper skattelettelserne til de rigeste og i stedet vil lette i bunden.

Derfor var Mette Frederiksen da heller ikke sen til at fastslå, at det er svært at se, hvordan der overhovedet skal blive råd til skattelettelser, hvis der både skal være penge til velfærd, bandebekæmpelse, genopretning af Skat og øgede militærudgifter, som for Socialdemokratiet er på en andenplads, når efteråret skal prioriteres. Velfærd er stadig nummer et, men efter truslen fra Putins Rusland er øgede militærudgifter rykket helt frem i den socialdemokratiske bus.

Ligesom Venstre har Socialdemokratiet blikket stift rettet mod novembers kommunal- og regionalvalg. Men med modsat fortegn. Hvor Venstre allerede nu er ved at tale forventningerne ned, så et nederlag ikke kommer som en overraskelse, har S store forventninger til kommunalvalget. Sidste gang, i 2013, fik S 29,5 procent af stemmerne mod Venstres 26,6, men det var Venstre, der løb med de fleste borgmesterposter, fordi Venstre gik sejrrigt ud af næsten alle konstitueringer.

Denne gang satser S på, at samarbejdet med DF også kan føre til flere borgmesterposter. Helst socialdemokratiske, lød meldingen fra sommergruppemødet, men fra partitoppens side vil man ikke modsætte sig, hvis lokale socialdemokrater peger på en DF'er de steder, hvor DF har chancen for at få den første borgmesterpost uden for København. Det er så alt andet lige ikke mange steder, så de store, lokale slag kommer til at stå mellem S og V: Hvem af dem kan få DF over på deres side i de kommuner, hvor DF har de afgørende mandater? Her vil Socialdemokratierne byde sig til, og DF har klart sagt, at det er et tilbud, de ser på med velvilje.

Mens de på Christiansborg godt nok arbejder og flirter med S, men stadig står last og brast med den Venstre-ledede regering.

Det har givet Socialdemokratiet politiske sejre og sendt regeringen i mindretal, og det har også fået en del frafaldne socialdemokratiske vælgere tilbage i folden, især under DF's nedsmeltning sidste efterår, hvor EU-sagerne med Meld og Feld sendte partiet ud på en hidtil uset rutsjetur.

Da gik DF-vælgerne tilbage til både Venstre og Socialdemokratiet, og dermed kunne Mette Frederiksen som den første socialdemokratiske formand i 20 år hente stemmer tilbage fra DF og dermed over den politiske midte.

Det ser dog ud til, at den trafik er stoppet. En analyse i Altinget.dk, foretaget af professor Kasper Møller Hansen, viser, at ud af de 40.000 vælgere, som gik fra DF til S i løbet af efteråret, er de 16.000 gået tilbage til DF. Mette Frederiksen har stadig en netto-tilgang, men den er skrumpet. For Venstre er situationen, ifølge samme analyse, at alle de 21.000 vælgere, der gik til V fra DF i efteråret, er tilbage hos Thulesen Dahl igen.

Besøget hos Løkke blev kun et pitstop.

 

 

Hvor Venstre allerede nu er ved at tale forventningerne ned, så et nederlag ikke kommer som en overraskelse, har S store forventninger til kommunalvalget.
 

Politisk analyse: Topskatten, det værdifulde taktiske kort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce