S og K under pres fra deres egne

Politisk redaktør Elisabet Svane

S og K under pres fra deres egne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De ved det godt, borgmestrene i hovedstaden: At den tidsånd, der plejer at være med dem, er vendt. At mange års diskussioner om et delt Danmark, om en klemt udkant og et Syd- og Sønderjylland, der stemte DF i 2015, har fået de politiske vinde til at vende væk fra København og mod provinsen.

Det er derfor, de nu har råbt vagt i gevær, de 34 hovedstads-borgmestre. Nu, hvor regeringen efter uendeligt mange forhalinger endelig ser ud til være ved at være klar med et udkast til et nyt udligningssystem mellem kommunerne.

Lad det være sagt med det samme: Udligningsreformer er ren bytte-bytte købmand. Selvfølgelig er der ideologi og ønsker om bedre balancer bag, men i bund og grund handler det om at skrabe kronerne til sig. Det er sjældent kønt og partierne på Christiansborg er det helst foruden. For uanset hvad de gør, kan de ikke gøre alle, om nogen, tilfredse og i særdeleshed er det svært at gøre egne borgmestre tilfredse.

Men nu fanger bordet. Finansieringsudvalget, som i sin tid blev nedsat som af daværende indenrigsminister Margrethe Vestager (R) for netop at holde diskussionen under låg, har længe haft sin seneste rapport færdig. Den skulle have været offentliggjort i december, efter kommunalvalget, sammen med et udspil fra regeringen, men så gik der finanslov i den.

Og ikke mindst interne regeringsdiskussioner. Derfor har sagen flere gange, alene i denne uge, været på dagsordenen i regeringens koordinationsudvalg, for især Konservative har det svært, når det kommer til kommunal udligning væk fra København og mod Fyn og Jylland. Partiet har kun borgmestre på Sjælland, otte i alt, hvoraf de syv sidder i hovedstadsområdet, bl.a. i rige Gentofte og i noget mere middelklasseagtige Høje Taastrup. Så når erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kan gøre Hans Toft i Gentofte tilfreds, vil det samtidig gøre ondt på Michael Ziegler i Høje Taastrup. Og begge dele vil gøre ondt på Brian Mikkelsen. Liberal Alliance har ikke så meget i klemme i forhold til kommunal udligning, de har bare ministerposten placeret hos Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Mens Venstre i høj grad har blikket rettet mod provinsen og væk fra København. Det så vi med udflytningen af statslige arbejdspladser og det er også her, Venstre slår sit ideologiske slag, når det handler om udligning. Den syd- og sønderjyske vælgerlussing fra 2015 sidder stadig dybt i partiet.

Socialdemokratiet står i sit helt eget dilemma. Partiet skal være med i et forlig, det er regeringsbærende partier, men Vestegns-borgmestrene er blevet nervøse efter at også S har rettet blikket væk fra København og ud mod provinsen. Det er sådan, de oplever det og derfor er der et stærkt, socialdemokratisk tryk fra Vestegnen og ind mod partitoppen.

Under kommunalvalgkampen rettede partiformand Mette Frederiksen (S) sit fokus på det delte Danmark. Det centraliserede Danmark, hvor kommunalreformen havde flyttet fra de små til de store byer. Og da der er bred enighed, også hos S, om, at næste folketingsvalg vindes i Jylland er det her, blikket er rettet imod.

Der er så bare det særlige, at S stadig står så stærkt i de store byer og i særdeleshed i Københavns omegn. Halvdelen af oprørs-borgmestrene er socialdemokrater, heriblandt stærke bykonger, der sidder på absolut flertal som i Herlev, Brøndby, Ishøj, Ballerup og Rødovre. Det er borgmestre, som aldrig har set storheden i at diskutere centralisering. De har altid været store og det har de tænkt sig at blive ved med.

Derfor råber de op. Også til deres partiledelse. For i en tid, hvor socialdemokrater over hele Europa har det svært, ser Vestegns-borgmestrene sig som små lys i mørket. Det har de tænkt sig at udnytte hele vejen frem til kommunekassen.

I en tid, hvor socialdemokrater over hele Europa har det svært, ser Vestegns-borgmestrene sig som små lys i mørket.

S og K under pres fra deres egne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce