Sådan forsøger regionerne at løse lægemanglen


Sådan forsøger regionerne at løse lægemanglen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1.
Christina Reisenhus, overlæge på Smertecenter Middelfart. Foto: Peter Leth Larsen.

Regioner driver egne klinikker. Fidusen ved de regionsdrevne klinikker er, at regionen selv hyrer læger. Allerede i 2014 afprøvede Region Nordjylland ideen, da tre lægepraksisser lukkede. Region Syddanmark så efterfølgende samme fordele ved de regionsdrevne klinikker, og i et forsøg på at komme problematikken med lægemanglen til livs, åbnede de en lægepraksis i Hjerting. Ifølge sundhedsloven har regionerne ikke har mulighed for at drive klinik i mere end fire år. Af denne årsag foreslog lægedækningsudvalget, præsenteret af Ellen Trane Nørby (V), den 24. januar 2018, at regionerne fremover kan drive klinikkerne i en længere periode.

2.

Praktiserende læger tager flere patienter ind. Vejle kommune har valgt at takle problematikkerne om lægemangel ved at udvide de nuværende praktiserende lægers kapacitet. Det betyder, at seks ud af regionens 27 praksisser skal tage flere patienter ind. Det er en beslutning, der er udarbejdet af medlemmer fra lægernes organisation (PLO) i Vejle, og som gør, at patientantallet for de seks praktiserende læger stiger fra 1600 patienter til 3100 ved årsskiftet. For at dette er muligt må flere af lægerne gå fra delepraksis til fuldtidspraksis.

3.

Klinikker på sygehusene. Region Syddanmark fik januar 2018, med en ministeriel tilladelse i ryggen, godkendt forslaget om en almenmedicinsk klinik på Sydvestjysk Sygehus. Klinikken skal kunne tage 3200 patienter og forventes at åbne i foråret 2018. Selv om sundhedsloven foreskriver, at regionerne er forpligtet til at tilbyde god tilgængelig lægedækning, så har Sundhedsministeriet, med opbagning fra lægernes organisation (PLO), sagt god for forslaget.

4.

Rullende læger. Da en læge sagde op i byen Nysted på Lolland, stod ingen klar til at overtage lægepraksissen. Dog stod en anden praktiserende læge klar med et løsningsforslag. Et løsningsforslag om en indrettet bus, som vedkommende kan køre i fra Greve til Nysted. I Greve slår rødder dybt, så en permanent flytning har ikke været på tale. Derfor er Region Sjælland gået med til, at den praktiserende læge hver dag kan køre den 130 km lange køretur til Nysted - og i en rullende klinik.

5.

Private firmaer overtager lægeklinikker. I Region Sjælland overtager firmaer som Nordic Medicare og Falck Healthcare tomme lægehuse. Det betyder, at regionen (i et forsøg på at bibeholde en tilgængelig lægedækning) sætter de såkaldte kapaciteter i udbud, så patienterne overtages af private udbydere. På den måde kan firmaer som Nordic Medicare og Falck Healthcare drive lægeklinikker, når der ingen praktiserende læger er at finde.

Sådan forsøger regionerne at løse lægemanglen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce