Svanes analyse: DF flasher ikke nederlag. Heller ikke kommunalt.

Politisk redaktør Elisabet Svane

Svanes analyse: DF flasher ikke nederlag. Heller ikke kommunalt.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Analyse

Det drejer sig stadig om DF. I dag måske mere end nogensinde.

For præcis et år siden tog DF ellers en bundskraber i meningsmålingerne, da det blev afsløret, at de havde misbrugt EU-midler via Morten Messerschmidts engagement i MELD og FELD. DF prøvede at betale pengene tilbage, Messerschmidt blev degraderet, men lige meget hjalp det: EU's anti-svindel agentur OLAF gik ind i sagen og har endnu ikke afgivet kendelse.

Det gjorde ondt på DF i Danmark og for første gang vendte vælgerne dem ryggen. For en tid. I dag er partiet igen steget i vælgertilslutning, dog stadig under valgresultatet fra 2015, men har til gengæld øget sin indflydelse betragteligt.

De bånd, der er blevet bundet til Socialdemokratiet i det seneste år og som reelt startede som tilnærmelser mellem DF og fagforbundet 3F tilbage i 2014, har sikret DF den midterposition, der har været en ønskedrøm i årevis. En drøm, der fik næring, da Kristian Thulesen Dahl blev formand og en drøm, der begyndte at se virkelighedens lys, da Mette Frederiksen blev formand for Socialdemokratiet. De to fandt hinanden, fordi de havde en fælles interesse: Hun ville række hånd ud til de mange vælgere, der var gået til DF, han ville vise Venstre, at han kunne gå til begge sider og så var der politiske flirt etableret.

S-DF-alliancen har haft solide sejre i at forhindre dele af regeringens økonomiske politik på topskat og pensionsalder og på især retsområdet er der kommet mange fælles forslag fra de to partier. Som det hedder, når partierne præsenterer deres forslag overfor medierne: "Det er et fælles S-DF-udspil".

Det ændrer bare ikke på de reelle forhold i jernindustrien. For nu som før støtter DF den Venstre-ledede regering og har lige indgået erhvervspakke uden at få Socialdemokratiet med ombord. S røg ud, da der blev truet med dagpengeforringelser, og så kunne DF blive siddende ved bordet og tage gevinsten på nødder og grænsehandel. Uden at forringe dagpengene.

På landsplan er DF blevet lidt mere konkrete, når det handler om regeringsdrømme. Det hedder ja tak, men med en meget stor kattelem, for der skal indflydelse med. Og det bliver på højre side af det politiske spektrum, hvis det bliver indenfor de kommende år.

Til gengæld er der ingen slinger i ambitionerne, når det handler om at kunne veksle kommunal indflydelse til borgmesterposter. Her er DF klar. Så klar, at hvis valget på tirsdag ikke resulterer i en DF-borgmester uden for København, vil det være et nederlag.

Det vil partiet dog aldrig indrømme, for DF flasher aldrig sine nederlag. Men det vil det være.

Og så er der OLAF-rapporten, som længe har ligget på trapperne. Den kan blive giftig for DF.

 

Hvis valget på tirsdag ikke resulterer i en DF-borgmester uden for København, vil det være et nederlag. Det vil partiet dog aldrig indrømme, for DF flasher aldrig sine nederlag.
 

Svanes analyse: DF flasher ikke nederlag. Heller ikke kommunalt.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce