Action: Den endeløse ende

Indledningens flugt er det mest intenst spændende ved hele den meget lange film. Foto: Fox

Action: Den endeløse ende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Muligheder mistes, og der sker meget lidt i den ensformige, lange og larmende finale på "Maze Runner"-trilogien.

Den første "Maze Runner"-film åbnede med, at unge, sunde, men hukommelses-løse mennesker blev katapulteret op i den frodige Lysning, der var omgivet af høje, glatte mure, som konstant forskubbede sig og dannede en bevægelig labyrint, det var umuligt at trænge igennem. Mellem murene var gange fyldt af dræbende monstre, og en lille flok af de unge i Lysningen fandt sammen i tæt venskab, de to anførere, Thomas og Teresa, blev endda kærester, mens de forsøgte at finde en udvej. Første del sluttede med en masse spørgsmål: Hvor var de? Hvem havde anbragt dem der? Med hvilket formål? Spørgsmål, man blev oprigtigt interesseret i at få besvaret.

Det fik man ikke i den anden film, hvor originalitet og derfor også interessen dalede betydeligt, da den pirrende spænding blev erstattet af banal flugt og jagt.

Her var det lykkedes gruppen, anført af de forelskede Thomas og Teresa, som dog blev adskilt, at flygte gennem Labyrintens mure ud i infernoet af en Verden udenfor. Øde og ødelagt, med en menneskehed, som er ved at uddø af en grufuld virus, der gør dem til dræbende galninge. Den ellers stemningsstærke, urovækkende fascination blev borte i ligegyldig overflade-vold. Men gruppen fik afsløret den magtfulde organisation, WCKD, der styrede Labyrinten, Lysningen, dens unge beboere og formålet med det hele.

Og nu, i tredje og sidste film, "Maze Runner: Dødskuren", er der gået knapt et år: Den lille flok befinder sig uden for Verdens nu eneste virusfri by og den skrupelløse WCKD-organisations hovedsæde. Et par af medlemmer - blandt andre Minho og Teresa - er fanget inde i byen, og de skal hentes ud, koste hvad det vil.

I den anden film flygtede de unge fra Lysningen, nu skal de trænge ind i ?Den Sidste By?. Foto: Fox
I den anden film flygtede de unge fra Lysningen, nu skal de trænge ind i ?Den Sidste By?. Foto: Fox

Ubesvarede spørgsmål

Da filmen er næsten to og en halv time lang, er der masser af tid til at forklare, opklare og afrunde:

Hvorfor er Thomas en så uundværlig "frelser"? Er der en fremtid for (eks)kæresteparret? Hvor ligger Teresas loyalitet? Hvor stammer den grufulde virus fra? Kan den bekæmpes, og menneskeheden dermed frelses? Og nytter det overhovedet noget som helst at bygge kæmpemure, når hovedfjenden er en måske luftbåren virus? Og ikke mindst ville der også være mulighed for og tid til at udbygge det korte erindrings-glimt, Minho får fra tiden i Lysningen: Derved var biografgængerne enten blevet mindet om eller indført i de forudgående begivenheder og kunne derfor følge med her i afsløringen og afslutningen. Intet af dette sker i dette nærmest handlingsløse støjhelvede.

Efter en rigtig spændende befrielse flytter handlingen ind i WCKD's forsknings-silo, hvorefter et par timer forløber i laboratorier, trappeskakter og gange, hvor den lille gruppe gode og den større gruppe onde jager hinanden i endeløs ensformighed og uafbrudt larm.

Siden filmseriens start i 2014 er de unge, talentfulde og karakterfaste skuespillere blevet ældre, modnere og sikrere, og særligt interessant er det at se, hvordan de to charmerende børnestjerner, Thomas Brodie-Sangster og Will Poulter, er hoppet ubesværet, sikkert og succesfuldt over i voksenrollerne. I få, korte, men væsentlige opsummerende scener stråler Patricia Clarkson igen som WCKD-boss.

Talentmassen er enorm, det må budgettet også have været, og muligheden for handlingens udvikling med stigende intensitet derfor sikret; så alt dette taget i betragtning er denne indholdsfattige, endeløse ende på trilogien dybt skuffende.

"Maze Runner: Dødskuren"

Action, amerikansk, 141 minutter, tilladt over 15 år.

I få, korte, men væsentlige opsummerende scener stråler Patricia Clarkson igen som WCKD-boss. Foto: Fox
I få, korte, men væsentlige opsummerende scener stråler Patricia Clarkson igen som WCKD-boss. Foto: Fox

Action: Den endeløse ende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce