Arne Mariager: Små historier der får lov at vokse til en stor bog

Niels Frank: Vulkaner på månen

Arne Mariager: Små historier der får lov at vokse til en stor bog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Vulkaner på månen" er en prægtig blanding af eventyr for voksne og inspiration for søgende sjæle og nok det bedste, Niels Frank nogensinde har skrevet

Bøger: Der er langt mellem den slags bøger. "Vulkaner på månen", som Niels Frank kalder sin seneste bog, er en gave til mennesker, der kan lide at læse, og som holder af fantasi og tanker.

I 21 meget forskellige kapitler fortæller Niels Frank en række historier, der spænder fra private rejseskildringer over stærke, realistiske oplevelser i den moderne storby til noget, der må betegnes som prægtige eventyr for voksne.

Niels Frank er blevet kaldt "forfatternes forfatter", fordi han er stærkt optaget af litteratur og lyrik - og af kunstens rolle i det moderne samfund. Han drager ofte andre forfatteres værker og liv ind i det, han beskæftiger sig med.

Digtsamlingen fra 2008, "Små guder", rummer således en række portrætter af Franks kolleger. Denne litterære tyngde har sikret Frank en fremtrædende position i intellektuelle kredse, men et egentligt folkeligt gennembrud har der ikke været tale om.

Det kan måske komme med "Vulkaner på månen". For selv om denne dejlige bog med sine 21 meget forskellige historier i høj grad rummer en masse tankegods, så adskiller den sig fra alt det, Niels Frank tidligere har skrevet, på én meget afgørende måde: Bogen er - sagt på den aller mest positive måde - først og fremmest herlig underholdning.

Matematikken og spadseredragten

Både forfatteren og forlaget, Gyldendal, gør meget ud af, at "Vulkaner på månen" er en samling beretninger om byen. Om byens historie, om dens liv, om byen som begreb, om dens mennesker.

Frank starter fortællingerne med en lille epilog kaldet "Urbyen". Forrygende tænkt og skrevet. Han konstaterer, at det var i byen, man opfandt de første skriftformer og matematikken - og her opstod ideerne om proletariatets diktatur - og her skabte man spadseredragten!

Så er byens alsidighed og spændvidde sat på plads. Men selv om der er masser af by i "Vulkaner på månen", er der nu også en masse andet. Først og fremmest fortællinger om mennesker. Om deres håb og drømme - om deres længsler og frygt. Bl.a. tager Frank os med ind i sultanens palads, hvor sultanen keder sig. Og hver dag - når det officielle program er overstået - smutter han via en bagdør ud i den omkringliggende by.

Og så en dag støder sultanen på Den Almægtige - i et badekar. En skøn historie. Lige som fortællingen om den unge pige, der kommer på en rejse til jordens indre, hvor hun møder sit livs kærlighed og netop derved - også for første gang - for alvor møder sig selv.

Vi træffer et dansk ægtepar på ferie i Marokko, hvor de oplever, hvordan enhver planlægning kan væltes af udefra kommende hændelser - og må konstatere, at de største oplevelser ofte bor i det uventede. Vi kommer med en dansk digter til festival i Latinamerika og oplever salsa-dansende kvinder, så man bliver misundelig over ikke at have været med - og Niels Frank leverer en vidunderlig fortælling om en anerkendt kunstmaler, der mindes både sin bedstefar og sin ungdom i den prægtige fortælling "Min egen tryllekreds" - en på én gang skøn og gribende fortælling.

Det store spring

Niels Frank har gennem årene fået stor anerkendelse for sit forfatterskab. Det er blevet til flere hæderspriser, og siden 2008 har han modtaget Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Siden debuten i 1985 med digtsamlingen "Øjeblikket", er det blevet til en lille snes udgivelser. Hans nye bog, "Vulkaner på månen" adskiller sig tydeligt fra det tidligere forfatterskab. Niels Frank har krydset floden med denne bog.

Dels er der tale om 21 historier proppet med fantasi. Frank skaber et univers, hvor der er historier for næsten en hver smag, og han er på befriende afstand af den dybsindige analyse, som nu og da kan få flere af de nyere, danske forfattere til at virke en smule trættende. Niels Frank er for stor en digter til at være kedelig. Men det er befriende at få et los sprudlende fantasi i stedet for det meget essayistiske udspil, som præger en stor del af tidens udgivelser. Med "Vulkaner på månen" leverer Frank en bog, der først og fremmest er underholdende. Men, og det viser så noget om forfatterens format, samtidig er det en bog, der går dybt. For alle søgende sjæle er der inspiration at hente i Franks historier. Men det er en bog, der skal og bør nydes. Ikke en bog, der skal dissekeres som et sjældent insekt.

Jeg tror ikke, Niels Frank nogensinde har skrevet noget så godt.

Niels Frank

"Vulkaner på månen"

270 sider, Gyldendal

Billedtekster

"Vulkaner på månen" består af 21 meget forskellige historier - fællesnævneren er god underholdning.

Niels Frank, cand.phil i litteraturhistorie, tidligere rektor på forfatterskolen. Hans nye bog repræsenterer en ny dimension i forfatterskabet. (Foto: Forfatterweb).

Arne Mariager: Små historier der får lov at vokse til en stor bog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce