Arne anbefaler: Forfriskende gys fra ung italiener

Giorgio Fontana, 36 år, har skrevet fem romaner. ?En lykkelig mands død? er den første, som er kommet i dansk oversættelse.

Arne anbefaler: Forfriskende gys fra ung italiener

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Giorgio Fontana vandt den fornemme Campiello-pris i 2014, og så fik han sin første roman oversat til dansk - heldigvis.

Bøger: "En lykkelig mands død" er titlen på den roman, der i 2014 vandt den fornemme italienske bogtitel "Campiello-prisen". Forfatteren er en tidligere filosofi-studerende fra Milano, Giorgio Fontana. Han er kun 36 år, men har nu fem romaner bag sig,

Hæderen i 2014 betyder, at det unge, italienske talent er blevet oversat til flere sprog - bl.a. dansk - hvor hans roman netop er kommet på gaden. Det er et spændende bekendtskab.

Fontana fortæller en historie, der i høj grad handler om det moderne Italien - og en del af det italienske samfund, der er langt fra spaghettien, cykelløbene og den gode rødvin.

"En lykkelig mands død" fortæller om statsanklageren Giacomo Colnaghi, der lever et dejligt liv med sin familie ude på landet. Men hver dag, når han begiver sig på arbejde i Milano, lurer farerne overalt. Trusler om mord og bombeattentater.

Vi er i 1981, det år italienerne selv kalder for "bly-året". Hvor venstreorienterede, stærkt voldelige fanatikere ville løfte arven fra "De røde brigader" - og blev mødt med en modreaktion fra højreorienterede kræfter, der ønskede et nyt fascistisk diktatur.

Mellem disse fanatiske poler søgte italienerne at leve deres liv - og politiet og domstolene prøvede at gøre deres arbejde midt i urolighederne. Colnaghi skal efterforske mordet på en politiker - en primitiv, kold og vulgær mand. Men han blev skudt. Og morderen skulle findes.

Anklageren og terroristen

Colnaghi går i gang med efterforskningen - og frygter, at han skal dele skæbne med sin egen far, der blev likvideret af fascisterne under Anden Verdenskrig.

Det er historien om en statsanklager, der gør sin pligt. Men han drømmer om det lykkelige familieliv på landet, hver dag når han stikker hovedet ind i løvens gab. Det mærkværdige er, at en eftersøgt terrorist med blod på hænderne har de helt samme drømme. Om et lykkeligt familieliv, uden hver dag at skulle sætte livet på spil. Udsigten her i livet afhænger meget af, hvilken høj man står på.

Giogio Fontana skriver dejligt, levende og klart. Lidt mindre romantisk, lidt kortere sætninger og lidt mindre blomstrende sprog end mange sydeuropæiske forfattere har for vane - men flot. Og bogen er et stykke særdeles aktuel litteratur fra skyggerne i støvlelandet.

Giorgio Fontana

"En lykkelig mands død"

328 sider, Gyldendal

Arne anbefaler: Forfriskende gys fra ung italiener

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce