Guide: Feng shui i din kummefryser

Det handler om rester og konserveret mad i makkerparret Helle Brønnum Carlsen og Louise Beck Brønnums bog "Dåseskjul". Foto: Jesper Glyrskov

Guide: Feng shui i din kummefryser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Årets første måned er tid til at rydde op: Tjek ønskebrønden for rester og leg dåsekjul i viktualierummet for at lette økonomien i en presset måned.

Januar er tid til at rydde op, få økonomien på ret køl efter gaveræset, og i kulinarisk sammenhæng handler det om at sætte tæring efter næring.

Nytårsforsættet for undertegnede handler om at få ryddet ønskebrønden af en kummefryser i kælderen for at få gavn af rester, som er nødlandet i og uden for trådkurvene. Målet gælder også viktualierummets beholdning af kikærter, bulgur og flokken af dåser med et par confit de canard bagerst. De runde dåser indeholder en flok andelår hver beregnet til nødsituationer og almindelig hverdagspanik, som aldrig har foldet sig helt ud.

Nu har de fleste fået nok af mørkt fjerkræ, men heldigvis er konservering på dåse en metode med nærmest uendelig holdbarhed. Andelårene kommer i selskab med en omgang salat til foråret.

Anderledes sårbare er madvarerne i kummefryserens dyb. Ifølge vejledningen fra Forbrugerrådet Tænk har røget fisk en ganske lav holdbarhed på tre uger, mens færdigretter holder en til tre måneder, hakket fars kan overleve i to måneder og lamme, rejer i tre, og oksekød tager rekorden på holdbarhed med et år. Kvaliteten bliver ikke bedre med opholdet - omvendt bliver man ikke syg af at spise gammel mad fra en fryser, da en temperatur under 10 minusgrader standser bakteriers vækst.

"Dåseskjul - det langtidsholdbare køkken". Skrevet af Helle Brønnum Carlsen og Louise Beck Brønnum.

Tre tips

Undertiden kan et fryserdyk resultere i en lykkepose. De færreste ejere af en kummefryser kan skrive under på de tre udsagn:

Jeg skriver altid dato på de madvarer, jeg parkerer i min fryser.

Jeg fryser altid ned i små portioner, som passer til den mængde mad, jeg eller min familie som regel spiser.

Og jeg lægger i hvert fald altid den ældste mad øverst, så den ryger først tilbage til køkkenet.

I tilfældet nul ud af tre mulige vil januar være oplagt til en øvelse i feng shui over kummefryserens dyb for at få et mere harmonisk samspil mellem den hårde hvidevare og ejeren ved at få luftet ud i impulskøb fra supermarkedet, dato-tilbud, som var for gode til at lade ligge og kødstumper, som burde være blevet forenet med kartofler til biksemad for måneder siden. Ud over biksemaden er de klassiske transportmidler for rester en sprød pizza og portion improviseret pasta. Men ofte må kreativiteten have et los udefra.

Januar behøver ikke at være en kedelig måned, hvis man tjekker Helle Brønnum Carlsen (tv.) og Louise Beck Brønnums opskrifter fra bogen Dåseskjul. Foto: Jesper Glyrskov
Januar behøver ikke at være en kedelig måned, hvis man tjekker Helle Brønnum Carlsen (tv.) og Louise Beck Brønnums opskrifter fra bogen Dåseskjul. Foto: Jesper Glyrskov

Hjælp på mobilen

Her er hjælp at hente via mobilen fra appen "For Resten", som er udviklet af Stop Spild Af Mad i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk og Landbrug & Fødevarer, og her kan en familie minimere de omkring 7200 kroner, som madspild koster hvert år ifølge en beregning fra landbrugets organisation. En husstand med to personer smider 65 kilo mad ud hvert år, en med fire lidt mindre.

Appen er nem at bruge med kategorier som kød, grønt og fisk som indgang til en buket af nemme opskrifter. For eksempel restkål, hvor man skærer kål og grøntsager i mundrette stykker og blander dem med et surmælksprodukt - eksempelvis creme fraiche eller græsk yoghurt - og bager det hele i ovnen med salt og peber ved 180 grader, indtil grøntsagerne er møre. Enkelt måske, men ikke indlysende, når man står og kigger ind i sit køleskab og tjekker en halvgammel yoghurt. Og så har appen 31 andre opskrifter med kål som eksempelvis de oplagte forårsruller og kålsalat.

Dåseskjul

Madanmelderen Helle Brønnum Carlsen og datteren Louise Beck Brønnum har en stribe gode bud på oprydning i deres bog "Dåseskjul", hvor opskrifterne fokuserer på konserveret mad på dåse og glas foruden langtidsholdbare råvarer som kål, linser og bønner.

Makkerparret giver en stribe opskrifter, som er nemme at lave - også på en søndag, hvor man ikke gider halse til det nærmest supermarked. Gratinen med hvidkål og vesterhavsost rydder grøntsagsskuffen og osterester, mens den tunesiske ojja stråler farverigt. Og så er de 200 gram rejer befriet fra ønskebrønden.

Guide: Feng shui i din kummefryser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce