Når de indfødte også skriver "ud af boksen"

Christen  Duus Andersen og hustru, Ida, glæder sig over bogen. Duus Andersen måtte fortælle historien om bogen to gange, da den blev præsenteret. For der var ikke plads til de fremmødte på én gang. Foto: Søren Gylling

Når de indfødte også skriver "ud af boksen"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvor tit oplever vi i dagens Danmark, at en bogudgivelse trækker så mange mennesker, at forfatteren må lave to præsentationer samme dag?

Alle boganmeldere kender problemet: Et menneske lægger energi og kræfter i at skrive en bog og forventer, den bliver anmeldt i avisen. Og anmelderen må stilfærdigt sige: Desværre, kære forfatter. Det er et godt arbejde, du har lavet. Men bogen handler kun om din slægt - eller om din hjemegn. Den har ikke almen interesse.

Den moderne trykteknik har gjort det muligt for en masse mennesker at skrive lokalhistoriske og slægtshistoriske bøger. Aviserne har ikke en mulighed for at anmelde alle disse værker. Derfor må anmelderne begrænse sig til de bøger, der har almen interesse.

Og det har bogen "Fokkegilde og flyverskjul", som Historisk Samfund for Sønderjylland har udgivet.

Bogen er skrevet af den gamle sønderjyde, kontorchef Christen Duus Andersen, der i dag bor i Klampenborg.

Det er en lille, stramt fortalt bog, der løfter sig op til at give et fint tidsbillede af Danmark. Bogen fortæller om livet på landet og i landsområderne i Danmark i 1940'erne og 1950'erne. Duus Andersens familie spiller naturligvis en stor rolle i bogen.

Der er også slægts-fotos med, som nok kun interesserer de nærmeste. Men bogen indrammer et stykke danmarkshistorie, ikke set fra faghistorikerens skrivebord - men ude fra landet, set af et af de mennesker, der voksede op midt i det hele, i en turbulent tid med store omvæltninger. Altså et menneske som selv er en del af udviklingen og forandringen. Som PH skrev: Vi er selv historie.

?Fokkegilde og flyverskjul? - en lille, stram fortalt bog om en tid, der i dag er historie.
?Fokkegilde og flyverskjul? - en lille, stram fortalt bog om en tid, der i dag er historie.

Stor interesse

Christen Duus Andersen blev født i 1936 som landmandssøn på Als. Han voksede op på landet, hjalp til på gården og var landbrugsmedarbejder i nogle år. Så aftjente han sin værnepligt som soldat i Livgarden. Derefter blev han ansat i toldvæsenet i København. Han læste statsvidenskab ved Københavns Universitet og blev derefter kontorchef i det, der dengang hed Monopoltilsynet, nu kendt som Konkurrencestyrelsen. Efter pensioneringt blev han og familien boende i hovedstaden, i Klampenborg.

"Fokkegilde og flyverskjul" er på én gang en fortælling om at vokse op i en turbulent tid, om Sønderjylland, men i høj grad også generelt om livet på landet i Danmark.

"Fokkegilde" er betegnelsen for den høstfest, der blev holdt, hvor man kørte rundt med høstvognen, fyldt med egnens børn. Og så vankede der saftevand og småkager på ruten. Flyverskjul giver sig selv - det oplevede man under krigen.

Og har sådan en bog så almen interesse? Tjae, da Historisk Forening for Sønderjylland præsenterede bogen ved en reception i Nordborg - hvor Christen Duus Andersen deltog - kom der så mange mennesker, at man var nødt til at "brække" arrangementet over i to...

Christen Duus Andersen fortalte om bogen to gange samme dag - så alle fik samme oplevelse.

Hvor tit oplever vi i dagens Danmark, at en bogudgivelse må deltes over to arrangementer?

Christen Duus Andersen

"Fokkegilde og flyverskjul"

148 sider, illustreret

Historisk Forening for Sønderjylland

Når de indfødte også skriver "ud af boksen"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce