Annonce
Rundt om Viborg

Ålav vil kæmpe lodsejernes sag

Nørreådalen som den så ud ved Øby i Tjele i 2015. Arkivfoto: Preben Madsen

Lodsejere langs Nørreå går sammen i nyt lav for at kæmpe for et nyt vandløbsregulativ og bedre gennemstrømning i åen, hvor oversvømmelser tager landbrugsjord ud af drift.

Viborgegnen: For meget vand i Nørreå, der går fra Viborg-søerne til Fladbro ved Randers, skaber frustration og problemer for lodsejere med tilstødende arealer. Det problem skal gerne løses i et revideret vandløbsregulativ, der i øjeblikket er på tegnebrættet ved de involverede kommuner, mener en række lodsejere, der nu samler sig.

Mængden af vand i åen betyder nemlig, at nogle tilstødende områder i modsætning til tidligere ikke kan anvendes til afgræsning og drift af landbrug. Med et håb om at løse problemet omkring Nørreå og forbedre miljøet i Nørreådalen stiftes der nu et vandløbslav for lodsejere med tilstødende arealer.

- Gennem mine fyrre års erfaring med landbrug i engene er vandstanden i området steget. Man sår i foråret for at høste i efteråret, og det kan vi ikke længere. Det er også blevet vanskeligere at have dyr på græs på grund af vandmængden. Det er ekstremt og skyldes i høj grad vandløbsregulativet fra 2004, der forårsager manglende vedligeholdelse og forringer gennemstrømningen på flere måder, siger initiativtager Steen Rasmussen fra Løvskal.

Her driver han landbruget Løvskal Overgaard sammen med flere andre. Ejendommen har 60 hektar landbrugsjord og 10 af dem ligger ned til Nørreå. Og der kan den stigende vandstand mærkes.

- Nogle år kan vi komme til at høste der, og andre år med skybrud er høsten spildt. Vi får vel 25-30 procent udbytte ud af de ti hektar. Og med klimaforandringer som en aktuel faktor, så skal der jo gøres noget med det vand. Det ses jo også i øjeblikket, hvor vejen mellem Øby og Thorsager er spærret på grund af vand, siger Steen Rasmussen, der påpeger, at op mod 4000 hektarer land i Nørreådalen er på vej ud af drift.

Annonce

Lav giver styrke

Målet i det kommende Nørreålav er at øge gennemstrømningen i åen ved at kigge på vandafledning og vedligeholdelse. Idéen om at etablere et vandløbslav for Nørreå med det formål at forbedre dyrkningssikkerheden har opbakning fra Danske Vandløb, der organiserer danske vandløbslav.

- Jeg kan kun opfordre lodsejerne til at stifte et ålav. Det gør dem politisk stærkere, og de kan handle mere effektivt. Det er en vigtig ting at snakke idéer med andre mennesker og udvikle tanker på samme område. Det ender i en bedre løsning end at sidde med det selv, siger formand Helge Danneskiold-Samsøe.

Han peger på, at lodsejerne samlet kan skabe råderum til den slags kræfter, det kræver i forbindelse med Nørreås situation.

- En af de fantastiske ting ved et ålav er, at man får økonomisk styrke. Så er der mulighed for at få råd til en rådgiver, der kan arbejde med problemstillingerne ved Nørreå, siger formanden.

Annonce

Kommunal støtte

Etableringen af Nørreålav støttes også i det kommunale. Organisering af lodsejere ved Nørreå er nemlig en fordel forud for udarbejdelsen af det reviderede vandløbsregulativ, der skal erstatte det nuværende fra 2004.

- For os er et Nørreålav givtigt. Det giver os én part at snakke med frem for en lang række lodsejere. Det er meget nemmere for os at organisere og administrere på den måde. Det er især en stor hjælp, eftersom vi er gået i gang med et udkast til et nyt vandløbsregulativ for Nørreå i samarbejde med Favrskov og Randers kommuner, udtaler civilingeniør Karina Amdi Sørensen fra teknik & miljø ved Viborg Kommune.

Hun taler også ved ålavets stiftelse ved generalforsamlingen onsdag den 27. september klokken 19 i Løvskal Hus på Løvskal Landevej. Formand for Landboforeningen Kronjylland, Christian Jensen, og medlem af bestyrelsen for Danske Vandløb, Hans de Neergaard, taler også ved generalforsamlingen. Alle lodsejere med arealer tilstødende Nørreå opfordres til at deltage.

Ufs

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Silkeborg-direktør med hjertesuk og opfordring til VFF-fans - bliv hjemme fra topkamp i Silkeborg

Annonce