Annonce
Viborg

Vestervang Kirke tager tradition til sig: Årets afdøde læses op, så man kan mindes dem i fællesskab

Folkebladet var i november 2017 med til Allehelgensgudstjeneste i Houlkær Kirke. Nu tager også Vestervang Kirke traditionen til sig. Arkivfoto: Morten Dueholm
I Vestervang Kirke har de i år besluttet sig for at omfavne allehelgenstraditionen, hvor navnene på årets afdøde bliver læst op under gudstjenesten først i november.

Viborg: I en del kirker læser man hvert år navnene op på de sognebørn, der i de forgangne 365 dage har mistet livet. I år vil også Vestervang Kirke i Viborg tage traditionen til sig.

Det er Karen Neergaard Stubkjær, der har ønsket at indføre navneoplæsningen i den kirke, som hun blev ansat i for et års tid siden.

Hun stak fingeren i jorden og spurgte menighedsrådet om, hvad det syntes om tiltaget.

- Det er ikke noget, man har gjort i Vestervang Kirke tidligere, i så fald vil det være flere år tilbage. Jeg har selv gjort det i nogle af de andre kirker, hvor jeg har været ansat, og jeg har rigtig gode erfaringer med det, siger 60-årige Karen Stubkjær.

På menighedsrådsmødet var der en god drøftelse af emnet. Der var flere synspunkter om det.

- Men vi blev enige om at prøve det, fortæller Karen Stubkjær.

Annonce
Sognepræst i Vestervang Kirke Karen Stubkjær har altid haft gode oplevelser med den meget bevægende og personlige allehelgensgudstjeneste. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Nær

Siden seneste Alle Helgen er der knap 40 personer med tilknytning til Vestervang Kirke, som er gået bort. Deres nærmeste pårørende har nu modtaget et brev, hvor de får at vide, at navnene på deres mand, mor, søn, barn og så videre vil blive læst højt til gudstjenesten på Rughavevej den første søndag i november.

- Vi har inviteret alle dem, der har mistet, og hvis man af en eller anden grund ikke har lyst til, at navnet skal læses op, så kan man henvende sig, og så gør vi det selvfølgelig ikke. Det har jeg dog aldrig oplevet, siger Karen Stubkjær, og fortsætter:

- Tvært imod tror jeg, at folk tænker, at hvis navnet på deres bedstemor bliver læst op i kirken, så vil de gerne sidde der. Det giver jo virkelig en tilknytning, at der bliver tænkt på netop "min" bedstemor og ikke bare på "alle," der er gået bort.

Sognepræsten erkender, at allehelgensgudstjenesten bliver meget nær og personlig for dem, som har mistet.

- Man kan godt sige, at vi går tæt på, men det synes jeg også godt, at vi må. Vi må godt være personlige omkring folks sorg. Hvis ikke kirken skal italesætte, at nogen mister, og at nogen sørger i vores samfund, hvem skulle så? spørger sognepræsten retorisk.

Persondata

Sidste år var der faktisk en del usikkerhed om kirkernes allehelgenstradition. Det skyldtes EU's på daværende tidspunkt nye persondataforordning, GDPR, som skærpede reglerne for, hvordan man behandler personoplysninger.

Derfor lavede Landsforeningen af Menighedsråd en guide, hvor den skriver, at man i kirkerne kun må læse navne op på døde, der var medlemmer af folkekirken, ligesom kirkerne kun må sende invitationer til mindegudstjenesten ud til pårørende, hvis disse er medlemmer, kunne Kristeligt Dagblad fortælle i efteråret 2018. Her skrev avisen også, at det frustrerede i nogle kirker, at man dermed ikke måtte invitere forældre til et udøbt, afdødt barn eksempelvis.

Karen Stubkjær forsikrer om, at man i Vestervang Kirke holder sig på juridisk sikker grund, hvad det angår:

- Det er kun medlemmer af folkekirken, vi læser op, og samtidig henvender vi os til den pårørende, som skrev under på dødsanmeldelsen. Ingen nævnes, uden at de pårørende kan sige fra. Læste vi bare navne op uden at fortælle folk om det, så ville det næppe være i orden, siger Karen Stubkjær.

Inviteres indenfor

Før gudstjenesten den 3. november vil der være lidt musik og mulighed for at tænde lys til minde for sine kære, ligesom der efterfølgende er både kirkekaffe og frokost.

Karen Stubkjær håber, at kirkegængerne vil blive hængende længe i den særlige anledning.

- Vi mindes ikke kun dem, der er døde siden seneste Alle Helgen. Nogle tænker stadig mest på én, de mistede for 20 år siden, og dem må man hjertens gerne komme og tænde lys for. Dagen er én, hvor vi sammen tænker tilbage, og vi vil i kirken gerne invitere folk ind i et fællesskab, hvor de ikke behøver at mindes alene, siger Karen Stubkjær, og fortsætter:

- Det kan godt være svært at sidde med sit savn, men at få læst navnet op i kirken synes jeg ikke gør ondt værre. Jeg synes derimod, at det viser, at vi inviterer dem indenfor i fællesskab med deres sorg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Angrebsreserve scorede for Viborg FF i lukket testkamp

Annonce