Annonce
Viborg

Årets høst kan blive en blandet landhandel

Landmændene håber på lidt sen sommervarme. Arkivfoto: Henning Bagger
Nu vil landmændene som danskerne flest gerne have lidt lunt sommervejr. Det vil gavne sene korn-afgrøder og majsen.
Annonce

Viborgegnen: Mens danskerne som flest sukker efter lidt mere stabilt sommervejr med højere temperaturer, melder landmændene sig også til den flok. Det vil nemlig gavne de sene kornafgrøder inden høst og majsen hen i september august.

Et regnfuldt efterår-vinter medførte, at kun 80 procent af de planlagte efterårs-såninger kunne udføres. Nogle steder betyder det også, at vinterbyggen har givet et lavere udbytte, da byg ikke tåler at stå i vand.

Til gengæld har byg på let jord, hvor vandet hurtigere kan trænge væk, givet en rigtig fin høst med udbytter fem-ti procent over det normale. Der mangler dog lidt i, at alle har vinterbyggen i hus.

- Generelt er landmændene frem til nu rigtig fornøjede med vejret. Det har givet fine vækstforhold for afgrøderne, og kvægfolket har fået nogle fine græsslet til køerne. Rapsen, som står på spring til at blive høstet, står rigtig flot. Mens det overordnet set ser lidt blandet ud med vinterbyggen, så tegner det fint med hveden og vårbyggen. Men landmændene ser helst, at vejret fremover opfylder ønskerne fra danskere i feriehumør, altså tørt og varmt til den resterende kornhøst i august, siger Lars Henning Gammelvind, planteavlskonsulent ved rådgivningsselskabet Velas i Viborg.

Annonce

Majsen og varmen

Det er også i august, at majsen bestøves, hvilket er afgørende for dannelse af de forhåbentligt mange kolber, der skal høstes i september-oktober.

- Nogle kvægfolk må se i øjnene, at de ikke får et udbytte som forventet. Majsen kan sås ved en temperatur på otte grader. Det var muligt i april, men de mest optimistiske oplevede sen nattefrost, så deres afgrøder når ikke samme niveau som hos de landmænd, der ventede med at så hen i maj, oplyser Lars Henning Gammelvind.

Majsen trives generelt bedst ved 25 grader eller mere. De sorter, som dyrkes i Danmark, kan dog klare sig med lidt lavere temperaturer og give et fint udbytte alligevel, men skal høsten blive rigtig god, så vil landmændene fra nu af være helt enige med solhungrende danskere, som holder ferie i hjemlandet i år.

Så årets høst – lidt en blandet landhandel for nogle afhængig af jordbundtype, men generelt ser det pænt ud, lyder den samlede vurdering fra planteavlskonsulenten.


Nogle kvægfolk må se i øjnene, at de ikke får et udbytte som forventet.

Lars Henning Gammelvind
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce