Annonce
Erhverv

Viborg halter stadig i årlig erhvervsundersøgelse: Er 'kun' gået 10 pladser frem på listen

Viborg Kommune er gået noget frem på den årlige liste over lokal erhvervsvenlighed, men placeringen er stadig ikke prangende. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Selvom hverken borgmester eller erhvervsformand er tilfredse med Viborgs placering som nummer 52, tror de på fortsat fremgang og en bedre placering på næste års DI-liste over lokal erhvervsvenlighed.

Viborg: Det er et bedre resultat end sidste år, men med en placering som nummer 52  ud af 93 deltagende kommuner i Dansk Industris (DI) undersøgelse "Lokal Erhvervsvenlighed" er det stadig ikke prangende for Viborg Kommune - eller tilfredsstillende for den sags skyld.

I hvert fald ikke, hvis man spørger borgmester Ulrik Wilbek eller formanden for Business Viborg, Martin Pedersen.

Sidstnævnte kaldte sidste års resultat (en plads som nummer 62) forfærdeligt, og han er da heller ikke ligefrem begejstret for årets resultat.

Annonce

- Nej, det er jeg da ikke. Vi skal op og være en del af den bedste fjerdedel, og der er vi jo slet ikke endnu. Til gengæld glæder jeg mig over, at det går den rigtige vej, og så må vi bare erkende, at man altså ikke lige flytter sådan noget i et snuptag. Vi har et godt stykke vej endnu, men jeg er også overbevist om, at vi sammen med kommunen er godt i gang med at rette op på de ting, der ikke er helt, hvor de skal være, siger Martin Pedersen.

Vi skal op og være en del af den bedste fjerdedel, og der er vi jo slet ikke endnu. Til gengæld glæder jeg mig over, at det går den rigtige vej.

Martin Pedersen, formand for Business Viborg

Han henviser blandt andet til, at Ulrik Wilbek og erhvervsdirektør Henrik Hansen har været på besøg hos og i direkte dialog med 30 virksomheder for at høre nærmere om deres oplevelser med kommunen, og - ikke mindst - høre om, hvad der skal rettes op på.

Ikke effekt i år

- Det initiativ er jo taget for at få dialogen og for at høre direkte, hvor kommunen og vi eventuelt fejler, siger Martin Pedersen.

Han gør også i den sammenhæng opmærksom på, at virksomhedsbesøgene har fundet sted efter DI's indsamling af svar fra virksomhederne i det tidlige forår, og at initiativet derfor ikke har haft effekt på årets undersøgelse.

- Det samme gør sig gældende i forhold til det trafikforlig, der jo giver os en motorvej, og det, tror jeg, har haft stor indflydelse på, at Viborg ligger så dårligt i kategorien infrastruktur, selvom der egentlig spørges til lokale veje, og jeg tror også, det har haft stor indflydelse på, at Viborg scorer så forholdsvis dårligt i kategorien overordnet tilfredshed, siger Martin Pedersen.

Han er overbevist om, at Viborg Kommune til næste år vil placere sig bedre end nummer 52 i den årlige DI-undersøgelse.

Annonce

Skiller sig ud

DI-undersøgelsen omfatter 10 forskellige kategorier, og Viborg placerer sig i midterfeltet i de fleste kategorier (mellem  nummer 37 og 57), mens kommunen skiller sig noget ud i tre kategorier - to i negativ retning og en i meget positiv retning.

I kategorierne "overordnet tilfredshed" og "infrastruktur" får Viborg således en placering som henholdsvis nummer 77 og 83, mens man i kategorien "brug af private leverandører" får en placering som nummer 6.

DI-undersøgelse

Selvom Viborg Kommune er placeret som nummer 77 i kategorien "overordnet tilfredshed", er det ikke sådan, at virksomhederne dumper kommunen. Den får en karakter på 3,38 på en skala fra 1 til 5, ligesom over 50 procent af de virksomheder, der har deltaget i undersøgelsen, helt sikkert/sikkert ville anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen, knap 30 procent ville måske, mens under 20 procent svarer næppe/bestemt ikke.

Til gengæld er det ret klart, at virksomhederne er ret utilfredse med det lokale vejnet, ligesom der heller ikke gives ret gode karakterer til medarbejdernes mulighed for at benytte kollektiv transport til og fra arbejde.

Annonce

Virker underligt

Faktisk er netop den kollektive trafik bedømt ringere end i sidste års undersøgelse, og det undrer borgmester Ulrik Wilbek en del.

- Den er jo ikke forandret i forhold til sidste år, så det virker ret underligt, og der er flere tal, der forundrer noget, siger Ulrik Wilbek, der blandt andet peger på, at man stadig scorer forholdsvis lavt på den kommunale sagsbehandling - både byggesager og miljøsager.

Ulrik Wilbek undrer sig over nogle af DI-undersøgelsens resultater, men han synes også, det kan bruges konstruktivt. Foto: Morten Pedersen

- Vi har en ret kort sagsbehandling på miljøsager, også set i forhold til andre kommuner, og når det gælder byggesager, har vi jo også i den grad rettet op, men vi har jo haft nogle ret uheldige sager, som sikkert har fyldt en del, og så kan der jo også være virksomheder, hvis sidste miljø- eller byggesager ligger en del år tilbage i tiden, og hvis de dengang har haft en dårlig oplevelse, så er det jo den, de svarer ud fra, siger Ulrik Wilbek.

Annonce

Bedre næste år

Han vil dog gerne understrege, at han på ingen måde afviser, at undersøgelsen kan bruges til noget, og at den også peger på nogle områder, kommunen skal blive bedre til at håndtere.

- Selvfølgelig gør den det, og selvfølgelig vil vi gerne ligge bedre i den, og det tror jeg også på, vi kommer til næste år. Det betyder noget for vores virksomheder, at vi som kommune servicerer dem godt, og det betyder noget for kommunen, at den har et godt erhvervsimage, så vi skal arbejde målrettet videre med begge ting, siger Ulrik Wilbek.

Han er dog en smule indigneret over, at formanden for DI Silkeborg-Viborg, Jacob P. Jensen, der til daglig er administrerende direktør for Jysk Display A/S, i en pressemeddelelse i forbindelse med undersøgelsen blandt andet siger, at "Det er dejligt, at Viborg har vendt tilbagegangen. Måske kan vi håbe på, at kommunen med resultatet sidste år fik et wake-up call, som nu giver pote. Vi har også haft konstruktive møder med ledelsen af Viborg Kommune, og borgmesteren er kommet i gang igen med at besøge virksomheder."

- Det lyder som om, jeg først for nylig er begyndt at besøge virksomheder. Det har jeg gjort i hele min tid som borgmester, og jeg er har kun holdt pause, fordi coronaen har forhindret mig i det, så det er altså lidt letkøbt, siger Ulrik Wilbek.

Lokal Erhvervsvenlighed

Lokal Erhvervsvenlighed 2021 er en landsdækkende undersøgelse, der evaluerer og sammenligner erhvervsvenligheden i landets kommuner. Alle kommuner, med undtagelse af Læsø, Fanø, Samsø, Langeland og Ærø, indgår i undersøgelsen.

Vurderingen af kommunernes erhvervsvenlighed er baseret på en tilfredshedsundersøgelse blandt de lokale virksomheder, en spørgeskemaundersøgelse blandt kommunaldirektørerne samt en lang række statistiske parametre, der indikerer, hvordan det er at drive virksomhed i kommunen.

Undersøgelsen er opdelt i 10 kategorier. I hver kategori vægter de statistiske parametre 50 procent, og besvarelserne fra virksomheder eller kommunaldirektør 50 procent.

Formålet med spørgeskemaundersøgelsen blandt kommunaldirektørerne er at hente oplysninger om kommunerne, som man ikke kan finde i de officielle statistikker.

I forbindelse med fusionen mellem Dansk Byggeri og Dansk Industri (DI) er der i år, med udgangspunkt i DI og Dansk Byggeris tidligere undersøgelser af de kommunale erhvervsvilkår, skabt en helt ny undersøgelse. Tidligere var DI’s analyse om Lokalt Erhvervsklima baseret på en tilfredshedsundersøgelse blandt de lokale virksomheder og statistiske parametre, mens Dansk Byggeris analyse om Kommunal Erhvervsvenlighed var baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt kommunaldirektørerne og statistiske parametre med primær relevans for bygge- og anlægsbranchen.

I Viborg Kommune har 110 virksomheder svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer minimum 4045 arbejdspladser, men tallet er reelt højere, da nogle virksomheder ikke har angivet antal medarbejdere.

Kilde: DI

Annonce
Viborg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Viborg FF For abonnenter

Genlæs livebloggen: Viborg FF lammetævede AaB i Aalborg

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Så kom sejren - Viborg FF tævede AaB i vanvittigt målorgie

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Flyvende hollændere og mange andre gode Viborg-præstationer

Sport

Spillere tager afstand fra stenkast mod fanbus

Livsstil

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Debat

Slår for mange børn sig på vores folkeskole?

Erhverv For abonnenter

Linus er så psykisk syg, at han må bo på bosted: Pludselig blev han direktør i fire selskaber

Erhverv

Lizette Risgaard: Kommuner og regioner skal bruge vores penge ordentligt

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

De pårørende er underrettet: Det var en 29-årig mand fra Tjele, der mistede livet på Kjellerupvej - vidner så ham slingre

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Rundt om Viborg For abonnenter

Lokal politiker er optimist: Hjarbæk Fjord vil med de rigtige løsninger få det bedre over de kommende 10-15 år

Viborg For abonnenter

Kloge Camille brugte flere ungdomsår isoleret på værelset: Nu knokler hun i timevis med den ko-passion, hun fik ro til at finde

Viborg

Salg af byggegrunde: Rekorden er - nok - slået

Annonce