Annonce
Viborg

Ældre Sagen med ny kampagne: Der er brug for flere lokale besøgsvenner

Kaj Johansen er besøgsven for Nancy Liseborg og har været det i flere år. De har fået et skønt venskab ud af ordningen. Foto: Morten Pedersen
Ældre Sagen har netop lanceret en ny kampagne for at få flere frivillige besøgsvenner til ensomme ældre i hele landet. I den lokale afdeling er der også brug for flere frivillige, der kan gøre en verden til forskel for den enkelte.
Annonce

Viborg: Mere end hver tredje ældre i Danmark føler sig ensom. En stor del af dem kommer på den ene eller anden måde i forbindelse med Ældre Sagen, og her tilbydes de ældre blandt andet en besøgsven, der kan gøre livet mindre ensomt.

Landet over benytter mange hundrede ældre sig af disse besøgsvenner, der bliver matchet efter den enkeltes ønsker. Men der er brug for flere frivillige besøgsvenner til at dække det voksende behov.

Derfor har Ældre Sagen i samarbejde med forsikringsselskabet Codan lavet en ny kampagne, hvor håbet er at kunne få 1000 nye besøgsvenner i januar.

Ældre Sagens frivillige

Ældre Sagen har over 890.000 medlemmer på landsplan

I Viborg er der 7600 medlemmer og 116 frivillige – ud af dem er 43 besøgsvenner

20.000 frivillige hjælper organisationen rundt i hele landet

En frivillig hos Ældre Sagen er i gennemsnit 70,6 år.

To ud af tre frivillige er kvinder

En frivillig bruger i gennemsnit fire timer om ugen på at hjælpe andre

Der er 215 lokalforeninger af Ældre Sagen. I Viborg Kommune er der afdelinger i Tjele, Karup, Møldrup, Bjerringbro og Viborg.

Annonce

Stor betydning

Hos Ældre Sagen i Viborg mærker man også manglen på besøgsvenner.

- Der er helt bestemt brug for flere besøgsvenner. Der er hele tiden brug for flere frivillige, for der kommer flere og flere ensomme ældre. Den udvikling kan vi måske ikke bremse, men vi kan forsøge at gøre noget ved det med blandt andet de her besøgsvenner, siger lokalformand Poul Erik Hegaard.

En besøgsven er helt konkret en person, der besøger og holder den ældre med selskab. Det kan være med kaffeaftaler, gåture eller noget helt andet. Det afhænger af det enkelte vennepars ønsker og behov. Hvor ofte man mødes er også op til de enkelte.

- Borgerne er rigtig glade for, at der kommer nogen hos dem. For nogen er besøgsvennen måske den eneste, de ser den uge. Det kan endda være den eneste person, de rigtigt har kontakt til. Derfor er det en rigtig god og vigtig ting. De frivillige føler samtidig også, de får noget ud af det. Så det betyder noget for begge parter, siger lokalformanden.

Annonce

Ensomhed i fokus

For at få en besøgsven gennem Ældre Sagen skal man selv eller ens pårørende henvende sig til organisationen. De kommunale tilbud, det forebyggende team eller eksempelvis praktiserende læger kan også give meldinger videre om ensomme borgere.

- Det kan jo være svært for os at opdrive de personer, som er ensomme. Derfor får vi mange direkte henvendelser fra pårørende, der ringer på deres forældres vegne. Og det er en rigtig god ting, for der kan være mange, der føler sig ensomme, men som ikke selv får det sagt, siger Poul Erik Hegaard.

I Viborg er der i alt 43 besøgsvenner. Derudover har organisationen også en telefonstjerne, hvor frivillige hver morgen ringer op til enlige og måske også ensomme borgere for at høre, om alt er, som det skal være.

- Ensomhed er et af vores helt store fokusområder, så derfor har vi mange forskellige tiltag i den forbindelse. Og det er samtidig derfor, vi håber, flere kunne tænke sig at blive besøgsven, så vi kan mindske ensomheden yderligere, siger Poul Erik Hegaard.

Lokalformand for Ældre Sagen i Viborg, Poul Erik Heegaard, håber, at flere har lyst til at blive besøgsvenner. Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nu er Banebyparken sat på skinner

Viborg

Det er en opgave, vi må løse

Sport

Viborg FF tager gerne favoritværdigheden - men Skive er altså et bøvlet hold at møde

Annonce