Annonce
Viborg

Ændring af synslov bekymrer lokal folketingspolitiker

Landbrugsmaskineproducenter som Samson Agro i Viborg kan blive ramt af ny synslov og ny godkendelsproces for landbrugskøretøjer, påpeger Kristian Pihl Lorentzen (V). Arkivfoto: Morten Dueholm
Folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen (V) har bedt transportministeren fritage landbrugsmaskiner for en ændring af synsloven og implementering af EU-regler. Ændringen kan nemlig ramme landbrugsmaskineproducenter som Samson Agro og Gøma i Viborg, mener han.
Annonce

Viborgegnen: Affødt af et besøg hos landbrugsmaskineproducenten Samson Agro i Viborg i fredags har Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen fra Ans bedt transportminister Benny Engelbrecht (S) om at holde landbrugskøretøjerne ude af ligningen, når der skal indføres en ændring af synsloven den 1. september i år.

Her er der lagt op til en harmonisering, og samtidig skal en EU-forordning om typegodkendelse af motorkøretøjer og landbrugskøretøjer også træde i kraft.

"Den foreslåede lovændring og den påtænkte implementering af EU-forordningen for typegodkendelser er en alvorlig trussel for danske producenter af landbrugsredskaber, herunder Samson og Gøma i Viborg. Gode danske arbejdspladser er på spil som følge af klar overimplementering af EU-regler", skriver Kristian Pihl Lorentzen i en mail til folkebladet og henviser altså til et besøg hos Samson Agro i Viborg i fredags.

Annonce

Landbrugskøretøjer bør undtages

Problemet er, at ændringerne betyder, at alle køretøjer skal gennem en godkendelsproces, der er meget mere omfattende, end den er i dag for landbrugskøretøjer, og det vil øge omkostninger og administrative byrder, påpeger Kristian Pihl Lorentzen blandt andet i et brev til transportminister Benny Engelbrecht (S).

Her foreslår Venstre-politikeren, at landbrugskøretøjerne i første omgang tages ud af de ændringer, der er på vej den 1. september, og at der nedsættes en arbejdsgruppe, der skal se nærmere på konsekvenserne for både landbrugsmaskineproducenterne og dansk landbrug som sådan.

"Jeg ser både klare tegn til overimplementering i lovforslaget i forhold til landbrugskøretøjer, en proces der risikerer at bliver for forhastet – af hensyn til en forordning, der end ikke vedrører landbrugskøretøjer – og at landbrugskøretøjerne bliver skåret over én kam med motorkøretøjerne uden blik for disse køretøjers særegnethed. Konsekvenserne kan blive endog meget kritiske og negative for den danske agroindustri, der fremstiller landbrugskøretøjer, skaber 4300 arbejdspladser og et BNP-bidrag på 2,8 mia. kr. Ligeledes kan den foreslåede proces og det udkast til ændring af synsloven, som foreligger, få væsentlige negative konsekvenser for de danske landmænd, der vil blive pålagt helt nye og væsentlige administrative byrder", skriver Kristian Pihl Lorentzen i brevet til ministeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce