Annonce
Viborg

Øget trafik er et problem i Viborg: Østlig omfartsvej spøger i kulisserne

Østlig omfartsvej. Sdr. Rind
Der blev ikke afsat penge til Rute 26 ved Viborg eller et tilhørende hankanlæg ved Sønder Rind i det store trafikforlig. Det kan der dog stadig rettes op på.

Viborg: Hverken det statslige hankanlæg på Rute 26 eller selve vejen er vedtaget, men alligevel er den - mulige - østlige omfartsvej ved Viborg begyndt at fylde en del i debatten og i folks bevidsthed.

Således havde byrådskandidat Jakob Harritz fra Venstre forleden inviteret sit partis transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til at mødes med udviklingsudvalget under Sdr.Rind/Rindsholm Borgerforening og trafikudvalget i Bruunshåb.

Beboerne i de byer - og i andre lokalsamfund - er ret plagede af den øgede trafikmængde, der bare ser ud til at blive markant større i de kommende år.

Annonce

Formålet med mødet var at sætte fokus på behovet for et hankanlæg på Rute 26 som erstatning for T-krydset i Rindsholm, og - ikke mindst - at få sat gang i det forberedende arbejde med en østlig omfartsvej, der kan aflaste trafikken.

Og den østlige omfartsvej er ifølge Jakob Harritz og borgerrepræsentanterne på mødet ekstremt vigtig, og det kan ifølge dem ikke nytte noget at vente med at igangsætte de forberedende tiltag, indtil det er afgjort, om den kommende motorvej kommer til at gå øst eller vest om Viborg.

Motorvej ikke nok

- Den rapport fra Rambøll, der er udarbejdet om en østlig omfartsvej, slår da også fast, at en eventuel østlig motorvej ikke vil aflaste den lokale trafik væsentligt, så vi skal altså i gang snarest, siger Jakob Harritz.

Vi skal efter min mening som kommune lægge pres på staten ved allerede nu at gå i gang med at lave en VVM-undersøgelse af den kommunale del.

Jakob Harritz, byrådskandidat for Venstre

Og selvom hankanlægget ved Rute 26 ikke er nævnt i det store infrastrukturforlig, der blev indgået for nogle måneder siden, er det ikke umuligt, at det kan blive en del af forliget alligevel. Der er nemlig afsat godt tre milliarder kroner til "mindre" ikke specificerede projekter i forliget, og i den pulje vil man muligvis kunne finde de omkring 50 millioner kroner, sådan et hankanlæg vil koste.

- Derfor skal vi efter min mening som kommune lægge pres på staten ved allerede nu at gå i gang med at lave en VVM-undersøgelse af den kommunale del af sådan en omfartsvej, siger Jakob Harritz.

Annonce

Millioner er afsat

Der er da også i det kommunale budget for 2022 og 2023 afsat i alt fem millioner kroner til en VVM-undersøgelse af en omfartsvej, men om det nu også er det rigtige tidspunkt at bruge dem, det er formanden for teknisk udvalg, Johannes Vesterby (V), ikke nødvendigvis sikker på.

- Jeg anerkender fuldt ud, at vi har et trafikalt problem, og at det problem også vil blive større i takt med, at vi udbygger i Taphede, Tapdrup, Arnbjerg og andre områder. Det skal vi løse på den ene eller den anden måde. Det kunne blive i forbindelse med en eventuel østlig linjeføring af motorvejen, men om det nu bliver den løsning, ved vi jo ikke endnu. Det er et dilemma, siger Johannes Vesterby.

De mulige linjeføringer for en østlig omfartsvej, som de præsenteres i rapporten fra Rambøll. Illustration: Rambøll

Han er nu heller ikke afvisende over for, at kommunen ansøger om at få staten til at anlægge hankanlægget ved Rute 26.

- Og gør vi det, så skal vi selvfølgelig også i gang med vores egen VVM-undersøgelse, og så skal vi for øvrigt også have afsat de 150 millioner kroner i det kommunale budget, som det vil koste at anlægge omfartsvejen. Om vi vil det, det er en beslutning, der skal tages i byrådet, siger Johannes Vesterby.

Annonce

Længere mod øst

Skulle der blive afsat penge til en østlig omfartsvej, er det i øvrigt ikke nødvendigvis alle, der er lige begejstrede for de linjeføringer, føromtalte Rambøll-rapport peger på.

Ifølge rapporten vil en østlig omfartsvej skulle ramme Tapdrupvej lige ved Gl. Randersvej, og det synes man for eksempel i Grundejerforeningen Spangsbjerg Toft ikke er en god idé.

Her ser man gerne, at en kommende østlig omfartsvej rykkes noget længere mod øst, og det har man inviteret Johannes Vesterby og det socialdemokratiske byrådsmedlem Niels Dueholm til at komme og diskutere på fredag.

- Set fra vores synspunkt vil det give meget mere mening at lave en omfartsvej lige uden for de nuværende og kommende bebyggelser, så den vil blive en decideret omfartsvej og ikke en stærkt trafikeret vej i et boligområde, siger Chris Lundquist fra Grundejerforeningen Spangsbjerg Toft.

Annonce
Viborg For abonnenter

Ejeren var chokeret, da hun så, hvad huset blev brugt til: Nu er bordellet på Holstebrovej sat til salg

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Læser undrer sig: Valgplakater må ikke hænges op endnu - men hvad så med bannere og skærm-reklamer som disse?

Viborg For abonnenter

75-årige Karl Erik ryster og skal til undersøgelse på hospitalet - men to ugers forsøg på at få kontakt med Patientkontoret har været forgæves

Alarm 112

Stoppet med tårnhøj promille - nu skal han i fængsel: Lokal spritbilist uden kørekort får sin tiende dom på 20 år

Navne For abonnenter

Det startede med, at de købte en ræv

Erhverv

Holzmanns 'afløser' på plads i centret: Ny taske- og lædervarebutik flytter ind til black friday

Viborg For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Viborg

Debat

Har byrådet mistet interessen for Ungdomsskolen?

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Høje bygninger kaster altid lange skygger

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Rundt om Viborg

Byrådet fastsætter priser på byggegrunde: For under en halv million kroner kan du få lov at bygge i oplandsby

Viborg FF For abonnenter

Utålmodig hollænder venter på sin chance - savner spilletid og et endeligt gennembrud i Viborg

Debat

Kan Jens Rohde trække KD ind på Christiansborg?

Annonce