Annonce
Livsstil

10 tip fra prins Henrik

"Ikke altid gåselever" hedder den rigt illustrerede kogebog med prins Henriks opskrifter fra blandt andet Fredensborg Slot. Foto: Sugi Thiru

1

"At spise er en glæde. En af de få glæder, man kan give sig selv tre gange om dagen, dag efter dag uden at blive træt af det." Men det kræver ifølge prins Henrik, at man ikke spiser for meget og er omhyggelig med menuen - og vil man være sofistikeret og vise sine venner stor gestus, vælger man vinen først og bestemmer derefter maden ...

2

Skallen på en tomat er svær at fordøje, så det er bekvemt at fjerne den efter skoldning. Foto: Sugi Thiru

Det bedste ved at spise snegle er, at det er en morsom spise. Man sidder sammen om et stort fad og må bruge fingrene og snilde for at få sneglene ud af husene. Det giver en følelse af fællesskab, når man man sidder og langer ud efter den samme skål.

3

"I dette tilfælde har jeg ladet mig inspirere af køleskabet, for jeg har brugt tørret skinke, gruyère-ost og tomater. Der er 10.000 måder at lave en quiche på. Det er blot et spørgsmål om fantasi, og hvad man ikke kunne spise op dagen før (om quiche de fantaisie)."

4

"Ost bør efter min overbevisning ikke komme i berøring med et køleskab. Danske oste er fremstillet på en sådan måde, at de kan overleve i et køleskab, men det kan de færreste franske."

5

"Hvis man kun køber ind en gang om måneden, skal man ikke regne med at skabe gastronomiske mesterværker." Prins Henrik skitserede forskellen på Syd- og Nordeuropa ved glæden selv at købe ind på - han foretrak markedet for at sikre friske råvarer til dagens måltid.

6

Prins Henrik startede dagen med en let krydret rissuppe med grøntsager, rejer og forårsløg - en gammel vane fra barndommen i Vietnam - og en kop kaffe uden sukker.

7

Prins Henrik citerede formand Mao for i den lille røde at skrive, at man efter hvert måltid skal gå 1000 skridt for at hjælpe fordøjelsen. Det burde alle ifølge prinsen efterleve, da det ud over at holde hjertet i gang også giver en god appetit.

8

Restemad er god mad ifølge prins Henrik. Ikke blot fordi man undgår at smide mad ud, men fordi den ofte smager bedre dagen efter. En rest fisk bliver til en salat, og prinsen eksperimenterede sig frem til sin udgave af fransk biksemad i klassikeren hachis parmentier: Resten af en steg hakkes groft, tilsættes hakkede løg og hvidløg foruden ditto peberfrugt, et æg eller to og krydderier. Det bages i et ildfast fad under et to centimeter låg af puré af ærter eller hestebønner toppet af olie, persille, estragon, rasp og ost.

9

Prins Henrik foretrak fadservering, for i modsætning til tallerkenanretning er vært og gæster fri til at spise, hvad de har lyst og appetit til. Portionsmad giver gæsten indtryk af en institution, hvor man ikke kan tage mere af det, man kan lide, og mindre af det, man ikke bryder sig om.

10

Enhver kød- eller fiskeret behøver ikke at have mere end to grøntsager som tilbehør og aldrig mere end tre - og tre retter med forskellige grøntsager giver variation i måltidet. Estragon er i øvrigt urternes konge ifølge prinsen og går til alle slags fjerkræretter og alle andre retter med hvidt kød foruden lammekød, hvad enten det er kogt eller stegt.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Sport

Tysk læge gengiver Eriksens første ord efter genoplivning: - For fanden, jeg er kun 29 år gammel  

Annonce