Annonce
Erhverv

100 års ret og retfærdighed: Landsretten inviterer indenfor

Landsretten på Asmilsklostervej byder 5. oktober alle og enhver indenfor til foredrag, skuespil, quizzer og meget mere. Foto: Morten Pedersen
I forbindelse med landsrettens og retsplejelovens 100-års jubilæum, giver Vestre Landsret 5. oktober et unikt indblik i sit arbejde.
Annonce

Viborg: 1. oktober er det 100 år siden, at retsplejeloven, den vigtigste retsreform nogensinde, så dagens lys. Begivenheden fejrer Vestre Landsret ved at åbne dørene for alle og enhver lørdag 5. oktober.

I den forbindelse har retten arrangeret en hel pallette af aktiviteter i retten på Asmildklostervej.

Gæster kan møde både landsdommere, domsmænd og administrativt personale på dagen. Der er også et quizhjørne og rundvisninger, så alle nysgerrige har mulighed for at få et kig bag kulissen i landsretsbygningen, hvor offentligheden normalt ikke har adgang.

Inde i udvalgte retssale vil der i løbet af jubilæumsdagen være foredrag om retsplejeloven og Vestre Landsrets historie. To gange kan gæster også opleve retten blive sat i form af et skuespil over en retssag med deltagelse af anklager, forsvarer og dommere.

Det var en skelsættende begivenhed, da Danmark i 1919 fik sin store retsplejelov. Med retsplejeloven fik vi detaljerede bestemmelser i form af over tusind forskellige paragraffer for, hvordan blandt andet politi, anklagemyndighed og domstole skulle forvalte landets love.

- Man kan sige, at Danmark med reformen i 1919 blev en retsstat. Reformen betød blandt andet en adskillelse af politi og domstole, indførelse af lægdommere i straffesager, mundtlig behandling af retssager og mange andre af de elementer, som vi i dag opfatter som afgørende for et retssystem med uafhængige domstole, siger Helle Bertung, retspræsident i Vestre Landsret.

Annonce

Vigtig viden

Viborg Museum bidrager til fejringen med flere historiske foredrag i løbet af dagen.

Det ene med fokus på retsopgøret efter 2. Verdenskrig - det andet er fortællingen om den tidligere landsretsbygnings forvandling fra Vestre Landsret til et nyt, moderne bymuseum. Lektor Lars Andersen fra Aalborg Universitet vil fortælle om straffeprocessen før 1919, mens landsdommer Eva Staal tager sig af historien om retsreformen fra 1919 og frem til i dag.

Vestre Landsret som institution blev etableret i forbindelse med den store retsreform i 1919. Derfor giver det god mening nu 100 år senere at åbne dørene til den moderne landsretsbygning i Viborg, lyder det fra retspræsidenten.

- Vi glæder os utroligt meget til at vise, hvordan en landsret fungerer i dagligdagen. Det er meget vigtigt i et demokratisk samfund, at befolkningen ved noget om domstolene, deres rolle og funktion. Og det er jo de færreste, der selv bliver involveret i en retssag, siger hun.

Landsretten byder velkommen på Asmildklostervej 21 lørdag 5. oktober fra klokken 10 til klokken 15.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Måske kan vi nå at redde landsbyerne

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Navne

Loge-bror i imponerende 50 år

Annonce