Annonce
Viborg

12 steder i Viborg Kommune skal undersøges for forurening

Helt så slemt ser det næppe ud ved nofgle af de adresser i Viborg Kommune, der skal undersøges i årets løb - men undersøges skal de. Arkivfoto:
Regionen har i samarbejde med kommunen udpeget de lokaliteter, der skal undersøges nærmere.
Annonce

Viborg: Region Midtjylland er sammen med de øvrige regioner ansvarlig for den offentlige indsats mod jordforurening i Danmark, og regionen udarbejder hvert år en plan for sin indsats. Den plan består både i konkret indsats mod kendte forureninger og nærmere undersøgelser af kendte eller muligt forurenede grunde.

Regionen forventer i 2020 at udføre cirka 160 indledende forureningsundersøgelser og udføre videregående forureningsundersøgelser på cirka 82 forurenede grunde. Hovedparten af grundene er udvalgt efter høring af de midtjyske kommuner.

I Viborg Kommune vil regionen i årets løb lave undersøgelser af mulige forureninger og der vil blive sat ind/fulgt op overfor allerede konstaterede forureninger på 12 i alt forskellige lokaliteter. Lokaliteterne er spredt ud over kommunen og omhandler forskellige typer af forurening lige fra olieprodukter over til pesticider til opløsningsmidler.

Annonce

Grundvand og beboelse

Det er primært af to årsager, regionen undersøger mulige eller allerede konstaterede forureninger. Enten fordi forureningen kan tænkes at være til fare for grundvandet, eller fordi forureningen kan gøre det farligt at bo på stedet.

Hensynet til grundvandet går sig således gældende for de undersøgelser, der skal foretages på to adresser i postnummer 7470 Karup og en i postnummer 8830 Tjele. På alle tre lokaliteter er der allerede konstateret en forurening, og det skal altså nu undersøges, om de forureninger udgør en fare for grundvandet.

På seks af lokaliteterne vil "Regionen undersøger kilder til eventuel forurening fra den tidligere anvendelse som kan true boliganvendelsen", som det hedder. Alle seks steder er der tale om, at der "kun" er tale om mulig forurening, typisk med henvisning til tidligere anvendelse som for eksempel autoophug, og disse steder vil altså i årets løb blive undersøgt nærmere. Stederne knytter sig til postnummer-adresser under henholdsvis Bjerringbro, Skive, Tjele og Viborg.

De sidste tre steder, der skal undersøges nærmere, er der også allerede konstateret forurening, og her skal det undersøges, om allerede iværksatte tiltag virker efter hensigten, ligesom der et enkelt sted skal sikres en ordentlig indeluft i lejligheder tæt ved et renseri.

De tre sidst nævnte steder er alle lokaliteter i selve Viborg by.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Sport For abonnenter

Folkebladet mener: Teenagere skal tage en tørn og give ny energi

Annonce