Annonce
Danmark

14-årigs vej ud af corona-trummerum: Kørte traktor i ni timer

- Jeg har harvet kartoffelmarker hele dagen med en stubharve. Man bliver lidt øm af at sidde så koncentreret med en hånd på rattet hele dagen, siger Jonas Enemark Petersen, da vi fanger ham på telefonen. Foto: Peter Leth-Larsen
En John Deere-traktor og ni en halv time på sønderjyske marker er en god kur mod coronalivets trummerum.

- Mojn, siger Jonas Enemark Petersen, da vi afslutter telefonsamtalen.

Det tager nemlig ikke lang tid for en 14-årig knægt fra Middelfart at finde sin indre sønderjyde frem.

Allerede i sidste uge, da han var både rastløs og doven, fordi der ikke var nogen at spille volleyball eller dyrke sport med på grund af coronaen, kontaktede han sin "mobbe Hans".

- Jeg skrev til ham, at hvis der var noget arbejde på gården, så var jeg klar, siger Jonas.

Gården er den slægtsgård, som hans mor er vokset op på i Kastrup uden for Gram. Den gård, som morbror Hans Christian nu driver.

Mandag var der bingo og brug for hjælp, og mor, Marlene Enemark, kørte Jonas til Sønderjylland og fik en enkelt nat hjemme hos bedstemor Gram, inden han blev sat i gang på gården morgenen efter. Arbejdet i en John Deere 6920-traktor.

Annonce

Kører stor traktor

Og det er det, han fortæller om i telefonen efter første arbejdsdag:

- Jeg har harvet kartoffelmarker hele dagen med en stubharve. Man bliver lidt øm af at sidde så koncentreret med en hånd på rattet hele dagen, siger Jonas.

Jorden er ujævn og smattet af alt for megen regn, indtil Jonas kører over med harven og efterlader en pæn, harvet overflade. Og det med ømheden er ikke noget at snakke om, når man kan få lov at køre en stor traktor helt alene. Jonas har før hjulpet til på gården, og han elsker livet på landet. Også maden.

- Jeg holdt en pause på 10-15 minutter, da jeg spiste den madpakke, bedstemor Gram havde smurt til mig. Det var rugbrød med leverpostej og spegepølse, og så var der også noget chokolade. Det smagte godt, siger han.

Og sådan er det med den sønderjyske landkost. Den er noget andet, end han er vant til at få.

- Det er noget andet, end jeg får hjemme, men det smager rigtig godt, når man er her, og især når man har arbejdet ni en halv time, siger Jonas Enemark Petersen.

Skolen flytter med

- Man har også en helt anden fornemmelse i kroppen. Jeg er smadret og træt, og jeg kommer til sove godt, siger han efter at have spist og været i bad hjemme hos bedste efter første arbejdsdag på gården.

Han har også en kusine og en fætter, der hjælper til på gården, men især fætteren, som går i gymnasiet, er hårdt hængt op med undervisning over nettet. Så der er brug for Jonas på gården.

Godt nok har han også nogle skoleforpligtelser i 8. klasse, men det er lidt løsere end det hårde gymnasieprogram.

- Jeg ved jo, hvad vi skal nå i løbet af ugen, og jeg har min computer og planen med herned. Det er selvfølgelig lidt hårdt at skulle i gang efter en lang arbejdsdag, siger han.

Men én ting er sikkert: Dagen efter sidder han på traktoren igen. Denne gang med en plov bagpå, og så skal der pløjes. For Jonas er det et dejligt afbræk fra en hverdag uden alt det, han plejer at bruge kræfterne på. Først og fremmest sport. Og så er der ikke nogen at holde afstand til på markerne ved Kastrup.

Jonas har fortalt færdig om første dag i marken, og så er det man gør klar til at afslutte telefonsamtalen med et “mojn”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF-træner er spændt før sæsonens tredje premierekamp

Viborg FF

Så er hele truppen på plads - Tottenham-målmand spiller sæsonen færdig i Viborg

Annonce