Annonce
Viborg

15 milliarder dansemyg er væk: Bådfolk og fiskere frygter for tilstanden i Hald Sø

Hald Sø er en dejlig sø - også at bade i - men nu frygter bådefolk og fiskere, at noget er galt, og at det bliver værre, hvis der ikke gøres noget.

For år tilbage sværmede 15 milliarder dansemyg rundt over Hald Sø. Nu er de nærmest væk, og det er et sikkert tegn på, at søens tilstand slet ikke er så sund endda, mener bådfolk og fiskere med tilknytning til søen.

Hald: 2018 blev sommeren, hvor badesæsonen var så lang, at ingen nærmest kan huske noget lignende, og mange nød de dejlige omgivelser ved og ikke mindst i den lune og klare Hald Sø.

Der er dog en slange i paradiset, mener i hvert de mange bådfolk og fiskere ved Hald Sø.

- I år konstaterede vi, at der nærmest ikke var nogen dansemyg. Normalt sværmer de i så store store flokke, at luften næsten farves sort, fortæller Jens Christensen fra Hald Søs Bådelaug.

Det er vel bare dejligt, at man slipper for de irriterende insekter?

Ja, det skulle man mene, men de op til 15 milliarder myggelaver, der lever på bunden af søen, inden de bliver til flyvende væsner, er endog meget vigtige for vandmiljøet, da de æder de alger, der synker til bunds. Bliver disse ikke spist, lægger de sig på søens bund, og det er ikke godt for noget.

Annonce
Denne fætter (dybtvands-dansemyg) var der cirka 15 milliarder af ved Hald Sø for bare få år siden. Nu er der nærmest ingen, og det er skidt for den økologiske balance i søen.

Ligklæde på bunden

Mistanken om, at noget var galt fat, fik i det tidligere efterår bådfolkene fra lauget til at sende en dykker ned i dybet. Med sig havde han et videokamera, og de optagelser, han fik i kassen, var slet ikke opmuntrende.

- Videooptagelserne viste tydeligt, at der stort set ikke var myggelaver tilbage på bunden, og at der også flere steder var dannet et såkaldt ligklæde, fortæller Jens Christensen.

Et ligklæde, der er hvide svovlbakterier, fortæller, at der er iltsvind.

Jens Christensen og hans fæller mener, at det iltningsanlæg, der siden midten af 1980'erne har givet Hald Sø kunstigt åndedræt, ikke fungerer optimalt, og at anlægget i øvrigt ikke er blevet passet ordentligt.

- Siden kommunalreformen er anlægget ikke blevet vedligeholdt ordentligt af Viborg Kommune. Det er klart, at man ikke bare kan lade det køre videre uden at tjekke de slanger, der ligger på søbunden. Man smider jo heller ikke en cykel i søen og forventer, at man kan sætte sig op på den 10 år efter og cykle videre, som om intet var sket, siger Jens Christensen.

Den omtalte dansemyg er i øvrigt meget sjælden. Den findes kun et par andre steder i landet. Den lever i dybe søer, og dem er der ikke mange af.

- Vi frygter naturligvis, at den helt vil uddø. Det var lige ved at ske i midten af 80'erne, men det undgik vi. Forsvinder myggen, vil der også forsvinde et meget vigtigt fødegrundlag for flere af søens fisk. Det er en ond cirkel, man så kommer ind i, siger Jens Christensen.

Mindre ilt

Han og andre bådfolk havde kort efter nytår et møde med biologer og teknikere fra Viborg Kommune. Repræsentanterne fra kommunen så blandt andet filmen optaget på søbunden.

- Vores fornemmelse var, at det, vi viste, var nyt for kommunens folk, siger Jens Christensen.

Det er ellers ikke, fordi Viborg Kommune har manglet advarsler, men han.

Miljøstyrelsen foretager jævnligt målinger i søerne - også i Hald Sø. I 2015 konstaterede styrelsen, at iltindholdet var under et milligram per liter vand på dybder over 16 meter. I 2017 var det lave iltindhold at finde på dybder over 12 meter.

Med andre ord var der kommet mindre ilt i søen. Miljøstyrelsen mener, at der skal være 10-15 milligram ilt per liter vand i de øvre vandmasser og fire-fem på bunden af en sø.

På Viborg Kommunes hjemmeside står der da også om miljøtilstanden i Hald Sø:

"...Ifølge vandområdeplanerne er målsætningen for søen ikke opfyldt. Søens tilstand er "Moderat økologisk tilstand".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Målmand har bestået de første træninger med glans: - Det gør mig sindssygt glad

Navne

Tidligere byrådsmedlem for SF er død

Erhverv

Elektronisk musik i kirken

112

Sigtelse: Psykisk syg forsøgte at dræbe med en 30 centimeter lang køkkenkniv

Viborg

Leder af Viborg-bosted efter voldsomt knivstikkeri: - Det kom helt ud af det blå

Annonce