Annonce
Viborg

17 kilometers erfaringsudveksling på to hjul

Det er vigtigt med team work, når en stor vej skal krydses. Foto: Morten Dueholm

80 bibliotekarer fra 20 lande kører Skandinavien tyndt med Cycling for Libraries. Folkebladet var med fra Viborg til Ørum.

Annonce

80 cyklister med skriggule veste træder det sidste, seje træk op ad bakken. Mundene er åbne, kinderne er røde, der er svedperler på panden. Om lidt er der hvilepause og en velfortjent frokost på Hovedbiblioteket i Viborg, før de cykler videre igen.

Trætheden kan ikke skjules, da cyklisterne ankommer til Viborg.

Cyklisterne er bibliotekarer fra 20 forskellige lande - lige fra Finland til USA - og de er med i Cycling for Libraries - en konference på to hjul, der bliver afholdt for femte gang, og som i år køres i Skandinavien, med Oslo som startby og Aarhus som slutby plus pitstops undervejs på biblioteker i andre byer.

De har kørt siden første september. Formålet er at øge opmærksomheden på bibliotekernes rolle i samfundet og snakke sammen på kryds og tværs af landegrænserne om, hvordan tingene gøres her og der - både ude på vejene og, som her i Viborg, inde på et bibliotek.

Efter at have tømt vandflas-ken, drukket kaffe og spist et æble bliver feltet delt op i tre grupper og præsenteret for projekterne Story Lab, Klar Parat Læs og SamtaleSaloner, og efter at have brugt hovedet skal frokosten så spises, serveret af feltets finske kok, Nippe, der følger dem med rundt.

Der er fart over feltet - selv når det ikke cykler. En af deltagerne er franske Nathalie Clot, til daglig bibliotekar i byen Angers. Hun kan godt lide Danmark, fordi landet er smukt, folk er søde, og bibliotekerne er flotte. Hun er debutant i Cycling for Libraries.

»Vi kunne ikke have talt sammen, som vi gør nu, hvis ikke vi havde cyklet. Vi kan virkelig netværke«.

Annonce

Med på tur

Da pausen er slut, og feltet skal videre mod et stop ved Tjelecenteret i Ørum, tager folkebladets udsendte med.

Ganske hurtigt lægger rytterne mærke til det nye medlem og ikke mindst den gule cykel - i øvrigt døbt Bernhard af folkebladets redaktion - der skiller sig ud i forhold til de lejede sorte cykler.

Og gudskelov holder vejret, skal det vise sig, tørt de efterfølgende 17 kilometer, hvor vi kommer længere og længere ud på landet, gennem små skovarealer med veje med hoppende asfalt eller ujævnt grus, og vi møder først heste, så køer, og vi bliver ramt af grene eller stukket på torne. Alt imens der bliver talt om bibliotekets rolle i samfundet og ringet med ringeklokkerne, så snart der kommer en bil eller en modkørende cyklist. Og pludselig - som når man leder og leder efter en bog på biblioteket, og den så endelig står der på hylden - er vi ved Tjelecenteret. Ny pause.

David Brightbill har taget turen fra Florida i USA for at deltage i cykelkonferencen for anden gang. Han er en ældre herre med gråt hår, går med skjorte, stramme cykelshorts og professionelle vandresko.

»Det er noget andet end en almindelig konference, hvor du kun sidder og snakker og ikke lærer de andre at kende. Her kommer du meget tæt på folk: Hvem der snorker, og hvem der ikke gør,« siger han og griner.

Han har desuden bemærket de gode cykelforhold i Danmark, som han vil fortælle politikerne hjemme i Florida om.

Efter et kvarters pause ruller cykelkonferencen så af sted igen, mod Randers, hvor bibliotekarerne skal overnatte.

De kommer i dag til målbyen Aarhus, hvor de skal se det nye bibliotek, Dokk1, samt holde afslutningsfest.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Spillerne er glade - træneransættelse har givet ro, men skubber også til niveauet

Annonce