Houlkær: Sort og hvid - helst sort. Sådan ser mange journalister - ingen nævnt, ingen glemt - verden.
Virkeligheden skal beskrives, hvor rå, kold, uretfærdig og meningsløs, den end må være. Så må læsere, lyttere og seere selv finde ud af, hvordan den bliver bedre. Det står ikke på to-do-listen for journalisterne.
Vi skal jo videre til den næste konflikt eller ulykke.
Der opstod for år tilbage en anden tilgang til journalistikken. Den opstod af mange grunde, men mest af alt skete det i erkendelse af, at læsere, lyttere og seere såmænd gerne vil vide noget om alle dårligdommene i vores samfund, men de vil også gerne have nogle bud på, hvordan disse begrædelige forhold kan ændre sig, så verden bliver mere lys.
Det kaldes konstruktiv journalistik. Først beskrives problemet, derefter kommer der forslag til en løsning - en løsning som journalisterne måske ovenikøbet skal være en del af. Det er det virkelige nybrud med faget!
Nå, men at det måske ikke er så nemt endda, har 2. f fra Viborg Gymnasium fundet ud af. De har i fagene dansk og samfundsfag arbejdet med konstruktiv journalistisk og præsidentvalget i USA, som i hvert fald for mange forekommer så ukonstruktiv, som man kan forestille sig.
Eleverne slap ikke for skriftlige opgaver i forløbet, og resultatet af disse kan nu læses på Folkebladets hjemmeside.
Der er i alt otte artikler, der alle tager udgangspunkt i lokalområdet, om mon ikke der også dukker en god og brugbar idé op, som netop du kan bruge?
Kig efter - linkene til de otte artikler finder du under denne.