Annonce
Viborg

200 år siden Blicher kom til egnen: Digteren blev mindet med fest og lokalt finansieret mindelund

Jens Mortensen har stået for en stor del af planlægningen af både festgudstjeneste og mindelund til ære for Steen Steensen Blicher. Foto: Morten Pedersen
For 200 år siden kom Steen Steensen Blicher til egnen for at arbejde som præst. I den anledning blev der søndag eftermiddag holdt festgudstjeneste i Lysgård Kirke, hvorefter deltagerne kunne opleve afsløringen af en mindelund for digteren uden for kirken.

Lysgård: Der er ved at være godt fyldt op i Lysgård Kirke, da klokkerne ringer for at signalere, at nu går gudstjenesten i gang. Men i dag er det ikke hvilken som helst gudstjeneste, der bliver afholdt. Søndag havde borgerne i Lysgård og omegn nemlig samlet sig for at minde Steen Steensen Blicher, som blev ansat som præst på egnen 200 år tidligere.

- Velkommen til Blicherfest i Lysgård Kirke, siger præsten, da hun stiller sig op foran de fremmødte.

Derefter takker hun den lokale Jens Mortensen, som er en del af det udvalg, der har fået dagen og mindelunden op at stå. Han rejser sig og fortæller med stor passion og viden om digterens livshistorie og tid i Lysgård.

- Det er vigtigt, at vi holder fast i de her tekster, og hvad de har betydet for vores lokalsamfund. Mange af Blichers digte er stadig populære i dag, og flere end man lige skulle tro tager faktisk udgangspunkt i Lysgård, fortæller han.

For at hylde digteren, er det da også udelukkende Steen Steensen Blichers sange og digte, der bliver brugt i dagens gudstjeneste. Det er en god ide mener Ninna Ib, som er lokal fra byen.

- Det er jo spændende at have haft en digter som ham i et lille lokalsamfund som dette, og derfor skal det da også markeres. Jeg kommer normalt i kirken her, og jeg synes det er så fint med en gudstjeneste som den vi har i dag. Det er en dejlig måde at bruge formiddagen på, siger hun.

Annonce
På mindelunden finder man udover en skulptur af digteren også en sten, hvor en af hans tekster er graveret.

Til minde om en digter

Da det sidste digt er blevet læst op, går alle de fremmødte mod den mindelund, som om lidt skal afsløres.

- Kom bare nærmere, siger en kvinde og vinker folk hen foran mindelunden, som endnu er dækket til med grøn plastic. Efter en tale bevæger to mænd med sakse sig hen mod stenene og afslører kort efter en statue af Steen Steensen Blicher samt en sten, hvor et af hans digte er graveret.

Mindelunden er udover et par fonde hovedsageligt finansieret gennem donationer fra lokale borgere.

- Det er helt fantastisk at opleve, hvor mange der har haft lyst til at støtte det her. Jeg kan ikke andet end at være tilfreds med både forløbet og med dagen i dag. Vi har haft en fuld kirke, og folk har haft lyst til at komme ned forbi afsløringen her, og det er jo dejligt, fortæller Jens Mortensen, som har spillet en stor rolle i at sørge for at digteren nu vil blive mindet af besøgende ved kirken.

Jens Mortensen er en del af Mindelundsudvalget, som står bag de to skulpturer.

Inden afsløringen af mindelundet blev der holdt tale om digteren og hans tid i Lysgård.
Ninna Ib var med under festgudstjenesten, og for hende er arrangementer som dette vigtige for et lille lokalsamfund.
Foto: Morten Pedersen
Foto: Morten Pedersen
Foto: Morten Pedersen
Foto: Morten Pedersen
Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce