x
Annonce
Viborg

21 millioner kroner i kassen: Flygtningemål er opfyldt tre år før tid

Flere flygtninge og familiesammenførte, end man regnede med, er kommet i job. Arkivfoto: Preben Madsen
Det er lykkedes at få markant flere flygtninge i job, end man havde forventet.

Viborg: Allerede i 2018 har Viborg Kommune opfyldt de mål, den ellers havde givet sig selv tre år til at nå.

Sådan lyder meldingen nu til Viborg Kommunes beskæftigelsesudvalg.

Tilbage i januar 2017 blev der, da man forhandlede budgetterne på plads for perioden 2018-2021, lavet en række tiltag, som skulle få flere flygtninge i arbejde. En opgørelse viser altså nu, at man allerede det første år nåede sine målsætninger.

Dog bemærkes det, at Viborg Kommune kom fra et lavt udgangspunkt, hvorfor "der fortsat er potentiale for forbedring".

Indtil videre har indsatsen på integrationsområdet dog betydet en positiv forskel i kommunens økonomi på 21 millioner kroner. Pengene dækker over øget resultattilskud fra staten - en bonus for, at flere er kommet i job - samt færre udgifter til overførselsindkomster.

Annonce

Ny tilgang

Der blev ikke i sin tid sat øgede ressourcer af til arbejdet, men man omlagde forventningerne til gruppen af flygtninge og familiesammenførte, primært fra Syrien.

Det betød, at man nu som udgangspunkt anså dem som jobparate. I samme periode gjorde man i arbejdsmarkedsforvaltningen en stor indsats for at blive mere virksomhedsrettet og skabe kontakt til arbejdspladser, som kunne og ville hjælpe de nytilkomne i gang på arbejdsmarkedet.

Sammen med de nye tiltag indskærpede man samtidig indadtil muligheden for at sanktionere de udlændinge, som udeblev fra samtaler eller lignende.

I 2015 brugte Skive Kommune den metode fire gange så ofte, som Viborg gjorde på det tidspunkt.

Den samlede indsats ligner altså en succes.

Projektets mål var 79 personer i job og uddannelse i 2018 og 2019, samt 69 personer i job og uddannelse i 2020 og 2021. Udgangspunktet var, at Viborg Kommune modtog 26 resultattilskud i 2016.

I 2017 kom 102 i job og uddannelse, som udløste et resultattilskud. I 2018 var tallet steget til 152, hvilket er markant flere end forventet i projektet.

Til beskæftigelsesudvalget lød det afslutningsvist i orienteringen, at der løbende er gennemført personalereduceringer på integrationsområdet i takt med, at antallet af nye flygtninge er faldet, og flere af flygtningene er kommet i job og uddannelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Vi passer på hinanden

Annonce