Annonce
Jubilæum

25 års jubilæum: Fra bonede rådhusgulve til brosten og byhistorie

Susanne Nielsen har blandt andet været sekratær for tre borgmestre i sine 25 år i Viborg Kommune. Foto: Morten Pedersen
Susanne Nielsen fra Viborg kan se tilbage på 25 begivenhedsrige år i Viborg Kommunes tjeneste fuld af interessante opgaver og gode kolleger. Hun er af andre kendt for sit store overblik, venlige smil og et sæt finpudset referentværktøj - altid iført stiletter og med arbejdshandskerne klar i baghånden.

Viborg: I godt et års tid har der fundet et morgenritual sted ud for Hjultorvet 9.

Hvis vinduet står åbent ud mod torvet, vil en svag, rytmisk lyd i toppen af Lille Hjultorvgyde kunne høres et par minutter i otte. Lyden bliver meget hurtigt højere for så at nå et makspunkt lige ud for den blå hoveddør ind til Viborg Museum.

Det er den umiskendelige lyd af meget høje, velplacerede stiletter mod brostensbelægning. Kvinden med det lyse hår, høje hæle og det raske trav er 63-årige Susanne Nielsen, der er sekretær på Viborg Museum. I disse dage kan hun fejre, at hun for 25 år siden fik sin første ansættelse i Viborg Kommune.

Annonce

Eventyr og slettebånd

Susanne Nielsen er født på Langeland. Otte år gammel flyttede hun med familien til Jyllands smukke og historiske by - Viborg. Skoletiden foregik på Vestre Skole og derefter katedralskolen.

I 1974 beviste Susanne Nielsen, at hun har en eventyrer i maven. Hun rejste til USA som au pair i et års tid, hvilket ikke var hverdagskost for unge på den tid. Siden blev hun uddannet advokatsekretær.

Hun rundede forskellige vikariater hos Viborg Kaserne og Viborg Amt, inden hun fik sin første ansættelse ved administrationen i Viborg Kommunes tekniske forvaltning.

Hun fortæller om en tid, hvor pantebreve, skøder og skrivemaskiner med slettebånd fyldte en hel del. Ofte var der arbejde til sent ud på aftenen og nogle gange natten, for at sekretærerne kunne nå at renskrive vigtige lokalplaner på skrivemaskinen.

Siden blev hun så ferm til ETB, at hun blev underviser for andre i det smarte nye, elektroniske tekstbehandlingssystem, der dukkede op i slutningen af 1970’erne.

Tre borgmestre og en sekretær

Inden Susanne Nielsen begyndte i jobbet på Hjultorvet, var hun i mange år chefsekretær på rådhuset i Viborg.

Siden kommunesammenlægningen i 2007 har hun hjulpet tre borgmestre, der med Susannes egne ord alle har været "fantastisk gode chefer". Jobbet som borgmestersekretær har også budt på flere bemærkelsesværdige oplevelser.

Blandt andet husker Susanne Nielsen tydeligt, hvordan hun en sommeraften i 2014 nervøst opdagede, at mobiltelefonen havde ringet 10 gange på kort tid. Alle opkald kom fra daværende borgmester Søren Pape (Konservative).

Han var på vej i landets største medier for at fortælle, at han var blevet valgt som Det Konservative Folkepartis nye formand. Søren Pape havde kimet Susanne Nielsen ned, fordi han gerne ville være den første, der fortalte hende nyheden om, at han ikke længere skulle bære borgmesterkæden i Viborg.

Det var en rigtig flot gestus, synes hun.

Flyvende i stiletter

Og så var der dengang, hvor borgmester Torsten Nielsen (Konservative) var ny i jobbet og skulle ud til en 100 års fødselar. Da borgmesteren gik, frygtede Susanne Nielsen, at han ville glemme gaven.

Hun spurtede derfor iført stiletter fra 4. sal ned ad trappen, ind i en elevator og endte i stueplan for at hente gaven nede på rådhusbetjentenes kontor. Her stod hun lige inden for døren, da Torsten Nielsen trådte ind. Han blev ganske forskrækket og udbrød: "Hvad fanden! Hvad laver du her? Du har da lige stået oppe på 4. sal!"

Susanne Nielsens ikoniske tryllenummer har de sammen grinet af mange gange siden.

Aldrig for sent at skifte spor

Pligtopfyldenhed, øje for detaljen, kæmpe familiemenneske og humor er i det hele taget ord, der kendetegner 25-års jubilaren.

Susanne Nielsen var i 36 år gift med sit livs kærlighed - nu afdøde Peter Nielsen - der var tidligere medindehaver i Flex-Design. Sammen fik de en søn og datter. Nu er familien udvidet med fire børnebørn, som Susanne Nielsen kalder ”mine diamanter”.

De små juveler i hendes liv skinner så lysende, at de har været med til at gøre beslutningen om at sige farvel til det hektiske liv på rådhuset en hel del nemmere. Hun savner de skønne kolleger på rådhuset, men er landet rigtig godt på Viborg Museum blandt tunge bøger, urtete og kulturarv.

Her er hun en del af projektgruppen, der arbejder med at udvikle det nye bymuseum, som åbner i slutningen af 2021.

Omgivelser og arbejdsopgaver er en smule anderledes - men noget forandrer sig aldrig: Hver dag ifører Susanne sig et par af sine utroligt mange højhælede sko, før hun tripper sin nøje tilrettelagte, stiletvenlige rute ned igennem Viborgs gader. Glad for arbejdet. Tilfreds med livet og med Rasmus Seebachs ord som et livsmanifest: "Ingen kan love dig i morgen".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Jesper Christiansen har overvejet stop siden februar: - Nogle gange bliver noget vigtigere end fodbold

Annonce