Viborg får et pilgrimscenter

Den tomme børnehave »Asylet« omdannes til et pilgrimscenter. Foto: Morten Dueholm
Foto: Morten Dueholm

Viborg får et pilgrimscenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er lykkedes Viborg Stift at indgå en aftale med Viborg Kommune om at leje sig ind i en af de tomme, kommunale bygninger i den gamle bydel i Viborg. Fra næste år kan Viborg dermed invitere indenfor i sit eget pilgrimsherberg.

Fra næste år kan de mange vandrere på Hærvejen finde ro, hvile og fællesskab i et viborgensisk pilgrimsherberg.

Viborg Stift har således indgået en lejeaftale med Viborg Kommune, som gør, at stiftet snart kan gå i gang med at omdanne den tidligere børnehave i Sct. Mogens Gade, »Asylet«, til det pilgrimsherberg, som biskop Henrik Stubkjær samt en arbejdsgruppe under ham længe har arbejdet ihærdigt for at få gjort til en realitet.

Efterspørgsel

Politikerne i kommunens økonomiudvalg har for en foreløbig periode på to år besluttet at stille »Asylet,« der ligger som nabo til Gråbrødre Kloster, til rådighed som pilgrimsherberg for Viborg Stifts arbejde med at forbedre forholdene for de stadig flere danske og udenlandske pilgrimme, der kommer til byen.

Mange pilgrimme begynder eller afslutter deres vandring langs Hærvejen i Viborg, hvor Viborg Domkirke er et naturligt højdepunkt - enten som højtidelig endestation eller som et solidt udgangspunkt.

For nylig blev Gammeltorv foran kirken forsynet med en sten fra Foreningen af Danske Santiagopilgrimme som et synligt bevis på byens betydning for vandrerne.

Det er netop flere af disse vandrere - pilgrimme såvel som almindelige vandrere - der har efterlyst et herberg i midtbyen, og det fik biskop Henrik Stubkjær til at foreslå, at man i forbindelse med planerne om en renovering af Domkirkepladsen etablerede et herberg i nær tilknytning til Gråbrødre Klosterkirke og domkirken. Det endelige gennembrud kom altså for nylig, da lejeaftalen blev underskrevet.

Potentiale

Biskop Stubkjær glæder sig ikke overraskende over, at ønsket om et centralt pilgrimscenter i smukke omgivelser nu bliver en realitet.

»Det er en fantastisk mulighed for at styrke arbejdet med pilgrimsvandringer og for at styrke Viborgs position som Danmarks pilgrimsby. Det åbner helt nye perspektiver for både kirke og by og de tusinder, der i fremtiden vil vandre eller cykle langs Hærvejen. »Asylet« er helt ideelt til pilgrimsherberg - fine soverum og opholdsstuer, en dejlig gård til grill, nabo til Gråbrødre Klosterkirke og domkirken og lige midt i det historiske Viborg. Det er dejligt, at byrådet har blik for et af de store udviklingspotentialer for byen,« siger han.

Unik kombination

Også fra politisk side er der tilfredshed med aftalen, og kulturudvalgsformand Per Møller Jensen (S) håber, at det nye herberg vil skabe mere liv i Viborgs gammelromantiske brostensgader.

»Byrådet har længe arbejdet med udviklingen af hele domkirkeområdet. Pilgrimsherberget er et vigtigt element heri. Det vil trække endnu flere turister til Viborg, og det vil skabe liv på Domkirkepladsen. Det fremhæver det gode samarbejde mellem by, stift og domkirke.«

»Hærvejsturismen fremhæver Viborgs unikke kombination af historie, natur og giver oven i god motion. Jeg glæder mig over den brede opbakning i byrådet, og ser store fremtidsperspektiver i dette projekt«.

Driften af herberget bliver lagt hos Viborg Stift, der nu går i gang med at opbygge en lokalforening for herberget, som skal stå for renovering og indretning og for den daglige drift fra sæsonen 2017.

Børnehaven »Asylet« blev nedlagt efter 140 års virke, da den og en række andre dagsinstitutioner lukkede i forbindelse med, at børnehaven Bulderby blev indviet sidste år.

Viborg får et pilgrimscenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce