Annonce
Viborg

30 år senere: Jeg tænkte, at vi lige tog julen med - men vi lukkede aldrig igen

Helle Bach har nu haft Vanilia i 30 år - først i Gravene og siden i den tidligere biograf i Sct. Mathias Gade. Foto: Morten Pedersen
Vanilia runder 1. oktober 30 år som tøjbutik i Viborg. Det hele startede som en fiks idé fra Helle Bach, der har vist sig langtidsholdbar trods forskellige udfordringer undervejs.
Annonce

Viborg: - Det væltede ud med rotter, og der var bælgmørkt, da vi var inde for at se på det. Jeg elskede det lige med det samme. Det var en drøm af et sted.

Det er 18 år siden, at Helle Bach og eksmanden Frank besigtigede den gamle biografs efterladte lokaler i Sct. Mathias Gade ved Hjultorvet.

Biografens lokaler åbnede tilbage i 1930, men i januar 2002 lukkede biografen ned, og film på de store lærreder blev flyttet til Tingvej. Her, i de tomme lokaler, så Helle Bach altså lyset midt i mørket, og hun forestillede sig, hvordan de tidligere biograflokaler kunne bruges til at sælge sko, skørter og skjorter.

Forretningen bærer i høj grad stadig præg af biografens opbygning, med den lange gang ind i butikken, hvor folk tidligere blev sluset ind, videre til billetsalg - som nu er butikkens kasseområde - til de større og åbne sale, som stadig bærer navne som ”sal 3” med henvisning til fortiden som biograf.

Helle Bach kunne se idéen i lokalet, der ikke på nogen måde lignede en tøjbutik. På samme måde som hun for 30 år siden så idéen i at købe tøj med hjem fra en tur til Holland, selvom hun ikke var etableret med en butik. På den måde startede Vanilia.

- Jeg arbejdede på Finn Inn (tidligere diskotek i Viborg, red.) og tog direkte fra arbejde med en hovedpude under armen med en veninde til Holland, hvor hun skulle hente varer til sin butik i Bjerringbro. Jeg begyndte at købe lidt tøj selv, som jeg solgte fra det hus, jeg havde dengang.

- Men så skete det, at lokalet i Gravene, som jeg selv ejede, blev tomt. Det var i oktober 1990. Jeg tænkte, at jeg lige kunne have åbent og sælge tøj julen over. Men jeg lukkede aldrig igen, lyder det med et smil fra Helle Bach.

Annonce

Energi

I begyndelsen af 90’erne åbnede Helle Bach ud over Vanilia også undertøjsbutikken Pistacie ved Gl. Vagt, samt haft en butik i Løkken.

Alt sammen noget, der tegner billedet af en driftig og energisk erhvervskvinde, som har inddraget familien i arbejdet i tøjbutikkerne, ligesom hun gennem mange år har set stort på arbejdstid.

- Viborgenserne har trods alt også været gode ved mig. Ellers havde jeg heller ikke holdt i 30 år. Der har været drøn på, og vi har oplevet både op- og nedture. Arbejdet er min hobby. En livsstil. Jeg har været med, hvor jeg har tjent mange penge, men det gør man ikke i dag. Der er det bare hårdt arbejde.

Har du tænkt dig at holde ved?

- Hvis det ikke er økonomisk rentabelt, så lukker jeg. Som det ser ud lige nu, tager jeg en måned ad gangen. Jeg havde et mål om at nå den 30-års fødselsdag. Hvad jeg gør herefter, må tiden - og omgivelserne omkring mig - vise, siger Helle Bach og fortsætter:

- Det kan også være, at jeg åbner en bed and breakfast. Det eneste, der er sikkert, er, at jeg ikke kan sidde stille. Jeg har jo nok lidt damp og har brug for, at der sker noget omkring mig.

Annonce

Stress

Der kan dog også være en helbredsmæssig grund til, at Helle Bach en gang i fremtiden gearer ned.

- Jeg vil jo gerne blive ved, så længe helbredet kan holde til det. Men jeg blev lagt fuldstændig ned af stress i december 2015. Jeg var helt slukket et par dage, mindes Helle Bach julen for fem år siden.

Datteren Isabella har gennem hele sit liv været en del af butikken. Senest har hun blandt andet været indkøber sammen med Helle Bach selv: "Det giver bedst mulig mening, da der rammes en større målgruppe. Vi har bestemt ikke altid den samme smag," griner Helle Bach. Foto: Morten Pedersen

Siden har skulle finde sig selv i arbejdslivet igen, hvor intet er, som det var engang.

- Jeg kan glemme folk i prøverummet, og jeg kan glemme den kop kaffe, som jeg lige var gået ned for at hente. Jeg kan også glemme flæskestegen, når jeg skal lave julemiddag. Jeg går til træning arrangeret af kommunen, hvor jeg, eksempelvis når jeg laver mad, skal lægge alting frem foran mig, så jeg husker det hele. Ellers kommer frikadellerne til at smage forfærdeligt.

- Men jeg har de bedste piger i butikken, som passer på mig. De brænder og knokler for Vanilia. Vi er et bredt panel i alder, højde og drøjde, og det er det, som vi repræsenterer. Vi vil finde smart modetøj til enhver pige, kvinde eller dame i forskellige prisklasser - så alle kan være med og blive klædt lækkert på hos os, slutter Helle Bach.


Så skete det, at lokalet i Gravene, som jeg selv ejede, blev tomt. Det var i oktober 1990. Jeg tænkte, at jeg lige kunne have åbent og sælge tøj julen over. Men jeg lukkede aldrig igen.

Helle Bach, ejer af Vanilia
Annonce
Annonce
Viborg

Et sidste farvel til Carte Blanche

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

Viborg

Udlændingeministeren er ikke dommer

CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce