Annonce
Viborg

40 år i overhalingsbanen: Har for meget fart på til at stoppe op

Der har været fart på, siden Erik Kønigsberg som 28-årig startede egen virksomhed. Derfor var det passende for billederne til historien om de sidste fyrre år at sætte ham stævne hos Viborg Kart Park. Foto: Sandra Hornshøj Buus
Det er "farvel til autopilot", når man etablerer sig med egen virksomhed. Lidt ligesom man kender det fra motorsporten, skal man lynhurtigt være klar til at geare op og ned, vinde og tabe. Det kan Erik Kønigsberg, der står i spidsen for BE Installationer A/S, tale med om. Til midsommer er det 40 år siden, han besluttede at blive selvstændig, afslører bakspejlet.

Viborg: Erik Kønigsberg tror selv, at det var mistro på hans skolemæssige evner i dansk, der blev hans brændstof til at bevise sit værd og starte virksomhed. Han kunne heldigvis regne og bruge hænderne, så da en læreplads som elektriker bød sig hos O.F. Mortensen i Viborg, slog han til.

Året var 1970, og radiostationer verden over spillede Simon & Garfunkels megahit, Bridge over Troubled Water. En passende titel på 18-årige Eriks mission, der løbende tog til i fart. Både under de fire års læretid, hvor Erik samtidig fungerede som lokalformand for branchens lærlingeforening, og hvor han ellers siden engagerede sig for fagets skyld.

Det har han eksempelvis gjort gennem bestyrelsesarbejde for Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten, hvorfor hans navn også klinger velkendt ud over Viborgs bygrænser. Senest sidder han med i det lokale uddannelsesudvalg under Mercantec.

Annonce

Som nyuddannet fik Erik ansættelse hos maskin- og beholderfabrikken i Viborg, Brdr. Christensen. Men efter bare et enkelt år skulle der ske noget mere for den ambitiøse Erik.

Han flyttede til Aarhus for at læse til installatør og fortsatte derfra direkte til værnepligten. Den foregik på Flyvestation Aalborg, hvor han fik en forkærlighed for flytypen F-104 Starfighter, afslører han med et drenget smil.

Grundlæggelsen

Efter ni måneder i det nordjyske tog Erik Kønigsberg igen fat på at læse. Studiet, merkantil el, skulle ruste ham til at løse projekteringsopgaver med økonomiberegning, tænkte han, og det kom til at passe. Straks efter var han i job i Vejle hos byggefirmaet Hellebohuset, hvor han fik brug for sine efterhånden mange færdigheder.

I hvert fald lige til en dag i 1980, hvor jobbet stod eller faldt på Eriks vilje til at flytte til Algeriet som led i en større byggeopgave. Med henvisning til andre fremtidsplaner takkede Erik nej, og det blev starten på nævnte 40 år som selvstændig erhvervsdrivende.

Forholdene var yderst beskedne i starten. Erik Kønigsberg tog base i forældrenes kælder på Højtoftevej 6 i Viborg godt hjulpet af sin mor som telefonpasser og en enkelt svend. Springet til ny adresse og flere ansatte kom nogle år senere, da O.F. Mortensens søn, Bent Mortensen, foreslog Erik, at de to fusionerede.

Med B for Bent og E for Erik grundlagde de BE Installationer, der med årene er blevet en af landsdelens største privatejede elinstallationsvirksomheder med knapt 90 ansatte og pæne regnskaber.

Erik Kønigsberg har for meget fart i blodet til at stoppe helt, selvom han har alderen til at kunne gøre det. Han bliver på banen, men overlader pr. 1. juli førersædet til sin 38-årige driftschef gennem et par år, Brian Bryrup. Foto: Sandra Hornshøj Buus
Annonce

Fremtiden er kørt i stilling

Bent Mortensen har for længst solgt sin andel fra for at gå på pension, og snart kunne det også blive Erik Kønigsbergs tur.

Sådan bliver det bare ikke, for Erik Kønigsberg har alt for meget kærlighed til sit livsværk og fart i blodet til at stoppe. Han stopper kun i direktørrollen, som han om få uger overlader til Brian Bryrup, der er en del af ejerkredsen og bestyrelsen foruden Klaus Møller og Erik Kønigsberg selv.

Til sammen er de tre mænd et godt match for BE Installationers fortsat positive udvikling, mener Erik.

Han begrunder det med, at de - trods hvert deres interesseområde og fokus - har fælles respekt for de værdier, der har medvirket til virksomhedens succes. Både de menneskelige og de forretningsmæssige. Så fremtiden kan bare komme kørende.

Annonce
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Skulle du tigge i 1500-tallet, skulle du bære tiggertegn

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil

Et hul i det koksgrå skydække, og straks var kørestolen skiftet ud med svæveflyet: - Det var en vild følelse af bare at være fri

Alarm 112 For abonnenter

Politiet om millionskyldneren på Bilkas p-plads: - Han havde pengene, og han skyldte dem, så vi tog de 3800 kroner

Viborg FF

Viborg FF-træner før debut i midtjysk derby: - Det er meget mere end en fodboldkamp

Debat

Den glemte strejke kan blive den, vi husker

Viborg For abonnenter

- Jeg har aldrig helt forstået hypen omkring Hald Sø - men en weekendvandretur om søen fik mig overbevist

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Kulturklumme: Vanens magt

Viborg

Overraskende gæst i villahaven: Fisketyven fra Houlkær afsløret på video

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Alarm 112

Opbremsning gik galt: Motorcyklist mistede herredømmet og kurede 25 meter hen ad asfalten

Viborg FF For abonnenter

To som bestemt ikke elsker hinanden - fire nedslag i historien om rivaliseringen mellem Viborg FF og FC Midtjylland

Rundt om Viborg

Godt år for købmand: Ti-doblede overskuddet på et år

Annonce