Annonce
Erhverv

Borgergruppe afleverer 450 underskrifter mod vindmøller i en dal: Her er jo næsten ingen vind

Tre vindmøller på rad og række kan blive en realitet ved Tolstrup. Disse møller står i Ulfborg. Arkivfoto: Johan Gadegaard.
Borgerne undrer sig over, at SFP Wind vil opstille kæmpemøller i en dal med meget lidt vind.

Tolstrup: Vi vil ikke have vindmøller i Faldborgdalen. Sådan har borgerne omkring det naturskønne område sagt i flere år. De har ikke skiftet mening, og til borgermødet 31. oktober i Multisalen på Viborg Rådhus afleverer de omkring 450 underskrifter mod projektet med tre kæmpevindmøller.

Hovedargumentet er stadig, at det ikke giver mening, at opstille vindmøller i Faldborgdalen, fordi det blæser meget lidt i området. Ifølge EMD-vindatlas er området et af de steder i landet, hvor det blæser mindst.

- Vindmøller hører til på en bakketop eller endnu bedre på havet, det giver mening i forhold til, at de kan yde optimalt, skriver Steffen Skov på vegne af modstanderne i høringssvaret til Viborg Kommune.

Gruppen peger som tidligere på, at havmølleparker er en bedre idé. Her kan møllerne udnytte vinden langt bedre og dermed generere væsentligt mere strøm med samme størrelse mølle. Desuden vil havvindmøller ikke belaste med hverken støj eller skyggevirkninger.

Annonce

- Vindmøller hører til på en bakketop eller endnu bedre på havet, det giver mening i forhold til, at de kan yde optimalt.

Steffen Skov, Faldborgdalen.

Gæs og svaner

Vindmøllerne kan producere cirka 36.000 MWh om året. Det svarer til cirka 9000 husstandes årlige elforbrug. Møllerne skal stilles op i et område mellem jernbanen og Kjellerupvej, umiddelbart nord for kommunegrænsen til Silkeborg Kommune. Vindmøllerne har en totalhøjde på 149,9 meter.

Borgergruppen minder igen om, at der i kommuneplanen står: "Store vindmøller kan kun opstilles i de udpegede vindmølleområder", men Faldborgdalen er ikke et af de udpegede områder.

Det tredje argument er, at Faldborgdalen er et særligt geologisk område med skøn natur, hvor store vindmøller vil skæmme landskabet betydeligt. I vinterhalvåret er der set flokke på 1000-1500 sangsvaner og gæs, og det kan få fatale konsekvenser for dem, hvis de kommer i nærkontakt med møllerne.

- Det burde gøre indtryk, at Danmarks Naturfredningsforening er imod møllernes placering. Dertil kommer lys og støjforureningen, som også vil have en negativ effekt på området, lyder det videre i høringssvaret.

VVM-rapporten

Det, som bekymrer borgergruppen mest, er infralyd og lavfrekvent støj, som kan opfanges meget langt fra møllerne.

- Man kan stort set ikke afskærme sin bolig fra hverken infralyd eller lavfrekvent støj, så selv indendørs påvirker det ens helbred, skriver Steffen Skov.

Borgergruppen peger også på, at VVM-rapporten ikke er kritisk overfor projektet. De stiller spørgsmål ved, hvordan man som borger kan være sikker på, at det firma, der har udarbejdet rapporten er 100 procent objektiv, når det er betalt af SFP Wind, der vil opstille vindmøllerne.

- Vi kan sagtens forstå behovet for grøn omstilling, og at vi skal tænke på mere vedvarende energikilder, men det skal ske i harmoni med naturen og menneskene, for hvad nytter det at sætte store vindmøller op, der giver grøn energi, hvis alle omkringboende bliver syge? Så kommer det til at koste en betydelig sum penge brugt på sundhedsvæsenet i stedet, slår borgerne fast i høringssvaret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Christian Sørensen efter to kampe og et point: - Lang pause er ingen undskyldning

Annonce