Annonce
Navne

50 års traktorjubilar cykler 400 kilometer hver uge

Svend Præst har 50 års jubilæum. Foto: Jens Ingolf Nørgaard.
Svend Præst kom i 1969 i traktormekanikerlære hos Sjørup Traktorservice. Gennem 50 år har han haft næsten alle lederfunktioner i virksomheden. I dag er han sælger til eksport hos Sjørup Group A/S. Der er 50-års jubilæumsreception i dag.

Jubilæum: Svend Præst gik ud af folkeskolen efter 10. klasse i Skive.

En god måneds tid efter fik han en underskrevet lærlingekontrakt hos Sjørup Traktorservice, hvoraf det fremgår, at han fik udbetalt en krone og firs øre pr. arbejdstime.

Men så var der også et særligt tillæg, der kundgjorde, at efter overenskomsterne ville timelønnen allerede fra den 1. september stige med fem øre i timen.

Efter tre års læretid var han i en periode mekanikersvend på værkstedet. Han udvidede sine erfaringer ved både at arbejde på lager og kontor i virksomheden. Senere fik han ansvar for salgsafdelingen og blev værkfører i værkstederne.

I en lang årrække har Svend præst været daglig leder af den virksomhed, som først skiftede navn til Sjørup Traktor og i dag hedder Sjørup Group A/S.

Antallet af medarbejdere er i perioden steget fra fire til i dag 36 fuldtidsansatte i virksomheden, som har adresse på Savværksvej 2 i Sjørup.

200 containere pr. år

Svend Præst, der i dag er 66 år, bor Bakkevænget 3 i Kjeldbjerg sammen med sin hustru Anne Grethe.

Parret har en datter, to sønner og fem børnebørn. Familien har om vinteren været på skiferier i Norge og Østrig. Om sommeren har campingvognen været på besøg i de fleste af Europas lande.

Den længste campingtur gik til Korinth i Grækenland, hvor man ikke ligefrem blev overrendt af andre danskere på campingpladsen.

- Jeg har jo ikke altid haft otte til fire arbejdstid, men har brugt rigtig mange timer på min nu 50-årige arbejdsplads. I mit nuværende job som eksportsælger i virksomheden er opgaven at få solgt og fyldt og sendt omkring 200 store containere om året med brugte traktorer og entrepenørmateriel.

- De største aftagerlande er Thailand, Malaysia, Vietnam og Bolivia samt flere afrikanske lande. Traktorerne og maskinerne købes fortrinsvis i Danmark samt i England, Tyskland, Norge og Sverige, fortæller jubilaren på kontoret, og han fortsætter:

- Den teknologiske udvikling har jo nærmest revolutioneret det tekniske udstyr også i traktorer, hvor vi sælger næsten alle mærker. Der er en problemstilling ved at samarbejde med nogle af landene. Selv om fremstilling af it og computere i stor udstrækning bliver produceret i østen, er deres undervisningsprogrammer til landenes egne mekanikere ude i lokalområderne ikke helt fulgt med, så hyppige nedbrud skal man lige vænne sig til, inden en leverance er helt færdiggjort.

Fra Kjeldbjerg til Nordkap

I ungdomsårene og helt op til oldboys spillede Svend Præst fodbold i Kjeldbjerg IF.

Det er dog mest på cyklen, han i en lang årrække har holdt konditionen vedlige. Han er medlem af Skive Cykel Club og træner stadig 400 kilometer om ugen på landevejene.

Gennem mange år har han deltaget i løb som Rendsborg-Viborg, Aarhus-København, Hærvejsløbet Flensborg-Viborg og 24 timers cykelløb ved Middelfart.

- Jeg har også haft fantastiske oplevelser på cyklen her i 2019. Først var jeg med i et løb fra København til Skagen til fordel for Scleroseforeningen, en strækning på 768 kilometer, som faktisk var en drøj tur, hvor flere gav op undervejs.

- Den største oplevelse i år har dog været, da jeg cyklede fra Kjeldbjerg til Nordkap. En strækning på 2894 kilometer, som jeg gennemførte på 15 dage og med en enkelt hviledag. Den første dag cyklede jeg 222 kilometer og sejlede med tre færger, inden jeg landede i Sydsverige. Derfra gik det ret mod nord til målet på Nordkap, som han både med stolthed og glæde beretter om store oplevelser på cykel i pagt med naturen.

Svend Præst har kun haft enkelte sygedage gennem et halvt århundrede. Hans viden og loyalitet er legendarisk, og ånden i virksomheden sammen med gode kolleger har han båret videre gennem ansvarlighed og stor tillid både til og fra sine omgivelser.

Han er valgt som medlem af repræsentantskabet i Viborgegnens Erhvervsråd, og siden kommunesammenlægningen i 2007 har han været næstformand for Viborg Ungdomsskole, der arbejder på, at især skoletrætte elever får en indgang til at uddanne sig til en plads i fremtidens samfund.

Der er 50-års jubilæumsreception på Savværksvej 2 i Sjørup i dag fredag den 23. august fra klokken 13.00.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Håndbold-samarbejde øst for søerne

Viborg FF For abonnenter

Analyse: Viborg FF parerede for meget i den sidste halve time

Annonce