Annonce
Viborg

50 unge skal sparke fælles liv i Houlkær Torv

Vinterkulden er ikke den eneste forklaring på, at Houlkær Torv ligger øde hen. Foto: Jesper Overgaard

Skulpturen "Vækst" står ensomt på Houlkær Torv. Fællesskabet spirede aldrig frem. Men nu gør Viborg Gymnasium & HF noget ved sagen.

Viborg: 50 år er gået med mange, mange forsøg på at gøre Houlkær Torv til hele bydelens mødested med liv og glade dage. Objektivt set forgæves. Men nu skal det være, mener gode kræfter på Viborg Gymnasium & HF.

Skolen mobiliserer hen ved 50 elever fra to klasser i den visuelle hf. I grænselandet mellem kunst og arkitektur får de til opgave at skabe skulpturelle modeller. Modellerne er deres bud på, hvordan et byrum, der kan samle folk, ser ud. Slaget er frit.

De arbejder med idéer og modeller fra den 19. til den 23. marts og bygger blandt andet på studier i Aarhus. Nok så vigtigt skal de gøre en udvalgt model til virkelighed i den fulde skala. Kommunen har givet lov til, at de fra den 9. til den 13. april udfordrer Byggemand Bob og bygger op. Revas stiller byggemateriale til rådighed. Genbrug, forstås.

Den 13. april præsenterer skolen resultatet med taler, korsang og musik. Og viser det sig i dobbelt forstand bæredygtigt nok, får det lov til at stå, så længe det tjener formålet.

- Houlkær har behov for noget "pep", så bydelen ikke træder i baggrunden i forhold til et højprofileret område som Viborg Baneby. Samtidig er det vigtigt, at det nye torv har en sjæl, der passer til stedet, siger Line Højgaard Porse, der som underviser i billedkunst har været med til at udvikle planen.

"Vækst" af Ribe-kunstneren Lis Andersen har siden 2006 prydet torvet.

Hjælp udefra

Line Højgaard Porse siger, at slaget er frit. Skolen har før arbejdet med modeller til byrum, men aldrig før med den fulde skala som mål.

Det har derimod Bureau Detours i Aarhus. Medlemmer af den århusianske kunstnergruppe har masser af erfaringer med at fylde byens rum med liv. Det viste de for eksempel på Hjultorvet for nogle år siden, da de arbejdede sammen med elever fra 8. årgang på Vestre Skole. Målet var da også at skabe rum til aktivitet.

"Tag plads!" er den dobbeltbundede titel, som i øvrigt har fået støtte af Statens Kunstfonds pulje til huskunstnere. Alle skal være velkomne til at tage plads, efter at hf'erne har indtaget den.

Uddannelsesleder Lise Nygaard Markussen, Viborg Gymnasium & HF, forestiller sig, at eleverne skal boltre sig på hele pladsen. Lise Nygaard Markussen ser også arbejdet i det helt store perspektiv med FN's 17 verdensmål, ikke mindst mål 11 om de bæredygtige byer og lokalsamfund.

Sigurd Wandel og Jan Malm gjorde i 1969 deres vinderforslag til et "Notat om bydelens fysiske miljø".
Annonce

Hollandsk forbillede

I 1968 vandt de arkitektstuderende Sigurd Wandel og Jan Malm arkitektkonkurrencen om en helt ny bydel på plateauet øst for Nørresø.

Langt senere studerede Sigurd Wandel resultatet. På mange måder var han tilfreds. Men han pointerede, at Houlkær aldrig - som ellers ønsket - fik et pulserende torv med café- og folkeliv, men han føjede til, at det jo ikke er for sent at gøre noget.

Som forbillede for torvet havde de et bytorv i den lille hollandske by Dronten. Torvet var en slags åben hal, der på gode dage kunne samle 4000 beboere i en by med 10.000 indbyggere.Arkitekt og byplanlægger Sune Porse Carlsen fra Carlsens Planer er garant for, at de visuelle hf'ere kan balancere sig forbi kunsten og arkitekturen uden at hælde for meget til én af siderne.- Det skal være et rum i det modernistiske og udflydende Houlkær uden at blive en arkitektonisk ramme, der mimer den klassiske by og dens torve, hedder det i inspirationspapiret.Forsøg på at gøre torvet til centrum for et pulserende butikscenter så på et tidspunkt ud til at lykkes, men så faldt butikkerne én for én fra. Som den store kæmpe bukkede Superbrugsen i 2011 under efter at have levet ved torvet siden 1977. Fakta overtog bygningen, men har sin åbning mod p-pladsen - ikke mod torvet.Et nyt bibliotek og boliger var ét af modtrækkene. Som et symbol på den gode vilje har skulpturen "Vækst" af Ribe-kunstneren Lis Andersen siden 2006 prydet torvet.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Corona-efterslæb og forældre, der ikke vil presse deres børn, gør det svært at hjælpe unge med overvægt: Det er frustrerende, lyder det fra dem, der ellers gerne vil

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Lavede deres første salg sammen, da de var ni og 10 år gamle: Nu har ungt makkerpar åbnet nyt bilhus i Viborg

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: SIK spillede sig på førstepladsen med sejr i topopgør

Alarm 112

30-årig mand truede ansatte på ølbar med banderelationer

Viborg FF For abonnenter

Mange ønsker blev opfyldt søndag aften: Viborg FF har en europæisk sætbold lige foran sig

En energiø i Nordsøen koster 210 milliarder kroner: Dan Jørgensen vil have endnu flere

Viborg

Den lilles sejr over den store: Benzin-selskab hænger selv på regningen efter at have sendt strøm til en forkert  adresse i over to år

Viborg FF For abonnenter

Analyse og karakterbog: Viborg FF var til at kende - og mange spillere ramte en god præstation

Alarm 112

Tyv stjal kontanter og kreditkort

Viborg For abonnenter

Casper var udviklingshæmmet, omsorgsfuld og kun 24 år, da han døde: - Behøvede han virkelig at ligge syg helt alene?

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Læs her, hvordan Viborg HK-spillerne gjorde det i den europæiske finale

Sport For abonnenter

Viborg HK fik ørerne i den tyske maskine i finalen: Vi blev jo bare totalt udspillet, der var ikke noget at gøre

Viborg For abonnenter

Når patienten udtrykker sin taknemlighed, bliver det ikke større: ' Jeg tænkte, at det måtte være det fedeste job at kunne hjælpe de gamle og syge'

Annonce