Annonce
Rejser

6 ord du skal kende i Irland

Annonce
Annonce

Craic

Hvis nogen fortæller dig, at de havde ”a great craig”, så ved du, at de har moret sig og været i godt selskab – for eksempel efter en tur på den lokale pub. Det udtales crack på gælisk, og det kan godt skabe lidt misforståelser på et sprog, hvor det også er et ord for heroin.

Annonce

Amadán

Hvis nogen råber amadán (udtales aam-a daaan) efter dig, er det nok ikke så godt. Ordet har dybe rødder i den irske folklore. Det betyder fjols og høres ofte, for irlænderne holder sig sjældent tilbage, hvis de mener, der er en berettiget grund til at fornærme nogen.

Annonce

No

Nej, ordet no betyder ikke altid nej. Faktisk bruges det ofte, hvis man mener ja.

Når en irlænder for eksempel spørger dig, om du har lyst til at drikke en kop te, skal du altid huske at svare "no". Så kan værten nemlig vise sin store gæstfrihed og straks gå i gang med at sætte vand over. Og uanset hvad du svarer på spørgsmålet, slipper du alligevel ikke for at få serveret en kop te.

Annonce

Garda

Der findes ingen policemen/women i Irland, så sådan nogle kan du godt opgive at spørge efter. Politiet kaldes garda – eller gardai i flertalsform.

Annonce

Sláinte

Nok tæt på at være det vigtigste ord at kende i den irske republik. Sláinte (udtales slaan-sha) betyder helbred og benyttes, når du skal skåle med gæsterne i en pint Guinness nede på pubben.

Annonce

Mná og Fir

Når du har skyllet den tredje pint ned i halsen, er det på tide, at du finder toilettet. Hvis du er en mand, og synet måske er blevet lidt sløret, vil du naturligvis gå efter det lille M på døren. Hvilket er en rigtig dårlig idé, hvis du vil undgå at falde i hænderne på en flok utilfredse kvinder.

Mná betyder nemlig kvinde på irsk, så husk altid at gå efter F'et og døren, hvor der står Fir.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce