Annonce
Navne

75 år: Har Per det største Viborg-hjerte af alle?

Per Nørhaven omgivet af bøger, han har bragt til verden. Kun Viborgs historiske og bygningsmæssige arv kan måle sig med passionen for bøger. I mange år var Per Nørhaven formand for Historisk Samfund i Viborg. Arkivfoto: Preben Madsen
Per Nørhaven bor lige der, hvor han som dreng legede i gaden. Sct. Mogens Gade kan få hjertet til at smelte og tungen til at slå gnister.
Annonce

75: "Kæmp for alt, hvad du har kært, dø, om så det gælder!"

Det er måske at tage munden for fuld at gøre disse salmeord til Per Nørhavens, men ingen, som kender ham, kan være i tvivl om, at den i dag 75-årige er én, som gerne kæmper for sin sag.

Mange kender Per Nørhaven som "bogtrykkeren", og det har da også været hans livsgerning. Og det er det stadig.

Tiden nærmer sig, hvor Per Nørhaven har været selvstændig bogtrykker i 50 år. Med start i en garage blev Nørhaven til Skandinaviens største bogtrykkeri. Bogtrykkeriet har været i konkurs, har rejst sig igen, og Per Nørhaven har ikke lyst til at forlade bogens verden.

For Per Nørhaven har bogtrykkeri ikke kun været vejen til rigdom, det har været hans kulturelle rejse, hvor han har knyttet tætte bånd til kulturelle personligheder som Peter Seeberg og Peer Hultberg, begge med Viborg-fortid, og Klaus Rifbjerg.

Personligheden Per Nørhaven er hemmeligheden bag, at han med sine gode kontakter kan trykke bøger i dag, hvor podcasts og e-bøger er mainstream.

Annonce

Pers verden

Hvis man bevæger sig ind i Pers univers - en fornøjelse, jeg perifert har haft fornøjelsen af - møder man et holdningsmenneske.

For mange år siden fik jeg at vide, at Viborg Stifts Folkeblad ikke havde en skid forstand på at skrive om erhvervsliv, hvilket sikkert i det aktuelle tilfælde var delvis rigtigt. Siden er det mit indtryk, at den gensidige respekt så nogenlunde er ok.

Det sker, at jeg får en anerkendende mail, hvilket bliver oplevet som et kæmpe skulderklap.

Per Nørhaven er nemlig et menneske, som har forstået - og selv har taget ansvar for - Viborgs enestående historiske og bygningsmæssige arv. Og tungen slår gnister, når spekulationsbyggerier skæmmer det Viborg, han elsker.

Sct. Mogens Gade var hans barndoms legeplads, og efter en afstikker til gods på landet og andre boliger bor han nu i et af middelalderhusene sammen med Bente. En økologisk drevet landejendom mellem Bruunshåb og Rindsholm er hans daglige garanti for, at han bevarer jordforbindelsen.

Nænsomt - og det har ikke været billigt - er den historiske Willesens Gård sat i stand af parret. Naturligvis med respekt for arven. Den rigtige lak til gulvet måtte han til Frankrig efter.

Kunst - og ikke mindst fascinationen for russiske ikoner - præger væggene.

Annonce

Arbejdet

Per Nørhaven udtalte til sin 70-års fødselsdag:

"Jo ældre, man bliver, jo nærmere er man til at erkende, at alt har en ende. Det er der intet unaturligt i. Men lige nu kan jeg ikke se mig selv i andre roller end den, jeg har nu."

Vi kan ikke spørge ham, om synspunktet stadig er det samme, fordi han er bortrejst, men mon ikke han fortsætter med det arbejde, som netop er langt mere end et arbejde for ham?

Det er en "passion". På samme måde, som Viborg på alle måder - også med sport - er en "passion". Det er ikke alle forundt at kunne elske ikke kun sin familie, men alt det lige uden for døren, som Per Nørhaven kan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Annonce