Annonce
Navne

89-årig fisker og ungkarl er gået bort

25. januar sov Kristen Svenning Skov stille ind mæt af dage på plejehjemmet i Møldrup. Privatfoto
Den 25. januar sov Kristen Svenning Skov stille ind mæt af dage på plejehjemmet i Møldrup. Han efterlader 10 nevøer og niecer, og han skal hvile hos sin farfar og farmor på Ulbjerg Kirkegård.
Annonce

Mindeord: Den 17. marts 1931 kom Kristen Svenning Skov til verden på et husmandssted i Sundstrup, og her voksede han op som nummer tre i en søskendeflok på fem.

Svenning Skovs skolegang foregik i Sundstrup, og efter at have aftjent sin værnepligt tog han hjem til gården igen. Her hjalp han til, og her blev han boende sammen med sine forældre og en ældre bror frem til faderens død i 1997. Moderen døde i 1976.

Svenning Skov ernærede sig livet igennem som erhvervsfisker i Limfjorden. Det var et hårdt og ustabilt arbejde på den måde, at Svenning Skov aldrig vidste, hvordan dagens fangst så ud.

Ét år havde han en indtægt på bare 6000 kroner, mens han over en periode på seks dage i april 1984 ene mand hev ikke færre end 55.344 og et halvt kilo sild ind i sin lille båd. De flere end 55.000 kilo sild gav ham en indtægt på helt præcis 30.808,44 kroner på en uge. Det var stort.

Det var dog ikke kun sild, kvabber, ørreder, ål og skrubber, som Svenning Skov beskæftigede sig med hele livet. Han var også god til at dyrke alverdens grøntsager hjemme på gården hos sin far og bror, ligesom han på den grund og fra det hus, han købte i 1981, også dyrkede kartofler og andre grøntsager.

Svenning Skov var også god til at lave mad, og det siger næsten sig selv, at en af hans hofretter bestod af fisk. Han nød sammenholdet med de øvrige fiskere ved fjorden og var altid mand for at give et nap med, hvis nogen havde brug for hjælp. Var der en lejlighed til at smage på dagens fangst – og ikke mindst til at hæve glasset – så gjorde Svenning Skov det gerne, og her var mælk med snaps hans favoritdrik at skåle i.

I 2009 blev Svenning Skov kåret til ”Årets helt” – blandt andet med reference til den fisk, der hedder en helt. Han blev især æret for sit arbejde med at passe vandværket i Sundstrup og for sin gavmildhed. Det var således Svenning Skov, der forærede lokalsamfundet den grund, som fiskerhuset/forsamlingshuset står på i dag.

Svenning Skovs interesser var også hans job og hverdag. Det kom aldrig på tale at finde en hustru eller at rejse udenlands, men han nød at være sammen med familien og at komme på besøg rundt omkring. Kunne han hjælpe til med noget, havde han det næsten allerbedst.

De sidste år var tunge for Svenning Skov. Han var den sidste, der var tilbage af de fem søskende, men han havde mange gode minder om gamle dage, og årene på plejehjemmet i Møldrup, hvor han flyttede ind i 2013, blev kærlige. Her fik han mulighed for at dyrke grøntsager på et lille stykke jord, ligesom han hjalp til med at koge havregrød om morgenen. Svenning Skov fulgte også godt med i radio, aviser og tv.

Den 25. januar sov Kristen Svenning Skov stille ind mæt af dage på plejehjemmet i Møldrup. Han efterlader 10 nevøer og niecer, og han skal hvile hos sin farfar og farmor på Ulbjerg Kirkegård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce