Annonce
Rundt om Viborg

Aarhus Universitet til ministeren: Foulum skal være et nyt campus med tre nye uddannelser

Statsminister Mette Frederiksen præsenterede i maj sidste år regeringens forslag om at placere dyrlægeuddannelsen i Foulum på et pressemøde i Foulum. Arkivfoto:  Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Aarhus Universitet vil ud over dyrlæge-uddannelsen placere uddannelsen i agrobiologi og en ny uddannelse i animal science på et nyt campus i Foulum.

Foulum: Skabelsen af et Campus Foulum er nu rykket et skridt nærmere realiseringen, efter at Aarhus Universitet har sendt sit forslag til Børne- og Undervisningsministeriet om, hvordan universitetet vil imødekomme Folketingets krav om at flytte uddannelser væk fra de fire største danske byer.

Universitetet vil oprette et nyt Campus Foulum, hvor der i alt skal placeres tre uddannelser. Det er dyrlæge-uddannelsen - også kaldet bachelor- og kandidatuddannelsen i veterinærvidenskab - uddannelsen i agrobiologi, som flyttes fra Aarhus til Foulum, og en uddannelse i animal science, som overdrages fra Københavns Universitet til Aarhus Universitet og placeres i Foulum.

Forslaget, som nu er sendt til ministeriet, stemmer overens med de planer for et nyt Campus Foulum, som universitetet lagde op til i november sidste år. Universitetet vil desuden flytte to uddannelser til Campus Herning og har dermed valgt, at udflytningen af uddannelser skal ske til egentlige campusser. I et nyhedsbrev, som torsdag blev sendt ud til universitetets ansatte, begrunder universitetsledelsen udflytningen til campusser med, at de studerende skal opleve høj faglighed og et godt studieliv.

Annonce

- Med denne styrkelse af Campus Herning vil vi blive endnu bedre i stand til at bakke op omkring udviklingen i den vestlige del af vores region. Den nye campus i Foulum forventer vi vil blive et af kraftcentrene - ikke mindst for den grønne omstilling af landbruget - til gavn for regionen og for hele landet, siger rektor Brian Bech Nielsen  i nyhedsbrevet.

Statsminister-pressemøde

Det første skridt mod Campus Foulum blev taget i maj sidste år, da statsminister Mette Frederiksen holdt pressemøde i Foulum om regeringens udspil til en udflytningsreform. Her var et af de mest markante elementer, at der skulle oprettes en dyrlægeuddannelse i Foulum dels bestående af nye studiepladser og dels af studiepladser, der flyttes fra Københavns Universitet til Aarhus Universitet i Foulum.

Udflytningen af dyrlægeuddannelsen var også med i den endelige udflytningsreform, som blev vedtaget af Folketinget, og tilbage var så for Aarhus Universitet at finde frem til, hvordan man praktisk og økonomisk kunne påtage sig opgaven, og det er altså nu resulteret i det forslag, som Aarhus Universitet har sendt til ministeriet. De otte danske universiteter har samtidig sendt et bud på en samlet sektorplan til ministeriet.

Universitetet mener ikke, at det kan nå de politiske mål gennem udflytning alene, så derfor indgår det også i forslaget, at en række uddannelsestilbud skal nedskaleres, og at der skal lukkes syv uddannelser i Aarhus og Emdrup.

Annonce

800-900 studerende

- Det har bestemt ikke været en ønskeopgave, men til trods for dette har processen med at udarbejde institutionsplanen og kommentarer fra medarbejdere og studerende været kendetegnet af en konstruktiv tilgang. Det vil jeg meget gerne kvittere for. Der har været saglighed hele vejen rundt, og ved fælles hjælp har vi givet et bud på, hvordan vi sammen finder en balanceret løsning, siger Brian Bech Nielsen.

Dekan Eskild Holm Nielsen har tidligere sagt til folkebladet, at der i alt bliver tale om, at der skal være 800 til 900 studerende på Campus Foulum.

Om udflytningen til Foulum skriver universitetet i forslaget:

"Med en række udflytninger og nye udbud påtænkes Foulum etableret som en ny uddannelsescampus med et stærkt studie- og fagmiljø på Aarhus Universitet, der kan være drivkraft i etableringen af en egentlig husdyrsvidenskabsuddannelse, der komplementerer veterinærmedicin i forhold til behovene på arbejdsmarkedet, bl.a. i forhold til bæredygtig husdyrproduktion, ernæring og dyrevelfærd på bedriftsniveau samt ikke mindst være center for den grønne omstilling af landbruget. Foulum bliver således væsentligt styrket som et aktiv for regionen og for hele landet."

Den nye campus i Foulum forventer vi vil blive et af kraftcentrene - ikke mindst for den grønne omstilling af landbruget - til gavn for regionen og for hele landet.

Brian Bech Nielsen, rektor.
Annonce
Bjerringbro For abonnenter

Ny rapport: Stor risiko for 'katastrofe-regn' som det, der oversvømmede store dele af Tyskland sidste år

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Godt nyt fra energiselskab: Varmepriser stiger langt mindre end forventet, men der skal konstant holdes øje med energipriserne

Viborg For abonnenter

Viborg Varme holder fast: Fjernvarmepriserne stiger som allerede meldt ud - hverken mere eller mindre

Viborg

Flere penge på kviktest: Restriktioner ophører, men Falck forsætter med at teste - også i Viborg

Erhverv

Iværksætter-succes: Gymnasieelever fra Viborg får penge med fra Løvens Hule

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal

Viborg For abonnenter

Et liv med angst og ambitioner: Usædvanlige omstændigheder gjorde Johannes til hele Viborgs borgmester

Viborg For abonnenter

Byrådets nye klimakrigere lærte, hvordan man stemmer: - Jeg skal love for, at det er lige på og hårdt i det nye byråd

Rundt om Viborg

Efter mange kopper kaffe: Nyt klimaprojekt øst for Viborg er kommet tættere på målet - 208 hektar jord skifter ejer

Erhverv

Fejl på fejl i opkrævninger fra lokalt energiselskab

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Kultur

Besøg fra Alfons, liedkoncert i musiksalen: Weekenden i Viborg byder på alt fra musik til motion

Navne For abonnenter

- Det er et fantastisk privilegium at kunne arbejde med målbevidste unge mennesker hver dag

Navne

Ny gymnasierektor slapper af i sin hytte uden el og varme i Telemarken: 'Vi skal vandre tre kilometer med alt udstyr på ryggen for at komme til hytten - en bil kan ikke køre dertil'

Annonce