Annonce
Livsstil

Advokaten: Hvordan sikrer jeg, at det jeg arver, bliver mit særeje?

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Annonce

? Kære Monica Kromann - jeg står over for at skulle modtage en arv i form af penge efter min mor. Arven er særeje til mig.

Jeg vil gerne beholde hele arven personligt, således at andre ikke skal have del i pengene. Jeg er gift.

Hvordan kan jeg sikre, at ingen andre end jeg får del i arven efter min mor?

Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål.

Med venlig hilsen

L.V.

! Kære L.V. - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Ægtefællers formuer indgår helt automatisk i et formuefællesskab. Det vil sige, at begge ægtefællers formuer fordeles lige mellem ægtefællerne i tilfælde af separation og skilsmisse. Ægtefæller kan dog gennem en ægtepagt aftale, at der kun skal være delvis formuefællesskab, eller at der slet ikke skal være formuefællesskab.

En arvelader kan i et testamente bestemme, at den arv, der efterlades, skal være arvingens særeje. Det vil sige, at din mor gennem et testamente frit kan bestemme, at din arv efter hende skal være dit særeje.

Hvorvidt din arv efter din mor bliver dit særeje, afhænger derfor dels af, hvordan du og din ægtefælle har indrettet jeres formuer, dels af om din mor har lavet et testamente, hvori hun har bestemt, at din arv efter hende skal være dit særeje.

Hvis din mor har oprettet et gyldigt testamente, hvori hun har bestemt, at den arv, der tilfalder dig, skal være dit særeje, så vil arven helt automatisk blive dit særeje. Det vil sige, at din arv ikke skal deles med din ægtefælle i tilfælde af separation eller skilsmisse.

Hvis din mor ikke har oprettet et testamente, så vil arven alene blive dit særeje, hvis du og din ægtefælle har oprettet en ægtepagt, der bestemmer særeje.

Har du og din ægtefælle ikke har oprettet en ægtepagt, vil arven indgå i jeres formuefællesskab og skal således deles med din ægtefælle i tilfælde af separation eller skilsmisse.

Såfremt din mor ikke har bestemt særeje for din arv gennem gyldigt testamente, og du og din ægtefælle ikke har oprettet en ægtepagt, kan du sikre, at din arv bliver dit særeje ved, at du sammen med din ægtefælle opretter en ægtepagt.

I en ægtepagt kan du og din ægtefælle aftale, at arven efter din mor skal være dit særeje. Dermed får din ægtefælle ikke del i arven, hvis I på et tidspunkt vælger at lade jer separere eller skille.

Hvis du også ønsker at begunstige din ægtefælle mindst muligt med arven, i tilfælde af at du går bort først, kan I aftale, at arven også skal være dit særeje, hvis du går bort før din ægtefælle - i daglig tale kaldet fuldstændigt særeje. I så fald skal arven efter din mor udredes til dine arvinger med det samme, du går bort, og din ægtefælle kan ikke sidde i uskiftet bo med arven efter din mor. Jeg skal her gøre opmærksom på, at din ægtefælle er arving efter dig.

En gyldig ægtepagt forudsætter, at begge ægtefæller er enige om dens indhold og oprettelse.

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

21 vil studere ny uddannelse i Viborg

Viborg

Blå partiers kamikazekurs

Annonce