Annonce
112

Tidligere papfar får to års fængsel for grov vold mod spædbarn

Det var spædbarnets daværende papfar, Patrick Lykke, der begik den grove vold mod drengen, der dengang blot var fire måneder gammel. Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix.
Onsdag kort efter middag blev der sat et foreløbigt punktum i den langstrakte sag om en fire måneder gammel baby, der for mere end to år siden blev udsat for grov vold og mishandling på Tjele-egnen. Den lille drengs papfar, Patrick Lykke, fik to års fængsel for forbrydelsen.

Viborgegnen: I tiden fra den 30. august 2017 og frem til den 7. november samme år blev en bare fire måneder gammel dreng udsat for grov vold i sit hjem i Mollerup ved Ørum, så han brækkede seks ribben og et skinneben, og så han havde blod- og væskesamlinger i kraniet.

Desuden havde han også blødninger i nethinderne i begge øjne, og volden har med stor sandsynlighed givet den lille dreng en hjerneskade, som lægerne endnu ikke kender omfanget af.

Skaderne kan ikke være opstået af sig selv, det er helt sikkert. En person har givet drengen skaderne ved at ryste ham, slå ham, trykke på ham, vride ham og trække i hans lemmer.

Men hvem har så begået volden?

Det har hans daværende papfar, 32-årige Patrick Lykke, slog Retten i Viborg fast onsdag formiddag, hvor den idømte ham en straf på to års ubetinget fængsel. Efter dommen bad han om betænkningstid i forhold til en eventuel anke.

Annonce

Efter min opfattelse er der ingen som helst formildende omstændigheder ved den vold, han har begået mod [navnet på den lille dreng]

Pia Koudahl, specialanklager

Mor vidste intet

I dagens anledning havde Patrick Lykke taget den samme blå blazerjakke på, som han bar på retssagens allerførste dag for godt to uger siden. Ringen er sluttet.

Han blev kendt skyldig i at overtræde straffelovens paragraf 245, som handler om grov vold - det, der i jurasprog hedder legemsangreb af særlig rå karakter, herunder mishandling. Volden har fundet sted i perioden mellem 30. august 2017 og 7. november samme år, da Patrick Lykke var kærester og boede sammen med den lille drengs mor på en adresse i Mollerup.

Moren forklarede i forrige uge, at hun intet vidste om årsagen til sin søns skader og mistrivsel. Hun troede, at han var alvorligt syg. På intet tidspunkt - før under varetægtsfængslingen - havde hun gættet på, at hendes daværende kæreste kunne have begået volden mod den lille baby.

Rettens ni medlemmer var stort set enige om, at den tiltalte skulle kendes skyldig i grov vold - en enkelt mente, at han skulle frifindes helt, og en enkelt mente, at han derimod skulle dømmes efter den endnu strengere voldsparagraf, nemlig den der hedder vold under særdeles skærpende vilkår.

Intet formildende

Retten lagde i sin kendelse om mandens skyld vægt på særligt to episoder. Begge disse episoder havde det til fælles, at Patrick Lykke var alene med drengen. Efter begge episoder havde drengen fået det voldsomt skidt, og ved den ene af episoderne blev han kørt med udrykning til sygehuset.

Ved begge disse episoder har den 32-årige mand indrømmet, at han rystede den lille dreng let, og at han klappede ham bagi. Retten lagde i øvrigt også vægt på, at det lille voldsoffer i løbet af perioden fra august til november tog mere og mere afstand til sin mors kæreste.

Patrick Lykke stirrede tomt og med let åben mund ned i bordet, mens anklager Pia Koudahl stående ved siden af ham gennemgik sine afsluttende bemærkninger i sagen. Momentvis var der fortvivlelse at spore i hans blik.

Da anklager Pia Koudahl skulle argumentere for, hvor hård en straf den 32-årige mand skulle have, var hendes budskab klart. Hun ville have den tiltalte idømt en fængselsstraf på fire år, og hun kunne ikke se, at noget kunne tale imod en streng straf.

- Efter min opfattelse er der ingen som helst formildende omstændigheder ved den vold, han har begået mod [navnet på den lille dreng], sagde hun.

Hun fremhævede særligt det forsvarsløse spædbarns alvorlige skader som følge af papfarens vold - at lægerne i sagen har fastslået, at drengen formentlig har været i livsfare på grund af volden, at barnet kan have fået en blivende hjerneskade, og at han brækkede adskillige ribben og et skinneben.

Hun pegede også på, at han tidligere er straffet for personfarlig kriminalitet - senest for et bankrøveri på Djursland, som i 2012 gav ham en fængselsdom på to år.

En meget alvorlig sag

Forsvarer Karina Skou var meget overrasket over anklagerens påstand om fire års fængsel. Hun mente, at straffen burde ligge på 10 til 12 måneder.

Hun mente, modsat anklageren, at der var en del formildende omstændigheder i Patrick Lykkes sag: At han i øjeblikket har et velfungerende liv, og at hans tidligere domme ikke har nogen relevans for denne sag. Hun pegede også på, at det ikke er bevist, at den lille dreng har fået blivende skader af volden, og at han i øvrigt er inde i en god udvikling.

Da rettens tre dommere og seks nævninge klokken 13.02 kom tilbage i retslokale F efter en længere pause, var der så stille, at man kunne have hørt en knappenål falde til jorden.

Dommen lød som tidligere nævnt på to års ubetinget fængsel til den 32-årige tidligere papfar til den lille dreng. Patrick Lykke skal foruden fængselsstraffen betale en godtgørelse på 18.450 kroner til drengen, som i dag er to år og fem måneder gammel.

Retsformand Torben Bybjerg Nielsen knyttede ikke mange kommentarer til dommen, men han fortalte, at dommere og nævninge havde truffet beslutningen om to års fængsel, da der var tale om en meget alvorlig sag.

Da forsvarer Karina Skou forlod lokalet sammen med Patrick Lykke, kløede den 32-årige mand sig eftertænksomt i panden. Han har nu 14 dage til at tage stilling til, om han ønsker at anke til landsretten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce